Home » Știri » Știri sociale » Românii trebuie să afle asta imediat! Pensia anticipată nu va putea fi cumulată cu salariul. Anunțul făcut de ministrul Finanțelor

Românii trebuie să afle asta imediat! Pensia anticipată nu va putea fi cumulată cu salariul. Anunțul făcut de ministrul Finanțelor

Cojocaru Cristian / 30.08.2021, 18:06
Românii trebuie să afle asta imediat! Pensia anticipată nu va putea fi cumulată cu salariul. Anunțul făcut de ministrul Finanțelor

În urma ultimului anunț al ministrului Finanțelor, Dan Vîlceanu, românii află că pensia anticipată nu va putea fi cumulată cu salariul. Această decizie a Guvernului va trezi nemulțumirea multor români.

Pensia anticipată nu va fi cumulată cu salariul

Ultima decizie a Guvernului va naște nemulțumirea românilor după ce, aceasta arată că pensia anticipată nu va putea fi cumulată cu salariul, după cum a afirmat ministrul Finanțelor.

”Noi nu am fost de acord cu această propunere și am scos din OUG această prevedere. Nu se poate cumula pensia anticipată cu salariul. Impactul bugetar ar fi extraordinar de mare, foarte mare, din acest motiv nu am fost de acord.”, a anunţat ministrul Dan Vîlceanu la conferinţa de presă de la finalul şedinţei de Guvern.

Totodată, Dan Vîlceanu a mai menționat faptul că această decizie are la bază motivația potrivit căreia, atunci când o persoană apelează la pensie anticipată practic rezultă că din diferite cauze, acea persoană nu mai poate lucra.

”Pentru pensia la limită de vârstă poți lucra, dar pentru pensia anticipată sau parțial anticipată nu poți lucra. Impactează foarte grav. Nu se poate cumula nici dacă lucrează în privat. Când soliciți pensionarea anticipată înseamnă că sunt anumite cauze care te împiedică să lucrezi. Nu am putut să fim de acord cu așa ceva. Dacă în Parlament sau Ministerul Muncii vine cu o altă explicație și putem să o adoptăm, atunci vom discuta la acel moment”, a mai precizat acesta.

pensia anticipată cumulată
Potrivit ministrului Finantelor, pensia anticipata nu va mai putea fi cumulata cu salariul

Ce menționa anterior legislația

Legislația permite în cazul persoanelor pensionate pentru limită de vârstă să obțină venituri din salarii sau activități independente. Astfel, pe lângă pensie, aceștia vor putea obține bani din drepturi de autor, chirii sau dividende, oricât de mari ar fi. Astfel, odată cu faptul că legea pensiilor urmează a fi înlocuită la data de 1 septembrie, aceste reguli vor avea o aplicabilitate până în data de 31 august 2021.

Actuala lege a pensiilor, Legea 263/2010 arată că însumarea pensiilor cu alte venituri este permisă, doar că aceste reguli depind de mai mulți factori care includ și tipul de pensie pe care o persoană o primește. Dacă în cazul persoanelor pensionate pentru limita de vârstă li se permite în prezent cumularea cu pensia, nu același lucru putem spune și despre cei care s-au pensionat anticipat.

În cazul acestora, pensia se poate cumula cu veniturile obținute din salarii sau din funcții elective, ci doar din activități independente. Dacă aducem în discuție cumularea pensiei de invaliditate cu alte venituri, aceste condiții diferă în funcție de gradul de invaliditate. Astfel, cei cu gradele I și II nu pot cumular pensia cu veniturile din salarii, ci doar cu cele din veniturile independente. În același timp, cei cu gradul III de invaliditate pot să își cumuleze pensia anticipată cu veniturile obținute din salarii sau din activități independente.

Lucrurile nu vor mai sta așa începând cu data de 1 septembrie, lucru confirmat de către ministrul Finanțelor. Astfel că, dacă până acum, persoanele pensionate anticipat puteau obține venituri care erau cumulate cu pensia anticipată, Dan Vîlceanu dă vestea tristă acestei categorii de pensionari, urmând a se discuta posibile soluții.