Home » Știri » Știri sociale » În ce situație se poate restitui fondul de rulment. Românii care stau la bloc trebuie să știe asta

În ce situație se poate restitui fondul de rulment. Românii care stau la bloc trebuie să știe asta

Manolică Anca / 18.11.2021, 09:48
În ce situație se poate restitui fondul de rulment. Românii care stau la bloc trebuie să știe asta

Fondul de rulment este unul dintre cele două fonduri speciale obligatorii ale oricărei asociații de proprietari care trebuie plătit de fiecare dețintor de apartament. Află ce scrie în lege în ceea ce privește situația în care se poate restitui fondul de rulment.

Ce este fondul de rulement

Fie că ești proprietar, fie că stai în chirie într-un apartament, cu siguranță ai auzit de fondul de rulment. Acesta este reglementat de Legea nr. 196/2018 a Asociațiilor de proprietari care a intrat în vigoare începând cu data de 28 septembrie 2018. Potrivit legiuitorului, constitutuirea unui fond de rulment este obligatorie pentru orice Asociație de Proprietari.

Mai exact, fondul de rulment este o plată anticipată pe care fiecare proprietar o depune la Asociația de proprietari de care aparține. Aceasta se face pentru achitarea serviciilor oferite de furnizori (de exemplu, furnizorii de curent electric, internet și cablu, la bloc).

Conform legii, fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, iar reîntregirea acestuia se face lunar, prin achitarea sumelor afișate pe lista de plată. Totodată, acest fond este menționat pentru fiecare locuință în parte, într-un registru special, trebuie să fie raportat la nivelul celei mai mari întrețineri din bloc și se stabilește doar de către adunarea generală.

Nici chiriașii nu scapă de plata fondului de rulment. Aceștia, prin contractul de închiriere încheiat cu proprietarul locuinței/imobilului, se obligă să contribuie la plata cheltuielilor curente ale condominiului în care locuiesc, dar și la formarea fondului de rulment.

Când se poate restitui fondul de rulment
Când se poate restitui fondul de rulment

Cum se calculează fondul de rulment

Există o serie de factori de care trebuie să se țină cont atunci când se face calculează fondul de rulment:

  • numărul de persoane înregistrate în Cartea Imobilului ca locuitori în cadrul clădirii sau a scării pentru care s-a constituit Asociația de Proprietari;
  • cota-parte indiviza de proprietate din proprietatea comună (suprafața utilă a apartamentului sau a spațiului cu altă destinație);
  • după natura serviciului facturat, cum ar fi cheltuielile pentru încălzire.

De obicei, cota-parte indiviză de proprietate se calculează adunând suprafețele utile ale tuturor apartamentelor din scara blocului și împărțind suprafața utilă la acest total. Va rezulta un procent care se înmulțește cu valoarea cheltuielii repartizate.

În ce situație se poate restitui fondul de rulment

Am stabilit deja că legea prevede că proprietarii sunt obligați să plătească lunar cota de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, însă, în anumite situații, proprietarii au dreptul să solicite restituirea sumelor achitate pentru acest fond. Asta se poate întâmpla atunci când proprietarul vinde sau înstrăinează imobilul.

Fondul de rulment încasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, dacă prin actele translative de proprietate nu se stipulează altfel”, scrie la articolul 72, alin. (5) din lege, potrivit avocatnet.ro.

Restituirea fondului de rulement se face în baza unei cereri adresate administratorului Asociației de proprietari de care imbolilul aparție.

Potrivit legii, încasările făcute pentru fondul de rulment trebuie evidențiate separat de chitanța pe care proprietarul o primește în urma plății întreținerii sau a fondului de reparații.