Home » Știri » Știri sociale » De ce nu mai este valabil testul, când rata de infectare atinge sau depășește 6 la mie. Românii trebuie să știe asta

De ce nu mai este valabil testul, când rata de infectare atinge sau depășește 6 la mie. Românii trebuie să știe asta

Manolică Anca / 01.10.2021, 14:08
De ce nu mai este valabil testul, când rata de infectare atinge sau depășește 6 la mie. Românii trebuie să știe asta

Vești de maximă importanță în contextul în care rata de infectare în multe localități s depășit deja 6 la mie. De ce nu mai este valabil testul negativ la intrarea în restaurante, săli de spectacole, piscine, săli de fitness. Premierul a făcut anunțul momentului, în plin val patru al pandemiei de coronavirus.

Testul negativ Covid nu mai este valabil după ce rata de infectare atinge 6 la mie

România este puternic lovită de valul patru al pandemiei de Covid-19, joi, 30 septembrie, înregistrându-se un nou record de peste 12.000 de infectări. Spitalele sunt pline de pacienți bolnavi, iar medicii se luptă din răsputeri să facă față avalanșei de infectări. Autoritățile încearcă și ele să găsească noi soluții pentru ca sistemul să nu fie din nou dat peste cap, astfel încât sectoarele importante să își poată continua activitatea în siguranță.

În cursul serii de joi, premierul Florin Cîțu a vorbit despre ultimele decizii adoptate în cadrul ședinței din cursul zilei a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Potrivit acestuia, urmează a se implementa două mari schimbări, care au fost luate pentru a evita creșterea numărului de noi cazuri și pentru a proteja persoanele nevaccinate.

Cîțu: „Cei care sunt testaţi se pot îmbolnăvi și pot să ajungă în ATI”

Așadar, autoritățile au decis ca accesul persoanelor nevaccinate, dar cu test negativ, în spații publice închise să fie interzis. Din păcate, acestea nu vor mai avea acces în restaurante, săli de sport, piscine, la nunți sau botezuri, acolo unde rata localității atinge sau depășește 6 infectări la mia de locuitori. Prin urmare, testarea nu mai este o excepție de la regulile din timpul stării de alertă în cazul creșterii ratei.

„Ni se spune de la specialişti că e mai sigură această variantă, cei care sunt testaţi se pot îmbolnăvi şi pot lua şi atunci pot să ajungă în ATI există acest risc, se îmbolnăvesc şi nu se ştie cum va evolua boala”, a explicat premierul Florin Cîțu, la TVR1,  decizia CNSU care prevede că testul negativ Covid nu mai este valabil când rata crește.

CSNU a decis ca doar cei care sunt vaccinați sau au trecut prin boală să poată lua parte la diferite activități în spații închise sau deschise, dar la o capacitate de 50% a locației.

Testul covid nu mai este valabil, când rata de infectare atinge sau depășește 6 la mie
Testul covid nu mai este valabil, când rata de infectare atinge sau depășește 6 la mie

Ce alte modificări au fost discutate în ședința CNSU

De asemenea, autoritățile au decis că școlile vor fi decuplate de la rata de infectare din localitate, fiind eliminat acel prag 6 la mie de la care se trecea la cursuri online. Iar luarea deciziilor de suspendare a prezenței fizice va fi lăsată la latitudinea conducerii fiecărei unități școlare, în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală.

Miercuri, 29 septembrie, în cadrul unei declarații de presă, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat că Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a adoptat în unanimitate și luarea de „măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în şcoli, prin formularea unei solicitări către Agenţia Naţională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe baza de salivă, cu rol de screening”.

Așadar, elevii și profesorii ar urma să fie testați o dată sau de două ori pe săptămână. Detaliile legate de testarea elevilor vor fi decise prin ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății.