Home » Știri » Știri economice » Ce se întâmplă cu prețurile apartamentelor în următorii 3-4 ani. Avertismentul specialistului pentru români

Ce se întâmplă cu prețurile apartamentelor în următorii 3-4 ani. Avertismentul specialistului pentru români

Manolică Anca / 23.09.2021, 15:44
Ce se întâmplă cu prețurile apartamentelor în următorii 3-4 ani. Avertismentul specialistului pentru români

Vești proaste pentru românii care intenționează să cumpere apartamente sau să se mute în chirie. Specialiștii în imobiliare trag un semnal de alarmă și spun că prețurile apartamentelor vor crește exponențial în următorii 3-4 ani. Iată o analiză pe larg a situației.

Ce spun specialiștii despre prețurile apartamentelor pentru următorii 3-4 ani

De la începutul acestui an, preţurile din piaţa rezidenţială a Bucureștiului au înregistrat creşteri de peste 8%, iar până la finele anului aceste creşteri vor depăşi 10%, este de părere Daniel Tudor, CEO şi fondator al companiei de consultanţă imobiliară The Concept, potrivit Ziarul Financiar.

El a sublinit că unul dintre principalii factori care au dus la această evoluţie este în strânsă legătură cu situaţia din piaţa materialelor de construcţii, unde au fost date peste cap fluxurile logistice, iar oferta nu reușește să ţină pasul cu cererea. Daniel Tudor vede evoluţia actuală a preţurilor ca un joc de aşteptare între vânzător şi cumpărător, însă este de părere că preţurile nu vor mai reveni în lipsa unui şoc puternic la nivel global.

„Mai poate fi temperată creşterea de accesul la finanţare, în momentul de faţă creditarea este destul de jos, probabil BNR va mai umbla puţin la politica monetară. Dar acum, pe un orizont de 3-4 ani, nu pare să există o scădere a preţurilor”, mai spune acesta.

Cresc simțitor prețurile apartamentelor
Cresc simțitor prețurile apartamentelor

„Este greu să accepţi un preţ mai mare, şi e nevoie de o perioadă în care să te obişnuieşti cu noul nivel de preţuri”

Creșterea va continua până la finele anului și, deși încă există cerere, specialitul este de părere că șocul este mare și este ceva mai greu de acceptat un preț cu 5-7-8-10% mai mare. Așadar, este nevoie de o perioadă în care să existe o acomodare cu noile prețuri. Prețurile au crescut atât la apartamentele nou construite, cât și la cele vechi, întrucât atunci când oferta potrivită nu ţine pasul cu cererea, această cerere se mută de la locuinţele noi la cele vechi sau cele care sunt la revânzare.

„Referitor la chirii, avem o scădere a chiriilor în mod cert de anul trecut şi a fost pe buzele tuturor ideea că dacă scad chiriile ar trebui să scadă şi preţul. E greşit contextul pentru că chiriile nu sunt singurul pilon pe care se bazează creşterea preţurilor în piaţa imobiliară. Sunt şi alţi piloni, precum inflaţia din piaţa de construcţii“.

În paralel, a crescut piaţa celor care cumpără în primele săptămâni de la lansarea unui proiect pentru a vinde mai apoi, ajungând acum la aproximativ 20% din fiecare proiect. „Probabil în următorii ani va creşte la 30-35%, oameni care cumpără fie cu scopul de a specula pe termen scurt, fie pentru a revinde peste ceva ani, eventual cu închiriere între timp“.

O ramură care a crescut mult în ultimul timp, este cea care ţine de proiectele de case. Cererea a crecut de trei ori, și pe viitor se crede că va crește și mai mult. Însă, el a atras atenția asupra infrastructurii, pentru că se dezvoltă tot mai multe proiecte rezidenţiale în Ilfov.