Home » Life & Style » Cele mai frumoase orașe mici din Europa. Top 15 destinații pline de farmec

Cele mai frumoase orașe mici din Europa. Top 15 destinații pline de farmec

Manolică Anca / 03.12.2020, 12:09

Ai dori să înlocuiești aglomerația marilor orașe europene cu frumusețea și liniștea unor orașe mici, curate și foarte frumoase? Ei bine, ai de unde alege. Europa ascunde multe așezări pitorești și priveliști pline de farmec, care îți taie răsuflarea. Poate că nu te vor întâmpina cu la fel de multe obiective turistice precum cele mai căutate destinații europene, însă cu siguranță te vor face să te simți împlinit la plecare. Iată o listă cu cele mai frumoase orașe mici din Europa pe care ar trebui să le bifezi în viitoarele tale călătorii.

Cele mai frumoase orașe mici din Europa. Manarola, Italia

Manarola este unul dintre cele mai frumoase orașe mici din Europa, fiind recunoscut pentru liniștea sa, nefiind extrem de populat cu turiști în sezon. Casele vechi, pastelate, sunt așezate una lângă cealaltă, pe un deal abrupt. Are imaginea unui sat rustic cu vii terasate, lângă o mare străvezie cu multe bărci colorate. Cu singurață, nu vei rămâne fermecat de frumusețea locului.

Garmisch-Partenkirchen, Bavaria, Germania

Garmisch-Partenkirchen este un orașel pitoresc din Germania, în care au avut loc Jocurile Olimpice de iarnă din anul 1936. Numără mai puțin de 30.000 de locuitori și nu este un punct turistic foarte frecventat. Însă, peisajele de iarnă de aici sunt de vis. La sud de orășel se află Zugspitze, cel mai înalt munte din Germania.

Portree, Scoția

Portree este cel mai mare oraș de pe insula scoțiană Skye, deși numără doar 2.500 de locuitori. Este vizitat de foarte puțini turiști, însă merită bifat măcar o dată în viață. Priveliștea e care o oferă este una superbă și, în cazul în care ajungi acolo, nu ar trebui să ratezi fructele de mare gătite la restaurantele de pe malul Oceanului.

Portree, Scoția
Portree, Scoția

Cele mai frumoase orașe mici din Europa. Reine, Norvegia

Reine este o localitate din provincia Nordland, Norvegia, cu o suprafață de doar de 0,29 km² și o populație ce numără cu puțin peste 300 de suflete. Așezarea este una pitorească, cu o priveliște care te va cuceri instant. Aici, principala ocupație a locuitorilor este pescuitul.

Colmar, Franța

Colmar este un orașel din estul Franței, al treilea ca mărime din Alsacia. Tipic franțuzesc, centrul vechi al orășelului are multe străzi pline de case pitorești, fiind este ușor de bătut la picior. Este situat la poalele munților Vosgi, priveliștea fiind un punct forte pentru fi încadrat pe lista cu cele mai frumoase orașe mici din Europa. Zona este străbătută de canalele râului Lauch, fiind denumită și Mica Veneție.

Annecy, Franţa

Annecy a fost construit în jurul unui castel din secolul al 14-lea fiind un oraș fermecător. Situat în sud-estul Franţei, pe malul lacului cu acelaşi nume și înconjurat de Alpii francezi, are un peisaj de-a dreptul pitoresc. Vizitarea orăşelului este ca o plimbare înapoi în perioada medievală, împresurat cu numeroase biserici frumoase, clădiri cu arhitectură medievală şi mănăstiri, în prim plan fiind castelul conţilor de la Geneva, din secolele 12-14.

Annecy, Franța
Annecy, Franța

Cele mai frumoase orașe mici din Europa. Avignon, Franța

Avignon este un oraș situat în sudul Franței a cărui populație nu depășește 100.000 de locuitori. Luat la pas, vei descoperi fel și fel de atracții care îți vor atrage atenția. Muzeele, grădinile, străzile vechi, restaurantele cu mâncare delicioasă sau o mică plimbare pe fluviul Ron te vor face să îl recomanzi și altora.

