Home » Știri » Știri sociale » Motivul pentru care românca a fost atacată de rechin, în Egipt. Ce arată ancheta

Motivul pentru care românca a fost atacată de rechin, în Egipt. Ce arată ancheta

Alexandru Cazacu / 13.07.2022, 14:53
Motivul pentru care românca a fost atacată de rechin, în Egipt. Ce arată ancheta

În caz că nu ați afla deja acest lucru, la începutul lunii iulie, două turiste au fost atacate de un rechin în Marea Roșie, la sud de orașul Hurghada, din Egipt. Una dintre cele două turiste a fost de origine română. Din nefericire, românca a decedat, în urma atacului. Din ce cauză a fost atacată românca de rechin, poți afla în continuare. Autoritățile egiptene au demarat o anchetă.

Motivul pentru care românca a fost atacată de rechin, în Egipt

În perioada 1 – 3 iulie 2022, două persoane care se aflau în vacanță în stațiunea Sahl Hashis au fost atacate de un rechin, în timp ce se scăldau în Marea Roșie. Autoritățile din Egipt au demarat o anchetă pentru a afla motivul pentru care rechinii le-au atacat pe turiste. Ei bine, conform anchetei respective, la baza atacurilor este sezonul de reproducere a rechinilor.

După cum se arată în raportul comisiei de specialiști de la protectoratul Mării Roșii și de la Asociația de Conservare și Protecție a Mediului din Hurghada, în spatele atacurilor s-a aflat „un singur exemplar de rechin tigru”. Autoritățile au ajuns la această concluzie după ce au observat „urmele de mușcătură de pe corpurile victimelor, care făceau snorkeling”.

Se pare că prădătorii înotau în ape nu foarte adânci, pentru a găsi hrană, scrie cotidianul Al Ahram, potrivit Agerpres. Cele două victime (o româncă și o austriacă) au decedat în urma atacurilor. Se pare că este sezonul de reproducere de depunere a ouălor, iar motivul din spatele atacului a fost, cel mai probabil, hrana.

Motivul pentru care românca a fost atacată de rechin
Motivul pentru care românca a fost atacată de rechin, în Egipt

Românca ar fi fost atacată prima

Conform experților egipteni, turista din România a fost prima atacată de rechin, chiar dacă austriaca a fost prima victimă descoperită. Ulterior, autoritățile au interzis toate activitățile nautice în zona atacurilor, însă nu se știe când vor putea fi reluate.

În același raport apar mai multe motive pentru atacurile rechinilor, printre care pescuitul excesiv în Marea Roşie, utilizarea în exces a locurilor pentru scufundări și snorkeling, hrănitul peștilor, animale care caută locuri pentru hrană și ajung în zonele de țărm, unde apa nu este adâncă. Totodată, comisia a prezenta și o listă cu recomandări, iar acestea sunt următoarele:

  • monitorizarea zonei unde au avut loc atacurile;
  • stoparea pescuitului recreativ;
  • desfășurarea activităților de snorkeling doar sub supravegherea persoanelor autorizate;
  • introducerea unui program exhaustiv de gestionare a zonelor de scufundări și snorkeling;
  • reglementarea pescuitului în Marea Roșie;
  • suspendarea pescuitului comercial și recreativ de la jumătatea lunii aprilie și până la finalul lui iulie.

În ultimii ani, atacurile rechinilor în zona de coastă a Mării Roșii au fost destul de rare

Potrivit presei egiptene, în ultimii ani, atacurile rechinilor au fost destul de rare în această regiune a Mării Roșii. În urmă cu aproximativ doi ani, un tânăr din Ucraina și-a pierdut o mână, iar un ghid egiptean a rămas fără un picior.

În 2018, un turist din Cehia a murit în urma unui astfel de atac, iar în 2015 un turist german și-a pierdut viața într-un atac similar. Acestea sunt cazurile mai recente însă, cel mai probabil, au mai existat astfel de cazuri.