Home » Știri » Știri sociale » Ce se întâmplă cu școlile din România, dacă într-o localitate se atinge sau se depășește pragul de 6 la mie. Noua măsură anunțată de ministrul Educației

Ce se întâmplă cu școlile din România, dacă într-o localitate se atinge sau se depășește pragul de 6 la mie. Noua măsură anunțată de ministrul Educației

Manolică Anca / 30.09.2021, 17:28
Ce se întâmplă cu școlile din România, dacă într-o localitate se atinge sau se depășește pragul de 6 la mie. Noua măsură anunțată de ministrul Educației

Vești importante pentru elevii, profesorii și părinții din toată țara. Autoritățile au venit cu specificații clare despre ce întâmplă cu școlile din România, dacă într-o localitate se atinge sau se depășește pragul de 6 infectări la mia de locuitori. Ministrul Educației și premierul au făcut anunțul momentului, în plin val patru al pandemiei de coronavirus.

Se închid sau nu școlile din România după incidența de 6 la mia de locuitori?

După explozia numărului de noi cazuri de infectări cu Covid-19, tot mai mulți părinți sunt îngrijorați în ceea ce privește soarta elevilor și ce se va întâmpla cu școala, în perioada următoare. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre ce se întâmplă cu școlile din România, dacă într-o localitate se atinge sau se depășește pragul de 6 la mie. Se închid sau nu școlile?

Ei bine, se pare că Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a decis că școlile vor fi decuplate de la rata de infectare din localitate, fiind eliminat acel prag 6 la mie de la care se trecea la cursuri online. Iar luarea deciziilor de suspendare a prezenței fizice va fi lăsată la latitudinea conducerii fiecărei unități școlare, în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală, a declarat joi, 30 septembrie, premierul Florin Cîțu.

Se va solicita introducerea testelor non-invazive cu salivă

Miercuri, 29 septembrie, în cadrul unei declarații de presă, ministrul Educației a declarat că Grupul de suport a adoptat în unanimitate și luarea de „măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în şcoli, prin formularea unei solicitări către Agenţia Naţională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe baza de salivă, cu rol de screening”.

Declarația de presă transmisă miercuri de ministrul Sorin Cîmpeanu
Declarația de presă transmisă miercuri de ministrul Sorin Cîmpeanu

Joi, prim-ministrul a spus că detaliile, îndeosebi cele legate de testarea elevilor, vor fi decise prin ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății. Însă, a ținut să sublinieze că propunerea ca elevii să fie testați pentru Covid-19 de două ori pe săptămână i se pare „cam mult”.

Numărul de elevi vaccinați a crescut în ultima săptămână

Sorin Cîmpeanu a mai vorbit și despre numărul elevilor vaccinaţi anti-Covid, în perioada 21-27 septembrie. El a spus că s-au vaccinat 12.000, dintre care 4.000 din grupa de vârstă 12-15 ani. Acesta a mai precizat că, în perioada 13-20 septembrie, numărul elevilor vaccinaţi, în medie pe zi, a fost de 1.000, iar în săptămâna 21-27 septembrie, numărul elevilor vaccinaţi a fost de 1.700 pe zi.

În cadrul aceleiași conferințe, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a precizat că 215.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 19 ani au făcut cel puţin o doză de vaccin anti-Covid.

Ministrul Educației a dorit să sublinieze că „cei din educație” își doresc să lase școlile deschise așa cum este cazul grădinițelor și creșelor, și după acest prag. În concluzie, după declarațiile de joi, Guvernul mută la conducerea școlilor decizia de trecere în online, în funcție de numărul de cazuri de infectare dintr-o clasă sau școală.