Home » Știri » Știri sociale » Hristos a Înviat. Ce înseamnă acest salut pe care credincioșii îl spun de Paște și cât timp se folosește

Hristos a Înviat. Ce înseamnă acest salut pe care credincioșii îl spun de Paște și cât timp se folosește

Manolică Anca / 02.05.2021, 12:27
Hristos a Înviat. Ce înseamnă acest salut pe care credincioșii îl spun de Paște și cât timp se folosește

De ce spunem „Hristos a Înviat!”? Ce înseamnă marele salut pe care toți credincioșii îl spun de Paște și cât timp trebuie acesta rostit.

Hristos a Înviat. Ce înseamnă acest salut

Această urare este departe de a fi numai un salut. Este o adevărată mărturisire a credinței în scrierile biblice care spun că Iisus Hristos a învins moartea și a Înviat în a treia zi. Până la această mare sărbătoare a  Învierii Mântuitorului, a fost o perioadă lungă, de 40 de zile de post, în care creștinii ortodocși au retrăit patimile, moartea și îngroparea lui Iisus.

Urarea pascală „Hristos a Înviat!” și răspunsul „Adevărat a Înviat” se practică mai mult în credința ortodoxă, dar este folosit, într-o mai mică măsură ce-i drept, și de creștinii de alte confesiuni.

„Acest salut este o mărturisire de credinţă. Nu e un simplu salut, ci mărturisim că suntem creştini şi suntem fii ai Mântuitorului”, a transmis într-o cuvântare, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.

Cum a apărut această urare

Urarea „Hristos a Înviat!” „surprinde o realitate consumată în anul 33 când femeile mironosiţe care au mers la mormântul lui Iisus au găsit mormântul gol. Maria Magdalena îl întâlneşte pe Iisus Hristos însuşi şi îngerul le spune să nu-l mai caute pe cel viu între morţi. Salutul „Hristos a Înviat!” e unul firesc. Cât priveşte urarea nelalocul ei de Paşte fericit, chiar dacă nu e un imperativ, el anunţă ceva tautologic – bucuria e fondul vieţii creştine”, a transmis, la Digi24, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Cât timp se spune această urare
Cât timp se spune această urare

Urarea este folosită de preoți în biserică începând din Noaptea Învierii Mântuitorului, iar credincioșii răspund cu „Adevărat a Înviat!”. Mai mult, această urare se folosește și la obiceiul ciocnirii ouălor roşii. Cel care ciocneşte oul spune „Hristos a înviat!“, iar cealaltă persoană răspunde „Adevărat a înviat!“, mărturisind astfel credința.

„Omenirea nu duce lipsă de salut, în sine, acest salut poate să rămână formula pentru mulţi goală, doar obişnuită, să nu conţină în propria viaţă o credinţă vie. Sfânta Scriptură e legată de o lectură, care ne ajută să intepretăm lumea în care trăim”, a transmis Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti.

Cât timp se spune această urare

Urarea creștină se folosește de la Învierea Domnului până la Înălțarea Sa, adică timp de 40 de zile. Răspunsul la „Hristos a înviat!” este „Adevărat a înviat!”, urmând ca de la Înălțare până la Rusalii, creștinii să se salute cu „Hristos S-a înalțat!”, „Adevărat S-a înălțat!”

Înălțarea Domnului cade întotdeauna în Joia săptămânii a șasea de după Paște, adică la 40 de zile după Înviere. În anul 2021, Înălțarea va fi pe data de 6 iunie. Mai apoi, la zece zile de la Înalțare, se sărbătoresc Rusaliile. Duminica Rusaliilor sau Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, mai este numită și Duminica Cincizecimii, acest eveniment având loc la cincizeci de zile de la Învierea lui Hristos.