Home » Știri » Știri sociale » Orașul din lume în care toată populația stă sub același acoperiș. Unde se află și cum arată

Orașul din lume în care toată populația stă sub același acoperiș. Unde se află și cum arată

Manolică Anca / 12.01.2021, 13:01

De necrezut, nu? Dar da, ai citit bine, chiar există în lume orașul în care toată populația stă sub același acoperiș. Totuși, cum este posibil acest lucru? Unde lucrează, cum își procură mâncarea, unde învață copiii? Sunt întrebări pe care oricine și le-ar pune când ar auzi despre acest oraș. În cele ce urmează, îți vom răspunde la toate aceste întrebări. Iată în ce colț de lume se regăsește acest oraș, care, de altfel, este foarte apreciat și vizitat de mulți turiști.

Orașul din lume în care toată populația stă sub același acoperiș

Bine ai venit în Whittier, Alaska, orașul din lume în care toată populația stă sub același acoperiș. Whittier este un oraș mic și „somnoros” din Alaska, situat în partea de vest a Prince William Sound, ascuns între munți pitorești. Acesta este situat la aproximativ 70 de km sud de Anchorage, denumit în mod obișnuit „orașul sub un singur acoperiș”. Cât de mic este orașul? Ei bine, sunt aproximativ 217 persoane care locuiesc acolo și se poate accesa doar cu barca și parcurgând un tunel cu o singură bandă.

Begich Towers este situat la marginea orașului.
Begich Towers este situat la marginea orașului.

Dar lucrul cel mai ciudat rămâne faptul că aproape toți oamenii locuiesc sub același acoperiș, în clădirea de 14 etaje numită Begich Towers, o fostă cazarmă a armatei, care seamănă cu un hotel îmbătrânit, construită în anul 1974, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Blocul adăpostește inclusiv departamentul local de poliție, o școală, un loc de joacă pentru copii, două magazine de „cartier”, o spălătorie și oficiul poștal. De asemenea, la subsol există o capelă mică unde se țin slujbele religioase și un dispensar. Begich Towers are și o pensiune, în care turiștii se pot caza atunci când vin să viziteze orașul din lume în care toată populația stă sub același acoperiș. Deși toate evenimentele sociale ale comunității se învârt în jurul acestei clădiri, lângă ea mai sunt unele mai mici, care adăpostesc o sală de sport militară și un fost hotel unde, în prezent, se regăsesc o spălătorie, un bar și un restaurant. De altfel, acestea sunt și sursa veniturilor pentru aproximativ 75% din populația orașului.

Cum se ajunge, mai exact, în acest oraș

Whittier este înconjurat de pustietate din toate direcțiile. Găsirea drumului către orașul îndepărtat nu este ușoară. Astfel, se poate ajunge pe mare, cu barca, sau prin tunelul memorial Anton Anderson lung de aproximativ patru kilometri și lat de 4,5 metri, cu o singură bandă, prin munți, care la un moment dat rulează doar într-un sens. La o oră distanță de mers cu mașina, de partea cealaltă a tunelului se află Anchorage, un oraș cu aproximativ 300.000 de locuitori. După ora 22.30, tunelul este închis.

Peisaj de iarnă în Whittier, Alaska
Peisaj de iarnă în Whittier, Alaska

Locuitorii declară că adoră comunitatea din care fac parte și faptul că au în interiorul clădirii tot ce le trebuie pentru a supraviețui. Aceștia ies afară doar când au drumuri de făcut spre alte destinații, iernile fiind foarte grele. Vîntul bate aici în rafale care depășesc 100 km/h, viscolind zăpada și blocând accesul spre celelalte orașe.

Turiștii curioși care ajung aici, se pot bucura de o priveliște absolut minunată, orașul fiind încojurat de munți plini de zăpadă, ghețari sau cascade. De asemenea, cei care ajung aici pot merge chiar și la pescuit.