Home » Politică » Justiție » Top 21 țări din lume care nu au armată. Cine le apară de fapt

Top 21 țări din lume care nu au armată. Cine le apară de fapt

Manolică Anca / 25.08.2021, 10:00
Top 21 țări din lume care nu au armată. Cine le apară de fapt

Deși ar părea ciudat la prima vedere, nu există țări din lume care nu au armată. Iar motivele diferă de la caz la caz: dimensiunea mică a statului sau populație redusă, lipsa resurselor naturale. Cu toate astea, majoritatea dintre ele au semnat acorduri cu alte țări mai mari care să le asigure protecția, la nevoie.

Nu toate țările din lume au armată

Lista de țări din lume care nu au armată cuprinde 21 de state. Unele dintre ele fie au renunțat, fie au fost obligate să o desființeze. Termenul „țară” este folosit în sensul de stat independent, astfel, se aplică doar statelor suverane și nu țărilor dependente, a căror apărare militară este în responsabilitatea altui stat sau unei armate alternative.

Termenul „forțe armate” cuprinde orice defensivă sponsorizată de către guvern și folosită apoi pentru politicile interne și externe ale guvernului respectiv. Unele din țările din lista de mai jos, precum Islanda și Monaco, nu au armată, dar păstrează forțe paramilitare.

Țări din lume care nu au armată

Toate țările din lista de mai jos sunt considerate a fi în situația de „non-militarizare”.

  1. Andorra – Micul stat a reușit să se țină departe de războaie în ultimii 1.000 de ani, astfel nu are armată. În caz de evenimente nedorite, statul are tratate de protecție cu Franța și Spania.
  2. Costa Rica – Constituția țării „iubitoare de pace” a interzis armata încă din 1949, fiind prima care a făcut lucrul acesta. Costa Rica a fost catalogată în urmă cu circa patru ani drept cea mai fericită țară din lume.
  3. Dominica – Țara insulară din Caraibe nu a mai avut armată din 1981, din cauza unui atentat de lovitură de stat.
  4. Grenada – Situată în Marea Caraibelor, țara nu a mai avut o forţă armată încă din momentul invaziei americane din anul 1983. Apărarea cade, de aproape trei decenii, pe forţa poliţienească şi pe un precar Sistem de Protecţie Regională.
    Grenada, Marea Caraibelor
    Grenada, Marea Caraibelor

     

  5. Haiti – Armata a fost desființată în iunie 1995. Poliția Națională, cu 9.000 de oameni, menține câteva unități paramilitare.
  6. Insulele Marshall – Nici aici nu este urmă de armată. Și nici nu e nevoie, având în vedere că SUA, cu a doua cea mai mare armată din lume, au responsabilitatea de a apăra republica.
  7. Insulele Solomon – În urma conflictului din 2006 și a intervenției Australiei și Noii Zeelande, armata nu a mai fost menținută.
  8. Kiribati – Singrețe forțe de aici sunt poliția și paza de coastă. Sprijinul vine din partea Australiei și Noii Zeelande.
  9. Liechtenstein – Țara a renunțat la armată în 1868 pentru că era considerată a fi costisitoare. Dar, în caz de război, își vor face armată.
  10. Mauritius – Se bazează pe o forță paramilitară de poliție și pază de coastă din 1968.
  11. Nauru – Australia este angajată să asigure liniștea insulei, deși statul are poliție armată.
  12. Palau – Responsabilitatea de apărare aparține Statelor Unite.
  13. Samoa – Nu a avut niciodată armată. În caz de atac, Noua Zeelandă este cea care îi va sări în ajutor.
  14. Sfânta Lucia – Apărarea revine în responsabilitatea Sistemului Regional de Securitate.
  15. Sfântul Vincent și Grenadine – Apărarea revine în responsabilitatea Sistemului Regional de Securitate.
  16. Statele Federale ale Microneziei – Țara a semnat un acord de apărare cu SUA.
  17. Tuvalu – Țara membră Commonwealth din Polinezia nu a avut niciodată armată. Și nici nu va avea, pentru că insula are resurse naturale limitate și nu este situată într-o zonă strategică importantă.
  18. Vatican – Cea mai mică țară din lume nu are armată și este și de la sine înțeles de ce.
  19. Islanda – Nu a avut armată din 1869, dar este membră NATO. Cu toate acestea, țara păstrează o forță militară expediționară de menținere a păcii, o pază de coastă militarizată extinsă, un serviciu de poliție și o formă de tactică de poliție.
  20. Monaco – Defensiva este în responsabilitatea Franței, dar există două unități militare mici: una care ăl protejează pe Prinț și judiciar, iar cealaltă este responsabilă de apărarea civilă și combaterea incendiilor.
  21. Panama – A renunțat la armată în 1990, însă Forțele Publice Panameze au câteva capacități în caz de război.