Home » Știri » Știri economice » Pensii 2022. La cât va ajunge pensia minimă, de la 1 ianuarie, în România. E oficial

Pensii 2022. La cât va ajunge pensia minimă, de la 1 ianuarie, în România. E oficial

Manolică Anca / 10.12.2021, 09:03
Pensii 2022. La cât va ajunge pensia minimă, de la 1 ianuarie, în România. E oficial

Vești bune pentru pensionarii români. Ministrul muncii a anunțat că a semnat ordonanța privind majorarea pensiilor în 2022. De asemenea, a dezvăluit noua formula de calcul pentru pensii în 2022 și cu cât vor crește acestea. El îi învață pe români cum să calculeze corect pensia și cum poate fiecare pensionar să afle ce bani va încasa lunar.

Ce pensii vom încasa în 2022

Miercuri, 8 decembrie, ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat care va fi noua formulă de calcul pentru pensii în de la 1 ianuarie 2022, precizând că vor exista două etape de majorare. Potrivit acestuia, schimbarea vine ca urmare a punctului de pensie care va creşte cu 10%.

O zi mai târziu, acesta a făcut anunțul că a semnat cele două ordonanțe care se referă la majorările de la 1 ianuarie 2022. Ministrul a semnat şi trimis spre avizare majorarea punctului de pensie şi a pensiei minime. Așadar, de la începutul anului viitor pensia minimă și indemnizațiile sociale se vor majora cu 200 de lei, de la 800 la 1.000 de lei.

De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2022, punctul de pensii va crește de la 1.442 de lei la de 1.586 de lei. În funcție de acesta se va calcula cuantumul pensiei, a mai transmis ministrul Muncii.

Ministrul Muncii, Marius Budăi
Ministrul Muncii, Marius Budăi

Marius Budăi: „Nu va mai fi niciun cetăţean în România care să aibă o pensie sub 1.000 de lei”

În cazul în care, suma finală nu depășeșe valoarea de 1.000 de lei, atunci se va completa automat, astfel încât niciun pensionar român nu va mai avea pensia sub 1.000 de lei, asigură oficialul român. Pentru ceilalți pensionari, se va calcula numărul de puncte de pensie, iar acesta se va înmulți cu valoarea nouă a punctului de pensie (1.586 de lei). La final, se va putea afla noul cuantum al pensiei.

„Avem două etape în creşterea pensiilor: începem cu creşterea pensiei minime, cu indemnizaţiile sociale şi acestea se majorează de la 800 de lei la 1.000 de lei. Toţi cetăţenii care au între 800 şi 1.000 de lei şi 1.000 de lei pensia li se aplică noua valoare a punctului de pensie. Adică, de la 1.442 de lei la valoarea de 1.586 de lei.

Se calculează noul cuantum. Dacă acel nou cuantum nu ajunge la valoarea de 1.000 de lei se completează, deci, nu va mai fi niciun cetăţean în România care să aibă o pensie sub 1.000 de lei (..) Noi deja avem actul normativ pregătit, îl ducem la avizare şi apoi îl aprobăm”, a spus Marius Budăi, la Antena 3.

De asemenea, ministrul Muncii Budăi a ținut să precizeze că, deocamdată, nu s-a ajuns la o decizie finală în privința acordării sprijinului de 1.200 de lei pentru pensionarii cu venituri mici, dar cu siguranță aceasta va fi în dat în bani, nu în vouchere.

Marcel Ciolacu susține că vor fi bani pentru majorările promise

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat zilele trecute că pensiile românilor vor crește crească cu 10%, de la 1 ianuarie 2022, dar creșteri salariale vor exista și în sectorul sanitar și în învățământ. Acesta dat asigurări că vor fi găsite sumele necesare pentru ca aceste majorări să se și aplice, mai ales că se tot vorbește despre introducerea taxei de solidaritate pentru companiile cu cifre mari de afaceri.