Home » Știri » Știri economice » Cele mai bune salarii din România, în 2021. Domeniul în care se câștigă cel mai bine vs angajații cel mai prost plătiți

Cele mai bune salarii din România, în 2021. Domeniul în care se câștigă cel mai bine vs angajații cel mai prost plătiți

Manolică Anca / 12.03.2021, 13:51
Cele mai bune salarii din România, în 2021. Domeniul în care se câștigă cel mai bine vs angajații cel mai prost plătiți

Pandemia de coronavirus a făcut ravagii în sectorul economic. Tăierile de salarii, şomajul tehnic şi restructurările cauzate de criza sanitară s-au simțit din plin în piaţa muncii din România. Iată ce domeniu are cele mai bune salarii din România și care are cel mai prost plătiți angajați, în 2021.

Cele mai bune salarii din România, în 2021

Conform datelor Institutului Național de Statistică, salariul mediu net din România a suferit o scădere la 3.395 în luna ianuarie 2021. Față de ultima lună a anului trecut, câștigul salarial este mai mic cu 225 de lei, fiind înregistrată o scădere de 6,2%. De asemenea, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 5.549 lei, cu 357 lei (-6%) mai mic decât în luna decembrie a anului trecut.

Această scădere a nivelului câştigului salarial mediu net înregistrată în prima lună a anului 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, este și ca urmare a acordării în luna decembrie 2020 a primelor ocazionale (prime trimestriale, anuale, prime pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net sau din alte fonduri. De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu ultima lună a anului trecut ca urmare a nerealizărilor de producţie ori a încasărilor mai mici, cât şi a noilor angajărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice, mai transmite INS.

Cu toate acestea, cele mai bune salarii din România, în 2021, rămân tot în domeniul IT-ului. Astfel, valoarea cea mai mare a salariului mediu net este de 8.107 lei/lună aparține acestui domeniu. La polul opus, cel mai prost plătiți angajați sunt din domeniul HORECA, industrie extrem de grav afectată de pandemia de coronavirus. Angajaților din acest domeniu le revine valoarea cea mai mică a salariului mediu net, adică numai 1.732 de lei/lună.

Cele mai bune salarii din România, în 2021, rămân tot în domeniul IT
Cele mai bune salarii din România, în 2021, rămân tot în domeniul IT

În ce domenii au avut loc cele mai importante creșteri și scăderi salariale

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net, între 16% şi 24%, au avut loc în intermedieri financiare (excepție făcând activităţile de asigurări şi fondurile de pensii), transporturi pe apă, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, industria metalurgică, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.

La polul opus, cele mai importante creşteri ale câştigului salarial mediu net, de 5,4%, s-au regăsit în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, în urma acordării de primelor ocazionale, sub formă de prime anuale sau pentru performanţe deosebite. În sectorul bugetar, domeniile care au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna decembrie 2020 sunt sănătate şi asistenţă socială (-2,6%), administraţie publică (-1,3%) și învăţământ (-1,1%).

Comparativ cu prima lună a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,5%. Indicele câştigului salarial real a fost 103,4% pentru luna ianuarie a acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi 92,6% faţă de luna precedentă.