Home » Știri » Știri economice » Câți bani sunt în lume și de ce depinde volumul masei monetare

Câți bani sunt în lume și de ce depinde volumul masei monetare

Cojocaru Cristian / 23.03.2022, 10:27
Câți bani sunt în lume și de ce depinde volumul masei monetare

Mulți dintre noi, ne-am pus măcar o dată în viață întrebarea: oare câți bani sunt în lume? Realitatea face ca atunci când eram copii, chiar să fi fost aproape de adevăr, referindu-ne la catralioane. Află ce cantitate de bani există în lume, dar și faptul că există mai multe noțiuni cu privire la acest răspuns.

Care este adevărata cantitate de bani în lume

Mai în joacă, mai în serios, cifra reală cuprinde 15 zerouri. Atunci când ne punem această întrebare, răspunsul poate varia, nefiind unul fix. Acest lucru depinde de înțelesul fiecăruia asupra banilor și cum anume îi definește.

În cazul unui turist, banii reprezintă numerarul pe care îl are și depozitele pe care le poate observa, astfel că masa monetară este una destul de clară, fiind vorba despre 28.600 de miliarde de dolari. Această sumă reprezintă banii lichizi care sunt ușor atât de deblocat cât și de folosit.

Totuși, dacă la această sumă sunt adăugați banii care se află în conturile de economii, în depozitele la termen sau alte instrumente de economisire lichide, atunci suma crește considerabil la 81 de mii de miliarde de dolari, potrivit calculelor fondului de investiții Visual Capitalist.

Această sumă reprezintă cu aproximativ 7 mii de miliarde mai mult decât este PIB-ul global, adică producția tuturor oamenilor de pe planetă. Cu toate acestea, există sume de bani care nu numai că nu există în realitate, dar nici nu au un suport.

Instrumentele derivate sunt produse financiare care își derivă valoarea de la un activ suport, cum ar fi o materie primă, o companie sau un indicator la bursă. Însă, odată ce acestea sunt multiplicate, instrumentele derivate ajuns să se rupă de valoarea instrinseă a activelor suport.

Acest lucru a avut loc în timpul crizei financiare, iar potrivit analiștilor, ar putea avea loc din nou. În anul 2007,  în SUA, prețul unei case aproape de stadiul de a cădea, depășea suma de un milion de dolari, pe baza efectului de multiplicare al produselor derivate.

bani lume
20 de miliarde de dolari sunt detinuti doar in Bitcoin

Volumul masei monetare din lume

Această piață a instrumentelor derivate, adună mai mulți bani decât toate bursele din lume împreună. Piețele de capital învârt aproximativ 70.000 de miliarde de dolari, iar jumătate din această sumă se află pe bursele americane, în timp ce pe cele europene, doar 8%.

Criptomonedele sunt, de asemenea, o putere financiară și considerate bani. În prezent, aproximativ 30 de miliarde de dolari se află în circulație în lume, dintre care, 20 miliarde doar în Bitcoin. De asemenea, sunt tranzacționate 796 de criptomonede, însă majoritatea sunt destul de necunoscute, astfel că doar 10 dintre acestea dețin o capitalizare de peste 100 de milioane de dolari.

În afară de aceste tipuri de monede sau instrumente financiare, mai există și piața datoriilor care însumează 199.000 de miliarde de dolari. Acestea reprezintă împrumuturile acordate la nivel global, iar 30% din această sumă a fost acumulată după criza financiară.

Astfel, datoria globală este de 2,6 ori mai mare decât PIB-ul global. Cu toate acestea, volumul masei monetare are o valoare greu de stabilit pentru că banii pot fi creați și în afara băncilor centrale, iar instrumente derivate apar în permanență. Masa monetară din lume are o sumă care nu poate fi stabilită.