Home » Știri » Știri sociale » Ce se întâmplă dacă rata de infectare într-o localitate din România ajunge sau depășește 6 la mie. Restricțiile care se impun

Ce se întâmplă dacă rata de infectare într-o localitate din România ajunge sau depășește 6 la mie. Restricțiile care se impun

Manolică Anca / 01.10.2021, 11:50
Ce se întâmplă dacă rata de infectare într-o localitate din România ajunge sau depășește 6 la mie. Restricțiile care se impun

Coronavirusul lovește puternic în România, la fel ca în aproape toate statele lumii, și în valul patru al pandemiei. Miercuri, 29 septembrie 2021, numărul îmbolnăvirilor a atins un nou record, în ultimele 24 de ore fiind înregistrate 12.032 de cazuri noi. Iată ce se întâmplă dacă rata de infectare într-o localitate din România ajunge sau depășește 6 la mie.

Noi restricții dacă rata de infectare într-o localitate din România ajunge sau depășește 6 la mie

Pentru moment, în localitățile unde rata depășește 3 la mia de locuitori, în restaurante, mall-uri, terase și cinematografe se intră doar pe baza certificatului verde digital și potrivit unei noi hotărâri, în spațiile publice, precum ar fi piețele, târgurile sau stațiile și mijloacele de transport în comun, dar și la locul de muncă, masca de protecție este obligatorie.

Însă, incidența ratei de infectare continuă să depășească 6 la mia de locuitori în tot mai multe localități din întreaga țară. Și Bucureștiul a intrat pe această listă miercuri, 29 septembrie, când rata trecuse de la 5,57 (marți) la 6,33 la mia de locuitori.

Așdar, Comitetul Național pentru Situaţii de Urgență s-a reunit pentru a stabili clar ce noi măsuri de impun ân acest caz. Așadar, în Hotărârea nr. 76 din 30.09.2021 se arată că masca devine obligatorie și în spații deschise, accesul la activități se face doar la 50% capacitate și doar pentru cei care sunt vaccinați sau au trecut prin boală, magazinele se închid la ora 22.00 în loc de 18.00, acolo unde se impune carantina de noapte. Școlile, însă, rămân deschise și după ce se depășește indicele de 6 la mie.

Caratină de weekend, dacă rata de infectare într-o localitate din România ajunge sau depășește 6 la mie
Caratină de weekend, dacă rata de infectare într-o localitate din România ajunge sau depășește 6 la mie

Ce modificări se arată în Hotărârea nr. 76

Concret, când rata de infectare este între 6 și 7,5 la mie, programul activităților economice este permis până la ora 24:00, iar în weekend, până la ora 22:00. După ce incidența trece de 7,5 la mie, magazinele, restaurantele și alte activități se închid la ora 22.00.

– Localitățile care au incidența de peste 6 la mie intră în carantină în weekend, iar circulația între orele 20:00 și 05:00 se va face doar cu declarația pe propria răspundere. Excepție de la această măsură sunt cei care au schema completă de vaccinare și cei care au trecut prin boală. În localitățile în care rata de infectare depășește 7,5 la mie, măsura este valabilă pentru toate zilele săptămânii.

– Accesul la restaurante, locuri de joacă, spectacole, săli de fitness, piscine se face doar la 50% din capacitate. Important! În urma deciziilor luate, vor avea acces doar cei care care fac dovada vaccinării sau a trecerii prin boală în ultimele 6 luni. În acest caz, testele Covid negative nu vor mai asigura accesul clienților. Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptați de la această regulă.

– În ceea ce privesc evenimentele private, precum nunți, botezuri, mese festive, acestea se pot organiza în intervalul orar 05:00-24:00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a localului, dar nu mai mult de 200 de persoane. Toți aceștia trebuie să fie vaccinați cu schemă completă sau trebuie să fi trecut prin boală.

Școlile rămân deschise și dacă rata de infectare depășește 6 la mie, iar decizia de a muta cursurile în online va rămâne la latitudinea conducerii fiecărei unități de învățământ, în funcție de numărul infectări din clasă/școală. Elevii și cadrele didactice vor urma a fi testați cu teste de salivă non invazive.

Vezi AICI texul complet al Hotărârii CNSU.