Home » Știri » Știri economice » Cine este Bernard Arnault și ce avere fabuloasă are

Cine este Bernard Arnault și ce avere fabuloasă are

Manolică Anca / 25.05.2021, 17:33
Cine este Bernard Arnault și ce avere fabuloasă are

Când vine vorba de lumea bunurilor de lux, cu siguranță nimeni nu are mai mult succes decât Bernard Arnault. Iată cine este Bernard Arnault și ce avere fabuloasă are. L-a depășit chiar și pe Jeff Bezos pentru puțin timp.

Cine este Bernard Arnault

Bernard Arnault, născut pe 5 martie 1949, în Roubaix, Franța, este un cunoscut om de afaceri francez, președinte și CEO al conglomeratului francez LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton SA, cea mai mare companie de produse de lux din lume.

A a studiat ingineria la una dintre cele mai prestigioase școli din Franța, École Polytechnique, după care, în 1971 a preluat controlul firmei de construcții a tatălui său, Ferret-Savinel. Opt ani mai târziu, el a schimbat numele companiei în Férinel Inc. și și-a concentrat atenția asupra imobiliarelor.

În anul 1984, cu ajutorul lui Antoine Bernheim, partener administrativ al băncii franceze Lazard Frères et Cie, Arnault a achiziționat Financière Agache, devenind șef executiv și preluând controlul asupra Boussac, o companie textilă aflată în faliment care deținea, printre alte active, Christian Dior sau Le Bon Marché. Arnault a folosit acest punct de sprijin în afacerea de lux pentru a începe construirea a ceea ce va deveni cel mai mare conglomerat de lux din lume.

A și spus că scopul său era să conducă cea mai mare companie de lux din lume

La sfârșitul anilor 1980, Arnault a spus că scopul său era să conducă cea mai mare companie de lux din lume în deceniul următor. Apoi cheltuind 2,6 miliarde de dolari pe acțiuni la LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton, el a devenit cel mai mare acționar al companiei și președinte.

Bernard Arnault, președintele LVMH
Bernard Arnault, președintele LVMH

În următorii ani, valoarea LVMH s-a multiplicat de cincisprezece ori, iar vânzările și profitul au crescut de cinci ori. Unul dintre factorii cheie ai succesului companiei a fost programul de descentralizare Arnault și eforturile sale de a evidenția patrimoniul fiecărei mărci, astfel încât fiecare companie să fie privită independent în sine.

În vârstă de 72 de ani, Bernard Arnault deține un pachet de 47% din acțiunile LVMH, compania-mamă a unora dintre cele mai prestigioase branduri de lux din lume. În portofoliul acesteia se află case de modă precum Louis Vuitton, Givenchy, Fendi, Donna Karan, Kenzo, Loewe sau Marc Jacobs, producătorii de ceasuri Hublot, TAG Heuer și Zenith, bijuteriile Bvlgari, Tiffany & Co. și Chaumet și șampaniile Dom Pérignon, Veuve Cliquot, Moët & Chandon și Krug.

A fost primul în topul celor mai bogați oameni ai lumii

Potrivit clasamentului în timp real Forbes, magnatul francez al modei, Bernard Arnault, a urcat luni, 24 mai 2021, pe primul loc în topul celor mai bogați oameni ai lumii, cu o valoare netă estimată de 186,3 miliarde de dolari, cu 300 de milioane de dolari mai mult decât Jeff Bezos, fondatorul Amazon. Însă, în cursul zilei de marți, 25 mai, Jeff Bezos a revenit pe primul loc.

Averea lui Arnault a crescut de la 76 miliarde dolari în martie 2020 la 186,3 dolari luni, o creștere masivă de peste 110 miliarde dolari în ultimele 14 luni, grație unei performanțe pandemice sfidătoare a grupului său de lux LVMH.

Arnault a fost căsătorit de două ori și are cinci copii mari, dintre care patru – Dephine, Antoine, Alexandre și Frédéric – lucrează în cadrul companiei.