Home » Știri » Știri economice » Ce riscă persoanele care sunt prinse în vamă cu o sumă mai mare de 10.000 de euro. Amenzi usturătoare

Ce riscă persoanele care sunt prinse în vamă cu o sumă mai mare de 10.000 de euro. Amenzi usturătoare

Manolică Anca / 09.11.2021, 14:11
Ce riscă persoanele care sunt prinse în vamă cu o sumă mai mare de 10.000 de euro. Amenzi usturătoare

Noi modificări la legea care reglementează transportul de numerar în afara țării. Proiectul de hotărâre adoptat în ședința de Guvern de luni, 8 noiembrie 2021, prevede amenzi usturătoare pentru persoanele care sunt prinse în vamă cu o sumă mai mare de 10.000 de euro. Vor fi și confiscați acești bani?

Amenzi usturătoare pentru persoanele care sunt prinse în vamă cu o sumă mai mare de 10.000 de euro

Un nou proiect de Hotărâre care prevede creșterea valorii amenzilor aplicate celor care sunt prinși că trec granița cu sume în numerar mai mari decât cele permise de lege a fost adoptat în ședința de Guvern. Până acum, legislația spunea clar că nu ai voie să părăsești țara cu mai mult de 10.000 de euro în numerar. Orice sumă care depășește această valoare trebuie declarată autorităților statului membru prin care aceștia intră sau ies din Uniune.

Potrivit noii hotărâri, cei care trec prin punctele de frontieră ale României cu sume egale sau care depășesc pragul de 10.000 de euro nu vor mai risca să le fie confiscați banii, ci vor risca amenzi usturătoare cuprinse între 3.000 şi 50.000 de lei (aproximativ 10.000 euro).

Proiectul de act normativ, ce a fost adoptat luni, 8 noiembrie, de Guvernul interimar, pune în acord legislaţia autohtonă cu un regulament european în ceea ce privește controlul numerarului care intră sau iese din Uniunea Europeană, mai exact Regulamentul UE 1.672/2018.

Sumele nu vor fi confiscate

Totodată, această hotărâre armonizează cadrul legislativ şi cu decizia pe care a dat-o Curtea de Justiţie a Uniunii Europene la începutul anului 2002, prin care s-a stabilit că celor care intră sau ies din România şi nu declară sumele ce depăşesc 10.000 de euro nu le pot fi confiscaţi aceşti bani.

Amenzi usturătoare pentru cei care sunt prinși în vamă cu o sumă mai mare de 10.000 de euro
Amenzi usturătoare pentru cei care sunt prinși în vamă cu o sumă mai mare de 10.000 de euro

Amenzile vor fi curprinse între 3.000 şi 50.000 lei, aceasta fiind suma maximă care poate fi stabilită printr-o hotărâre de Guvern, conform OG 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor. Cu toate acestea, valoarea amenzii nu va putea depăși „60% din valoarea numerarului nedeclarat”.

Autoritatea vamală are posibilitatea de a individualiza sancțiunea aplicată

Fiindcă între valorile minime și maxime ale amenzii stabilite în proiect există o diferență extrem de mare, autoritatea vamală va avea posibilitatea de a individualiza sancţiunea aplicată. Astfel, sancțiunea contravenționalpă va trebuie să fie proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite, ținându-se cont de împrejurările în care a fost săvârșită fapta, de modul și mijloacele de săvârșire a acesteia, de scopul urmărit și de urmarea produsă.

Practic, se va impune o amendă spre minim când pericolul social al faptei este mai scăzut și, respectiv, o amendă spre maxim atunci când pericolul social al faptei are un grad crescut.

Pentru aplicarea regulamentului european în România va fi necesară şi modificarea documentelor care privesc declararea sumelor în numerar deţinute, precum şi modelul şi procedura de utilizare a deciziei autorităţii vamale. Acest lucru se va face printr-un ordin ulterior al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală.

Important! Prevederile proiectului de Hotărâre de Guvern încă nu se aplică. Propunerea de act normativ trebuie mai întâi să fie publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare, potrivit avocatnet.ro.