Marsaxlokk, Malta

Situat în sud-estul insulei Malta, este ce mai mare sat pescăresc din întreaga ţară. Este colorat, jucăuş, cu spirit maltez. Marsaxlokk este cunoscut pentru piaţa sa zilnică în aer liber, selecţia de cele mai bune restaurante de peşte, plimbările liniştite de-a lungul coastei şi a portului admirând cele mai colorate bărci din toată țara, precum şi pentru zonele sale de înot mai ascunse.

Bled, Slovenia

Orașul Blend merită din plin să se înscrie pe lista cu cele mai frumoase orașe mici din Europa. Lacul Bled este, fără îndoială, cea mai mare atracţie a zonei și unul dintre cele mai uimitoare lacuri din lume. Acesta este de origine tectonică, formându-se după ultima Epocă Glaciară. Mişcarea tectonică a dezvăluit izvoarele termale din partea de nord-est a lacului, apa ajungând și până la 26 de grade Celsius. De aceea mai este considerat și unul din cele mai calde lacuri alpine, oferind posibilitatea de a înota din vară până în luna septembrie.

Lacul Bled, Slovenia
Lacul Bled, Slovenia

Cele mai frumoase orașe mici din Europa. Porto, Portugalia

Din topul cu cele mai frumoase orașe mici din Europa nu are cum să lipsească Porto, orașul considerat bijuteria boemă a Portugaliei. Străzile înguste ale orașului  ascund o mulțime de comori arhitecturale de la care cu greu își vei putea lua ochii. Torre dos Clerigos, Biserica Clerigos, Palacio da Bolsa, Podul Dom Luis I sau Catedrala Se sunt doar câteva obiective turistice care nu ar trebui ratate.

Hallstatt, Austria

Este un sat mic alpin ascuns între munţi şi apă, ce va fi, cu siguranță, pe placul celor care preferă plimbările în natură, doritori să descopere peisaje speciale. Oraşul de pe malul lacului Hallstatt este înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO şi a fost numit cel mai frumos sat de pe malul lacului din întreaga lume.

Bruges, Belgia

Bruges a devenit tot mai popular în ultimii ani, turiștii fiind fascinați de casele din centrul oraşului care parcă au sunt construite din lego. Belgia este cunoscută pentru faptul că are mai multe castele pe metru pătrat decât orice altă ţară, aproximativ 50 din cele 470 din regiune aflându-se în împrejurimile oraşului Bruges.

Și dacă ești un iubitor al ciocolatei de calitate, Bruges este o alegere extrem de inspirată. Vei găsi peste 50 de magazine de ciocolată, majoritatea în piaţa principală, care își vând propriile duclciuri. Mai mult, orășelul este perfect și pentru iubitorii de bere, Bruges având o lungă tradiţie în fabricarea ei, începând încă din Evul Mediu.

Canal din Buges, Belgia
Canal din Buges, Belgia

Cele mai frumoase orașe mici din Europa. Albarracin, Spania

Orașul se află la numai două ore de Valencia și la 30 de minute cu trenul de la Teruel. Unii spun cu toată inima că Albarracin este satul cel mai fermecător din toată Spania. Vei petrece ore în șir  plimbându-te pe străzile oraşului, căptuşite cu fel și fel de case ciudate, reabilitate pentru a arăta ca în vremurile medievale.

Pucisca, Croaţia

Pucisca este o localitate în mijlocul părţii de nord a insulei Brac din Marea Adriatică. Are un farmec aparte, datorită caselor de piatră, construite frumos cu acoperişuri albe pavate. De altfel, orașul a fost întotdeauna cunoscut pentru cultura ziditului din piatră. Vizitarea acestei coaste este abolut necesară să fie bifată.

Goreme, Turcia

Goreme, Turcia
Goreme, Turcia

Lista cu cele mai frumoașe orașe mici din Europa nu se poate încheia fără a menționa și unul din partea Orientală. Goreme este un oraş în Cappadocia, binecunoscuta regiune istorică a Turciei, cu o populație de aproximativ 2000 de oameni. Este, pur şi simplu, un muzeu în aer liber, un vast complex monastic compus din zeci de mănăstiri așezate una lângă alta. Creştinismul a predominat cândva ca religie în această regiune, iar bisericile cioplite în rocă pot fi văzute şi astăzi. Locuitorii orașului încă mai stau în casele din roci sau le folosesc ca depozite, având un respect imens faţă de acest pământ vulcanic şi istorie.