Home » Știri » Știri sociale » Ce înseamnă rezerva generală a armatei și cine sunt românii care ar putea să facă parte din ea, în caz de război

Ce înseamnă rezerva generală a armatei și cine sunt românii care ar putea să facă parte din ea, în caz de război

Manolică Anca / 14.03.2022, 14:10
Ce înseamnă rezerva generală a armatei și cine sunt românii care ar putea să facă parte din ea, în caz de război

În contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina, Guvernul României pregătește un proiect de lege care să constituie baza legală pentru instaurarea unei „situații de criză” la noi în țară. Una dintre principalele prevederi ale acesteia vizează rezerva generală a armatei. În caz de război, aceasta ar urma să cuprindă o categorie mult mai largă de cetățeni români. Iată ce trebuie să știe toți bărbații de la noi din țară.

Ce înseamnă rezerva generală a armatei

Fiecare armată a unei țări este alcătuită din mai multe trupe și unități, care sunt activate în funcție de starea socială dintr-un anumit moment. Însă, în tot acest timp, ele se antrenează pentru a putea face față pe front, într-un eventual conflict armat. Forțele Armate Române se află sub comanda Statului Major al Apărării și sunt formate din trei categorii: Forțele Terestre, Forțele Aeriene, Forțele Navale.

Constituția României spune clar că, în caz de război, președintele țării devine comandantul suprem al Armatei Române. De asemenea, ministrul Apărării poate activa rezerva generală a armatei care să lupte pentru apărarea patriei. Aceasta este formată din toți bărbații, în anumite limite de vârste, eligibili pentru a lupta pe front.

În contextul războiului care se duce la granița țării noastre, Executivul României lucrează la un proiect de lege care va constitui baza legală pentru instaurarea așa numitei situații de criză. Aceasta prevede ca, în caz de izbucnire a unui conflict armat la noi în țară, rezerva generală militară să fie formată din toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. De asemenea, voluntarii care nu au stagiul militar satisfăcut vor fi nevoiți mai întâi să treacă printr-un proces de instrucție. Chiar și studenții vor putea fi recrutați.

Ce înseamnă rezerva generală a armatei
Ce înseamnă rezerva generală a armatei

Ce este rezerva militară

Rezervă militară reprezintă o parte a forțelor armate, alcătuită din persoane care au realizat serviciul militar, dar nu ocupă o funcție militară. Ei sunt însă eligibili din punct de vedere legal pentru a putea fi chemați să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezerviști concentrați sau mobilizați, iar la nevoie, în calitate de cadre militare active.

Potrivit Wikipedia, rezervă militară este formată din două părți:

  1. Rezerva operațională – include rezerviștii din planurile de mobilizare ale instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării (rezerviști voluntari sau care au îndeplinit serviciul militar activ în ultimii cinci ani)
  2. Rezerva generală – persoanele încorporabile, precum și rezerviștii care nu aparțin rezervei operaționale. Ei pot fi încorporați, concentrați sau mobilizați pentru instrucție și completarea forțelor destinate apărării pe timpul stării de asediu, al mobilizării și al stării de război.

În prezent, războiul pornit de Rusia în Ucraina a creat tensiune peste tot în lume, dar cu precădere în țările vecine, printre care se află și România. Astfel, autoritățile de la noi din țară încearcă să rămână vigilente, pentru a face față oricărei provocări externe.