Home » Știri » Știri sociale » Noi măsuri de relaxare, de la 1 iunie 2021, în România. Ce se schimbă de fapt pentru români

Noi măsuri de relaxare, de la 1 iunie 2021, în România. Ce se schimbă de fapt pentru români

Manolică Anca / 28.05.2021, 09:24
Noi măsuri de relaxare, de la 1 iunie 2021, în România. Ce se schimbă de fapt pentru români

Guvernul a anunțat ce noi măsuri de relaxare vor intra în vigoare de la 1 iunie 2021, în România. Avem liber la noi activități. Iată de ce ne vom putea bucura, începând chiar din prima zi de vară.

Noi măsuri de relaxare, de la 1 iunie 2021, în România

Premierul Florin Cîţu a anunţat joi, 27 mai, după şedinţa de Guvern, ce noi măsuri de relaxare vor intra în vigoare de la 1 iunie 2021, în România. De altfel, încă de la începutul lunii mai premierul a spus că există un calendar al relaxărilor care va intra în vigoare de la 1 iunie, de la 1 iulie şi altele de la 1 august.

Singura condiţie pusă a fost atingerea ţintei de vaccinare, pentru 1 iunie, de 5 milioane de persoane. Aceasta nu a fost atinsă, România având, miercuri, 26 mai, puţin peste 4,2 milioane de persoane vaccinate, între care doar 3,3 cu ambele doze. Cu toate acestea, Guvernul pregăteşte noi măsuri de relaxare care să intre în vigoare din 1 iunie. Iată la ce avem liber de luna viitoare:

 • Activitățile culturale se vor putea organiza în spații deschise cu cel mult 1.000 de persoane, în condițiile asigurării unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană și cu obligativitatea purtării măștii de protecție. Condiția este ca incidența Covid-19 să fie mai mică de 3 la mia de locuitori.

La aceste activități pot participa numai persoanele vaccinate cu schemă completă, pentru care au trecut 10 zile de la rapel, au un test Covid negativ sau sunt între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale. Numărul participanților poate crește peste 1.000 dacă toți sunt vaccinați.

 • Se propune creșterea numărului de persoane care nu aparțin aceleiași familii ce pot circula în grupuri de la 6 persoane la 8 persoane.

Se reiau petrecerile private

 • Nunțile, botezurile, mesele festive și parastasele pot fi organizate cu cel mult 70 de persoane în spații deschise sau 50 de persoane în spații închise, dacă incidența este sub 3 la mie și sunt respectate măsurile de protecție sanitară. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.

Numărul participanților poate fi mai mare dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și este asigurată o suprafață de minim 4 mp/persoană.

Se reiau petrecerile private
Se reiau petrecerile private
 • Activitățile culturale, artistice și de divertisment pot fi organizate și desfășurate în spații închise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența este sub 3 la mie. Masca de protecție rămâne obligatorie. Numărul spectatorilor poate fi mai mare cu condiția ca toți participanții să fie persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
 • Locurile de joacă în spații închise se pot redeschide cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și sub condiția ca însoțitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, ori se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Competițiile sportive se pot desfășura cu spectatori și în spații închise

 • Competițiile sportive se pot desfășura cu spectatori atât în spații închise, cât și deschise, la capacitate de 25%, dacă incidența în localitate este sub 3 la mie.  Pot asista doar persoanele vaccinate, cele care au un test negativ și cele care au trecut prin boală în urmă cu cel mult 90 de zile. Organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea competițiilor sportive cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV2 sau prezintă rezultatul negativ al unui test COVID  și se vaccinează înaintea intrării în locația de desfășurare a evenimentului.
 • Sălile de sport și fitness pot funcționa cu 70% din capacitate dacă incidența este mai mică de 3 la mie, cu asigurarea unei suprafețe de 7 mp/persoană. Dacă incidența este până în 4 la mie, capacitatea scade la 50%.
Noi măsuri de relaxare, de la 1 iunie 2021, în România
Noi măsuri de relaxare, de la 1 iunie 2021, în România
 • Totuși, poate fi permis accesul mai multor persoane, dacă acestea sunt vaccinate.
 • Se reia activitatea piscinelor închise, cu 70% din capacitate dacă incidența COVID este sub 3 la mie.
 • Restaurantele pot funcționa cu capacitate până la 70% acolo incidența este sub 3 la mie, în intervalul orar 5,00-24,00. Capacitatea poate crește dacă toți clienții sunt complet vaccinați e cel puțin 10 zile.
 • Gradul de ocupare al spațiilor de cazare din stațiunile de pe litoral poate crește de la 70% la 85%. Dacă toți turiștii sunt vaccinați, administratorul poate permite ocuparea unității de cazare până la capacitatea maximă.

Noi măsuri de relaxare, de la 1 iunie 2021. Se redeschid cluburile

 • Se redeschid barurile, cluburile, discotecile și sălile de jocuri, în intervalul orar 05:00-24:00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența este sub 3 la mie. Pot intra doar persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
 • Creșterea gradului de ocupare crește la 70% din capacitatea maximă a spațiilor pentru operatorii economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, dacă incidența este sub 3 la mie.
 • Se pot organiza festivități pentru finalul de an școlar în spații deschise, cu participarea elevilor și personalului didactic, precum și a aparținătorilor, dacă aceștia din urmă sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, au un test COVID negativ sau au trecut prin boală într-un interval de cel mult 90 de zile.
 • Masca de protecție poate fi eliminată la locul de muncă în spații închise unde își desfășoară activitatea maxim 5 persoane, cu condiția ca acestea să fie complet vaccinate, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spațiile închise comune.
Se redeschid barurile, cluburile și discotecile
Se redeschid barurile, cluburile și discotecile

Descarcă de AICI hotărârea CNSU

 • Activitatea la locul de muncă va fi realizată cu respectarea prevederilor legale emise de autoritățile competente, ținând cont și de gradul de vaccinare al angajaților, atestat prin certificat de vaccinare împotriva virusului SARSCoV-2 prezentat de salariații pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum și de numărul de angajații aflați în intervalul de 90 de zile de la data testului pozitiv, pentru salariații care au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-COV-2, care dețin și prezintă angajatorului adeverință eliberată de medicul de familie.
 • Pot intra în România fără carantină persoanele vaccinate, cei care au trecut prin boală în interval de cel mult 90 de zile, cei cu test PCR negativ. Copiii până la 16 ani pot intra în baza unui test negativ. Străinii pot intra în România în scopuri turistice.