Home » Știri » Știri economice » Creșteri salariale 2022. Categoria de români pentru care se pregătește majorarea salariului în noul an

Creșteri salariale 2022. Categoria de români pentru care se pregătește majorarea salariului în noul an

Manolică Anca / 20.12.2021, 14:47
Creșteri salariale 2022. Categoria de români pentru care se pregătește majorarea salariului în noul an

Noi creșteri salariale în 2022 pentru o anumită categorie de angajați. Guvernul condus de Nicolae Ciucă a adoptat miercuri, 15 decembrie, o Ordonanță de Urgență care prevede majorarea salariilor poliţiştilor şi personalului civil din sistemul administrației penitenciare. Află cu cat vor crește salariile acestor categorii de angajați.

Creșteri salariale în 2022 pentru personalul din penitenciare

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Justiţiei, polițiștii și personalul civil din sistemul administrației penitenciare vor urma să beneficieze de creșteri salariale în 2022. Prevederea menționată a face parte dintr-un act normativ care a fost deja oficializat, pe 15 decembrie 2021, în acest fel fiind eliminată o inechitate în ceea ce privește salarizarea acestei categorii de personal.

Practic, OUG 128/2021, publicată miercuri în Monitorul Oficial, arată că din 15 decembrie polițiștii din penitenciare și personalul civil din sistemul administrației penitenciare vor beneficia de majorările salariale determinate ca diferență între cuantumurile salariilor de funcție/salariilor de bază aflate în plată și nivelul salariilor de funcție/salariilor de bază prevăzute pentru anul 2022 de Legea-cadru nr. 153/2017, având în vedere majorarea pentru titlul de specialist de clasă/domeniul funcțional.

Conform Legii cadru 153/2017, angajații cu specializarea de specialist de clasă/domeniul funcțional vor beneficia de majorarea soldei de funcție/ salariului de funcție / salariului de bază cu 2,5%, 5%, respectiv 7,5%, corespunzător clasei a 3-a, clasei a 2-a sau clasei 1.

Creșteri salariale în 2022 pentru personalul din penitenciare
Creșteri salariale în 2022 pentru personalul din penitenciare

„Una din priorităţile pe care le-am stabilit după preluarea mandatului este eliminarea cât mai rapidă a inechităţilor de salarizare din sistemul judiciar şi sistemul penitenciar.

Astăzi, cu sprijinul Guvernului, am reuşit să eliminăm una dintre ele, care greva statutul poliţiştilor de penitenciare şi personalului civil din sistemul administraţiei penitenciare, problemă care a fost generată pe parcursul anului 2021 şi care reprezenta una din multele întârzieri acumulate pe agenda Justiţiei şi a sistemului penitenciar pe parcursul anului 2021.”, a transmis ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Acest proiect a fost avizat de Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul şi Consiliul Legislativ.

Multe salarii vor îngheța în 2022

Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordonanță de Urgență cu privire la unele măsuri fiscal-bugetare (ordonanța-trenuleț), care stabilește nivelul salariilor din sectorul bugetar și al pensiilor pentru care vine. Guvernul Ciucă propune o serie de plafonări, pentru „evitarea unor presiuni suplimentare asupra cheltuielilor bugetare în anul 2022”.

Așadar, de creșteri salariale în 2022 ar urma să mai beneficieze doar angajații din sectorul sanitar, cu 25%. Proiectul prevede înghețarea salariilor din sistemul bugetar, inclusiv indemnizațiile demnitarilor, la nivelul lunii decembrie 2021. Și sporurile și primele vor rămâne cel mult la același nivel cu cel din ultima lună a acestui an.

Prin excepție de la această măsură, de anul viitor, angajații care ocupă funcțiile prevăzute în anexa nr. II „Familia ocupațională de funcții bugetare „Sănătate și asistență socială”” la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de o majorarea a salariilor de bază cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021.