Home » Știri » Știri economice » Pensii 2021. Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a ieși anul acesta la pensie

Pensii 2021. Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a ieși anul acesta la pensie

Manolică Anca / 11.01.2021, 14:04
Pensii 2021. Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a ieși anul acesta la pensie

Pensii 2021. Pensia pentru limită de vârstă se obține la atingerea vârstei-standard de pensionare doar dacă este îndeplinit și stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii. Iată toate condițiile pe care trebuie să le îndepliească femeile și bărbații pentru a ieși anul acesta la pensie.

Pensii 2021. Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a ieși anul acesta la pensie

Pensia pentru limită de vârstă este reglementată de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și în 2021. Iar persoanele interesate de acest aspect pot să își dea seama dacă au atins vârsta standard de pensionare, în funcție de data nașterii lor. Astfel, dacă persoanele care ating în 2021 vârsta standard de pensionare îndeplinesc și restul de condiții necesare, pot cere să se pensioneze. Reamintim faptul că stagiul de cotizare pentru pensii în 2021 rămâne la aceleași perioade, adică minim 15 ani, în timp ce acela complet este de 35 de ani.

Important de menționat este că vârsta standard de pensionare diferă în cazul femeilor. Aceasta este de 63 de ani, însă urmază a fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030. În 2021, de exemplu, femeile nu vor trebui să aștepte să atingă vârsta de 63 de ani pentru a se pensiona, ci vor putea să o facă la 61 de ani trecuți. Un alt aspect important este faptul că, din 2020, Ministerul Muncii a început să informeze, din timp, angajatorii cu privire la faptul că au salariați care ar putea să se pensioneze curând pentru limită de vârstă.

De asemenea, reamintim că salariații din România nu sunt obligați să iasă din câmpul muncii la pensie, dacă nu vor. Își pot continua liniștiți activitatea în firmă dacă își doresc, legislația pensiilor permițând fără limită de valoare cumulul pensiei pentru limită de vârstă cu veniturile din salarii sau alte activități independente.

Pensia pentru limită de vârstă se obține la atingerea vârstei-standard de pensionare doar dacă este îndeplinit și stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii.
Pensia pentru limită de vârstă se obține la atingerea vârstei-standard de pensionare doar dacă este îndeplinit și stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii

Bărbații care se pot pensiona pentru limită de vârstă în 2021

În cazul bărbaților, lucrurile sunt, în mare, la fel ca anul trecut. Prin urmare, cei care împlinesc 65 de ani în 2021 și îndeplinesc condițiile minime de cotizare, de cel puțin 15 ani munciți legal, vor putea să se pensioneze în decursul acestui an.

Pensii Ianuarie-Martie 2021

  • Vârsta standard de pensionare împlinită- 65 de ani
  • Stagiul minim de cotizare realizat – 15 ani
  • Stagiul complet de cotizare realizat – 35 de ani

Pensii Mai-Iulie 2021

  • Vârsta standard de pensionare împlinită – 65 de ani
  • Stagiul minim de cotizare realizat- 15 ani
  • Stagiul complet de cotizare realizat – 35 de ani

Pensii Septembrie-Noiembrie 2021

  • Vârsta standard de pensionare împlinită – 65 de ani
  • Stagiul minim de cotizare realizat – 15 ani
  • Stagiul complet de cotizare realizat – 35 de ani

Important! În cazul persoanelor care au lucrat în condiții grele, există excepții de la aceste reguli. Practic, acestea beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

Pensii 2021. Femeile care se pot pensiona pentru limită de vârstă în acest an

Chiar dacă atât bărbații, cât și femeile trebuie să îndeplinească cerințele minime de vârsta și de cotizare minimă, perioadele propriu-zise diferă. În primul rând, vârsta standard de pensionare este de 61 de ani pentru femei. În al doilea rând, aceasta nu a fost atinsă, încă, așa că discutăm de o vârstă minimă diferită, în 2021. Diferită va fi și perioada stagiului complet de cotizare, care, deși este tot de 35 de ani, în mod normal, el va fi atins prin eșalonare abia în următorii ani.

Pensii Ianuarie-Martie 2021

Vârsta standard de pensionare împlinită – 61 de ani și șase luni
Stagiul minim de cotizare realizat – 31 de ani și șase luni
Stagiul complet de cotizare realizat – 15 ani

Pensii Mai-Iulie 2021

Vârsta standard de pensionare împlinită – 61 de ani și șapte luni
Stagiul minim de cotizare realizat – 31 de ani și șapte luni
Stagiul complet de cotizare realizat – 15 ani

Pensii Septembrie-Noiembrie 2021

Vârsta standard de pensionare împlinită – 61 de ani și opt luni
Stagiul minim de cotizare realizat – 31 de ani și opt luni
Stagiul complet de cotizare realizat – 15 ani

Femeile pot beneficia și ele, la fel ca în cazul bărbaților, de o reducere a vârstei standard de pensionare, în cazul în care are perioade de timp lucrate în condiții grele. De asemenea, femeile au și opțiunea de a alege să lucreze până la 65 de ani.