Home » Știri » Cum au fost majorate pensiile în ultimii 7 ani și ce valoare a ajuns să atingă acum pensia medie

Cum au fost majorate pensiile în ultimii 7 ani și ce valoare a ajuns să atingă acum pensia medie

Violeta Badea / 07.01.2021, 14:00
Cum au fost majorate pensiile în ultimii 7 ani și ce valoare a ajuns să atingă acum pensia medie

Cum au fost majorate pensiile în ultimii 7 ani și ce valoare a ajuns să atingă acum pensia medie. Conform datelor statistice pe care le-a publicat Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) în luna noiembrie 2020, circa cinci milioane de pensionari au beneficiat, în ultimii şapte ani, de măriri ale pensiilor.

Cu cât au fost majorate pensiile în ultimii 7 ani

Potrivit datelor pe care le-au publicat cei de la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), pensia medie a crescut de la suma de 727 de lei cât era în anul 2013, până la suma de 1.542 lei cât a ajuns în anul 2020, cele mai mari creşteri s-au înregistrat în ultimii ani.

Dacă facem o comparaţie cu trimestrul al treilea al anului 2019, pensia medie a crescut cu 16%. Iar pentru a ne crea o imagine oferită și de un indicator calitativ putem preciza faptul că raportul dintre indicele pensiei medii și indicele prețurilor de consum este de 104%. Acest lucru dovedeşte că pensiile au crescut cu 4% mai mult decât prețurile. Indicatorul ne ajută să observăm dacă odată cu majorarea nivelului pensiei a crescut şi nivelul de trai.

Cum au fost majorate pensiile în ultimii sapte ani
Cum au fost majorate pensiile în ultimii sapte ani

Ministrul Finanţelor a asigurat toţi românii că pensiile vor creşte şi anul acesta cu opt procente. Acest lucru reprezintă un plus la punctul de pensie cu 100 de lei. În Programul de guvernare este menţionat faptul că valoarea punctului de pensie va continua să se majoreze anual pentru a acoperi rata inflaţiei şi minim 58.5% din rata de creştere a salariului mediu brut pe economie.

„Legislaţia din România s-a schimbat în acest domeniu în ultimii ani, separat de cadrul general, o serie de excepţii şi de privilegii fiind obţinute prin legi speciale în Parlament. Acest lucru a creat, la nivelul celor 4,9 milioane de pensionari, diferite tipuri de pensii stabilite nu numai pe criteriul contributivităţii. Susţinem aplicarea generală a principiului contributivităţii în stabilirea dreptului la pensie şi va continua să majoreze anual valoarea punctului de pensie pentru a acoperi 100% rata inflaţiei şi minim 58,5% din rata de creştere a salariului mediu brut pe economie”, este precizat în docmentul, citat de Agerpres.

Guvernul a gândit un calendar care se întinde pe o perioadă de patru ani, iar aceasta ar fi și cea mai mare mărire. La finalul acestei perioade, pensiile ar urma să fie cu aproape 50% mai mari decât acum. Dacă se respectă planul, majorările vor continua uşor,uşor până în anul 2024 inclusiv. În anul acela punctul de pensie ar trebui să ajungă la 1.841 de lei. Mărirea ar fi de aproximativ 400 de lei faţă de cât este acum. Econimiştii au criticat aceste creşteri, deoarece creşterea pensiilor cu 40% în loc de 14%, cât este prevăzut în prezent, înseamnă o gaură suplimentară în bugetul din 2020 și 2021

România ocupă printre primele poziţii la cele mai mici pensii din Uniunea Europeană. Pensia medie în România a ajuns la suma de 1.436 de lei. Dar dacă discutăm de zona de provincie lucrurile sunt dramatice. De exemplu, în Botoşani pensia medie este de aproximativ 1.100 de lei.