Home » Știri » Știri sociale » Pană de curent Europa. Care ar fi cea mai vulnerabilă regiune a României, dacă s-ar produce o pană de curent uriașă

Pană de curent Europa. Care ar fi cea mai vulnerabilă regiune a României, dacă s-ar produce o pană de curent uriașă

Manolică Anca / 19.11.2021, 13:06
Pană de curent Europa. Care ar fi cea mai vulnerabilă regiune a României, dacă s-ar produce o pană de curent uriașă

Ce s-ar întâmpla dacă peste pandemia de Covid-19 s-ar suprapune și o pană masivă de curent în Europa, un blackout așa cum este denumită în mediul online, care nu doar că ne-ar lăsa fără internet, dar și fără lucrurile esențiale ale vieții: apă, încălzire, sistem de sănătate, transport, magazine? Cum ar fi afectatată țara noastră? Vorbim pe larg despre acest subiect în rândurile de mai jos.

Pană de curent în Europa. Știrea care a alarmat pe toată lumea

Riscul unei pene de curent de amploare există în toate țările europene, însă dacă acestea ar apărea ar fi, în cel mai rău caz, regionale și nu ar putea dura săptămâni. Astfel de accidente, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu, se pot întâmpla o dată la 30-40 de ani, însă nu sunt un pericol iminent.

Toată această nebunie legată de o pană de curent în Europa, denumită blackout, a apărut în urma unui exercițiu de apărare civilă care s-a organizat în Austria. Acesta a dat naștere unei adevărate isterii, oamenii făcând diverse scenarii apocaliptice în ultimele săptămâni. Numeroase știri alarmiste s-au răspândit peste tot în mediul online.

Pentru aceasta, invitat la Digi24, ministrul Energiei a vorbit pe larg despre acest subiect și situația în care se află țara noastră. El a remintit și de incidentul care a avut loc la începutul anului, când vestul țării a fost afectat de o pană regională de curent, care a durat aproximativ 20-30 de minute.

„Într-un sistem energetic interconectat, cum este cel european, dacă apare o pană majoră, nu se stinge lumina în toată Europa. Prin 9 ianuarie a fost, parcă, dacă vă aduceți aminte, o pană pentru 20-30 de minute, care în România s-a simțit în zona de vest (…)

A fost o problemă la sistemul croat, de desincronizare a sistemului de transport croat cu austriecii, cred, și s-au decuplat sistemele, sistemele de siguranță au sărit, România s-a decuplat și am rămas cuplați pe partea cu Bulgaria, cu Grecia. Unitățile de producție în România fiind în general situate, marea majoritate, în sud, evident că au alimentat sudul țării și zona Moldovei. Neavând unități de producție în Transilvania, Transilvania a suferit mai mult”, a explicat Virgil Popescu pentru sursa citată.

Pană de curent în Europa
Pană de curent în Europa

Avem nevoie de centrale electrice în Transilvania

În timpul acelei pene de curent, producția de la centralele din sud a început să susțină și consumul din Transilvania, dar este dificil ca frecvența rețelei să fie aceeași și să nu există probleme, perturbări. Pentru aceasta, ministrul Energiei spune că este nevoie de construicția unor unități de producție de energie electrică și în zona de vest a României.

„Atât timp cât noi nu vom construi unități de producție de energie electrică în zona de vest – și asta este una din prioritățile noastre, să facem în zona de vest, tocmai pentru a echilibra sistemul – la un moment dat, o pană se va simți și în acea zonă, dar nu vorbim de pene de curent de săptămâni, cum ați văzut în acest exercițiu de apărare civilă din Austria”, a completat ministrul.

Riscul de pene de curent majore există peste tot, nu numai în România, însă spune Virgil Popescu, ele sunt regionale și nu ar dura mai mult de câteva zeci de minute. „În toată Europa vorbim de posibilități de pene de curent, dar ce-a fost în 9 ianuarie s-a mai întâmplat în anii 70, adică vorbim de lucruri care se întâmplă odată la 30-40 de ani.”, a insistat ministrul Virgil Popescu.

Pană de curent Europa. Cum a apărut această isterie

Scenariul care vorbea despre o pană de curent generală în toată Europa a creat o adevărată isterie în mediul online. Totul a pornit de la anunţul făcut de ministrul austriac al Apărării, care a îndemnat populația să fie pregătită pentru situaţii excepţionale. Mai mult, a fost lansat și un ghid prin care cetățenii erau informați cu privire la ar avea nevoie în cazul unei astfel de situații.

Klaudia Tanner, ministrul Apărării din Austria
Klaudia Tanner, ministrul Apărării din Austria

Panica s-a creat și pe fondul crizei energetice prin care trece bătrânul continet în acest moment și a scumpirilor care au loc. Chiar și în situația în care livrarea de gaze prin Ucraina ar fi oprită, scenariu puțin probabil, Europa ar fi în continuare alimentaă cu gaz natural prin Nord Stream 1.

Un alt scenariu despre care au vorbit autoritățile de la Viena a fost un atac cibernetic de amploare asupra sistemului energetic. Pentru acesta, există însă un sistem european de protecție a spațiului cibernetic.

O pană de curent majoră s-ar putea produce în cazul unor situații excepționale, precum inundațiile care au avut loc în această vară în vestul Europei. Atunci, mai multe orașe din Germania au rămas fără curent electric din cauză că au fost inundate.

Pentru ca astfel de situații să fie evitate, directorul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, explicat că este necesară construirea unor noi capacități de producție, de tipul reactoarelor modulare de dimensiuni mici (SMR). De altfel, o centrală cu această tehnologie nouă urmează a fi construită în România, în baza unui parteneriat cu SUA.