Home » Știri » Știri sociale » Cum e bine să ne rugăm. Sfaturi duhvnicești. Ce spune Papa Francisc

Cum e bine să ne rugăm. Sfaturi duhvnicești. Ce spune Papa Francisc

Redactia Știri / 23.10.2020, 16:05
Cum e bine să ne rugăm. Sfaturi duhvnicești. Ce spune Papa Francisc

De-a lungul timpului, omul a încercat să se apropie de Dumnezeu prin rugăciune. Indiferent că a mers la un lăcaș de cult sau a preferat să rămână acasă, atunci când ruga a fost trimisă către Cel de Sus cu mare credință, ajutorul divin și-a făcut apariția în viața credinciosului respectiv. Uneori, însă se întâmplă să ne întrebăm de ce nu reușim să primim ceea ce ne dorim în ciuda rugăciunilor insistente. Poate că nu e ceva ce ne trebuie, iar Dumnezeu are grijă să aranjeze lucrurile în viața noastră pentru a ne oferi însă ceea ce este potrivit și necesar pentru noi. Sfaturi duhovnicești despre rugăciune, dar și mesajul trimis de Papa Francis către cei care se roagă, în materialul următor!

Ce spune Papa Francisc despre rugăciune

Papa Francisc le-a vorbit recent credincioșilor despre rugăciune. Aflat în Aula Paul al VI-lea din Vatican, Suveranul Pontif i-a mustrat pe cei care fac rugăciuni false. Pe cei care nu se roagă cu toată ființa și credința. Pe cei care vin la rugăciune doar pentru a fi văzuți și admirați de alții, nu pentru propriul suflet.

„Cel mai prost serviciu care poate fi adus lui Dumnezeu este de a te ruga cu oboseală, ca nişte papagali, ca şi cum ar fi un obicei. Nu. Rugăciunea este centrul vieţii. Dacă există rugăciune, atunci fratele şi sora devin importanţi”, a spus Papa Francisc.

Îndrumările spirituale ale Suveranului au continuat. Rugăciunea „nu este un calmant pentru a uşura problemele vieţii”. „A nu recunoaşte acest lucru este un sacrilegiu, o abominaţie, este cea mai gravă jignire adusă templului şi altarului”, a ținut acesta să sublinieze.

Învățăturile lui Papa Francisc nu fac decât să-i reamintească credinciosului faptul că în rugăciune acesta trebuie să fie pe deplin concentrat, mesajul către Dumnezeu să fie trimis cu toată credința și seriozitatea.

Papa Francisc a criticat rugăciunile false
Papa Francisc a criticat rugăciunile false

Ce e bine să facem atunci când ne rugăm

În timpul rugăciunii, fiecare om trebuie să fie implicat pe deplin, să-și unească mintea și sufletul pentru a comunica cu Dumnezeu, să trăiască pe deplin momentul. Rugăciunea, dialogul omului cu Dumnezeu, este o întărire spirituală care se produce în sufletul credinciosului. Făcută cu mare credință, aceasta își va primi răspunsul divin.

„Aveți credință în Dumnezeu!” este mesajul din Bibilie (Marcu, 11, 22), pe care Iisus l-a transmis tuturor credincioșilor.

„Adevărat zic vouă că oricine va zice acestui munte: Ridică-te și te aruncă în mare și nu se va îndoi în înima lui, ci va crede că ceea ce spune se va face, fi-va lui orice va zice.
De aceea vă zic vouă:Toate câte cereți, rugându-vă să credeți că le-ați primit și le veți avea”. (Marcu, cap 11, 23 și 24).

Pasajele din Biblie ne sugerează astfel ideea că o credință puternică va primi soluția salvatoare, va găsi rezolvare.

Atunci când trecem printr-o situație grea încercată, chiar dacă e vorba de boală sau de alte probleme, noi de fapt trebuie să îi cerem ajutorul lui Dumnezeu pentru a ne da forța necesară pentru a depăși acea situație.

„În rugăciuni ar trebui să cerem numai mântuirea sufletului şi împlinirea voii lui Dumnezeu cu noi. Secretul este să ceri să te uneşti cu Hristos cu tot dinadinsul, fără să zici „dă-mi aia, sau vreau cealaltă”, spune Cuviosul Porfirie, conform crestinortodox.ro

Sfaturi duhvnicești despre rugăciune

Nu există un moment anume indicat pentru rugăciune, totul ține de trăirile și sentimentele credinciosului care dorește astfel o cale de comunicare cu Dumnezeu.

Rugăciunea ar trebui să fie nelipsită din viață noastră, să fie prezentă la ordinea zilei. Ar fi bine să ne începem ziua cu un mesaj de mulțumire către Divinitatea, iar seara să ne arătăm recunoștința pentru cele trăite.

Orice experiență, bună sau mai puțin bună, are scopul de a ne ajuta în evoluția spirituală, motiv pentru care este bine ca în mesajele noastre să inserăm și rugăciunea de recunoștință. Nu trebuie de fiecare dată să cerem ceva, ci ar fi bine să ne facem timp pentru a ne arătam gratitudinea pentru viață pur și simplu.

Părintele Gheorghe Colțea
Părintele Gheorghe Colțea

Părintele Gheorghe Colțea le-a vorbit credincioșilor despre taina rugăciunii într-un material pentru Trinitas TV.  Astfel, el a vorbit despre felul în care este construită rugăciunea sa pentru Dumnezeu.

Acesta ne îndrumă să fim recunoscători pentru viața pe care ne-a oferit-o Cel de Sus, îndemându-ne să lansăm un mesaj de recunoștință pentru Divinitate.

„Eu m-am obișnuit să fiu mai puțin cerșetor, adică să practic mai puțin rugăciunea de cerere. M-am obișnuit să fiu foarte mulțumitor față de Dumnezeu și de aceea practic rugăciune de mulțumire.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu în primul rând pentru faptul că exist. Știu că nu am făcut nimic special ca să merit să exist și de aceea îi spun lui Dumnezeu: „Îți mulțumesc că ai binecuvântat și ai binevoit ca printre toate cele care sunt să existe și nevrednicul de mine”.

Dar peste toate îi mulțumesc lui Dumnezeu și pentru traiectoria vieții mele. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru familia în care m-am născut, pentru frații pe care mi i-a dat, pentru părinții de care am beneficiat, de care m-am îndulcit. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru colegii generației mele, pentru colegul de bancă, pentru profesorii pe care i-am avut, pentru oamenii pe care i-am întâlnit și de care m-am bucurat.

Iar ca preot îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru harul preoției, pentru această negrăită dregătorie duhovnicească pe care mi-a dat-o Dumnezeu și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru toți credincioșii pe care mi i-a încredințat spre păstorire”, Protoiereu Gheorghe Colțea, protopop de Bran-Zărnești, Arhiepiscopia Sibiului.