Home » Știri » Știri sociale » Certificatul digital Covid, valabil până pe 1 februarie pentru această categorie de români. Cum se poate prelungi

Certificatul digital Covid, valabil până pe 1 februarie pentru această categorie de români. Cum se poate prelungi

Cojocaru Cristian / 21.01.2022, 12:46
Certificatul digital Covid, valabil până pe 1 februarie pentru această categorie de români. Cum se poate prelungi

Avertisment important din partea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Acesta a anunțat că Certificatul digital Covid va expira începând cu 1 februarie pentru o anumită categorie de români. Toți cei care sunt vizați de această măsură trebuie să acționeze rapid, pentru a putea avea acces în continuare în spațiile publice închise.

Certificatul digital Covid expiră de la 1 februarie pentru anumiți români

La nivel european, Certificatul digital Covid a devenit operaționat începând cu data de 1 iulie 2021, deși unele țări îl foloseau deja dinainte de această dată. Cunoscut și sub denumirea de certificat verde digital sau Green Pass, certificatul digital Covid permite cetățenilor UE să se deplaseze în siguranță în Uniunea Europeană în timpul pandemiei de coronavirus.

Cu toate acestea, oficialii UE susțineau că nu ar trebui să fie considerat ca un document de călătorie și nici o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație. Dar, odată cu apariția dozei booster, tot mai multe state iau noi decizii cu privire la acest document.

Anunțul important făcut de Alexandru Rafila

Așa cum era de așteptat, odată cu declanșarea celei de a treia faze a vaccinării, cu doza booster, și România trebuia să se alinieze la noile reguli impuse de Comisia Europeană. Aceste măsuri vin pe fondul creșterii numărului de cazuri și al răspândirii acestei noi variante foarte transmisibile, Omicron.

Astfel, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că persoanele pentru care au trecut mai mult de nouă luni de la efectuarea celei de-a doua doză de vaccin vor trebui să-și facă doza booster până la 1 februarie. În caz contrar, certificatul digital Covid le va expira începând cu această dată.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării.”, spus Alexandru Rafila într-un dialog, la Europa FM.

Noi măsuri în ceea ce privește Certificatul digital Covid
Noi măsuri în ceea ce privește Certificatul digital Covid

Rafila a mai explicat că valabilitatea certificatelor verzi Covid va fi condiționată de acest interval de maxim 9 luni de la realizarea schemei complete. „Cine s-a vaccinat în august nu trebuie să-și facă vaccin pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză”.

În ceea ce privește noul val pandemic, al cincilea, ministrul Sănătății spune că acesta va fi atins în România pe data de 10 februarie. De asemenea, este foarte probabil să mai apară și alte variante, în opinia sa, însă, cu toate acestea, „anul 2022 va fi cel în care vom încheia această urgență mondială, globală, de sănătate publică”, a spus Alexandru Rafila.

Măsuri mai stricte în toată Europa

Măsuri similare au fost anunțate deja și în alte țări din UE. De exemplu, în Franța, adulții al căror vaccin a fost administrat în urmă cu mai bine de șase luni nu vor mai avea acces la permisul național Covid fără doza booster. Decizia a intrat în vigoare din 15 ianuarie 2022.

Țările de Jos au anunțat, de asemenea, că au de gând să adopte o măsură similară. Portugalia, Irlanda, Cipru, Letonia, Italia, Grecia și Austria au adoptat și ele măsuri suplimentare, călătorii UE, deși vaccinați, fiind nevoiți să efectueze teste de depistare a coronavirusului înainte de a intra în țară.