Home » Știri » Știri sociale » Evaluarea Națională 2021. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la Limba și literatura maternă. S-a afișat și baremul de corectare

Evaluarea Națională 2021. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la Limba și literatura maternă. S-a afișat și baremul de corectare

Violeta Badea / 25.06.2021, 17:12

Evaluarea Națională 2021. Emoții mari pentru elevii claselor a VIII-a! Vineri, 25 iunie, aceștia vor susține examenul la Limba și literatura maternă, fiind ultima dintre cele trei probe scrise la Evaluarea Națională 2021. Iată ce subiecte au avut de rezolvat elevii la Limba și literatura maternă. S-a afișat și baremul de corectare!

Evaluarea Națională 2021. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la Limba și literatura maternă

Evaluarea Națională 2021 a început pe data de 22 iunie, iar prima probă a fost la Limba şi literatura română. Joi, pe 24 iunie, elevii clasei a VIII-a au susținut proba la Matematică, iar vineri, pe 25 mai, aceștia au dat ultima probă scrisă la Limba și literatura maternă. La primul examen au participat nu mai puțin de 123.563 elevi din totalul celor 131.177 înscrişi, conform ministrului Cîmpeanu. Vestea bună este că numărul elevilor participanți este mai mare în comporație cu cifrele care s-au înregistrat anul trecut.

Evaluarea Națională 2021 se va desfășura în condiții speciale, deoarece România se află încă în stare de alertă. Ministerul Educației a transmis și modul de organizare al examenelor, astfel încât să poată fi asigurată siguranța elevilor pe tot parcursul desfășurării examenelor.

Astfel, reprezentanții au stabilit orele de intrare în sala de examinare. Mai mult decât atât, distanțarea fizică trebuie respectată, iar fiecare elev trebuie să folosească dezinfectantul existent la intrarea în unitatea de învățământ și să poarte o mască de protecție. Această regulă este valabilă pentru tot personalul aflat în incinta școlii.

Vineri, pe 25 iunie, elevii vor susține ultima proba scrisa, cea la Limba și Literatura Materna
Vineri, pe 25 iunie, elevii vor susține ultima proba scrisa, cea la Limba și Literatura Materna

Cum se va desfășura ultima probă scrisă

La fel ca și la celelelalte probe, profesorii asistenți vor verifica la fiecare elev dacă a fost completată corect căsuța, după care vor proceda la secretizarea acestei. La toate probele scrise de la Evaluarea Națională 2021, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, dar au posibilitatea de a solicita și pagini suplimentare dacă este cazul.

Important de precizat este că elevii nu au voie să intre în sală cu vreun fel de material ajutător. Indiferent că vorbim de dicționare, manuale, cărți, ciorne, rezumate, culegeri sau orice alt fel de material ce ar putea fi utilizat pentru rezolvarea subiectelor. De asemenea, candidații nu au acces în sală cu telefoane mobile, smartwach-uri sau alte accesorii de acest fel. Elevii care vor încălca  aceste reguli riscă să fie eliminați din examen și să primească nota 1.

Toate aceste obiecte sunt lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale. Elevii au la dispoziție 120 de minute pentru a rezolva subiectele din cadrul fiecărei probe scrise, cu excepția celor 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Candidații cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare vor beneficia de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, în baza procedurii cu privire la sigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevi.

Subiectele la Limba și Literatura Maternă se pot găsi pe site-ul edu.ro.

Calendar Evaluare Naţională 2021

  • 22 iunie 2021 – Limba și literatura română (probă scrisă);
  • 24 iunie 2021 – Matematica (probă scrisă);
  • 25 iunie 2021 – Limba și literatura maternă (probă scrisă);
  • 29 iunie 2021, până la ora 14.00 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor;
  • 29 iunie 2021 – 30 iunie 2021 – Depunerea contestațiilor;
  • 30 iunie – 4 iulie 2021: Soluționarea contestațiilor 4 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale după contestaţii.