Home » Știri » Știri sociale » Starea de alertă, prelungită în România. Noua dată anunțată oficial. Ce restricții rămân în vigoare

Starea de alertă, prelungită în România. Noua dată anunțată oficial. Ce restricții rămân în vigoare

Manolică Anca / 09.11.2021, 15:26
Starea de alertă, prelungită în România. Noua dată anunțată oficial. Ce restricții rămân în vigoare

Guvernul a prelungit cu încă 30 de zile starea de alertă pe tot teritoriul țării, începând de marți, 9 noiembrie 2021, ceea ce înseamnă că se va aplica, cel puțin, până pe 8 decembrie. Măsura a fost deja publicată în Monitorul Oficial. Ce restricții rămân în vigoare.

Starea de alertă a fost prelungită în România

Guvernul a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile, începând din 9 noiembrie, urmând a se aplica până la data de 8 decembrie, inclusiv. Măsura apare într-o hotărâre publicată deja în Monitorul Oficial. Dacă nu ar fi fost prelungită, starea de alertă ar fi încetat la sfârșitul zilei de luni.

„Începând cu data de 9 noiembrie 2021 se prelungește cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul țării, instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, se arată în HG 1.183/2021, apărută luni în Monitorul Oficial 1.070.

Rămân în vigoare toate restricțiile impuse companiilor și persoanelor fizice. Este vorba despre cele care au aplicabilitate începând din 25 octombrie.

Ce restricții concret rămân în vigoare

Practic, regulile referitoare la utilizarea certificatului verde, alături de toate restricțiile adoptate în data de 25 octombrie, rămân în vigoare. Persoanele nevaccinate vor putea intra, la fel ca de obicei, numai în magazinele alimentare și farmaciile care nu se află în incinta centrelor comerciale. Masca de protecție este obligatorie atât la interior, cât și la exterior.

Accesul în mall-uri va fi permis în continuare pe baza certificatului. Copiii care nu au încă vârsta la care să se poată vaccina împotriva Covid-19 pot intra în spațiile unde este obligatoriu certificatul verde numai însoțiți de adulți cae dețin un certificat verde.

Prezentarea certificatului ce atestă vaccinarea cu schema completă, trecerea prin boală sau  testarea negativă, este obligatorie în clădirile publice și instituțiile oficiale pentru toți vizitatorii. Aceeași măsură se aplică și în cazul clădirilor private în care se află peste 50 de persoane. Excepție sunt sediile tribunalelor și parchetelor.

Starea de alertă a fost prelungită în România
Starea de alertă a fost prelungită în România

Regulile pentru restaurante, cafenele, hoteluri

În hotelurile din țară se pot caza, în această perioadă, numai persoanele vaccinate împotriva coronavirusului sau cele care au trecut prin boală. Același lucru este valabil și pentru piscine, locuri de joacă pentru copii, săli de fitness, sport sau jocuri.

Certificatul se cere și la cinematografe, muzee, biblioteci, librării, studiouri de producție de film și audiovizuală, instituții de spectacole și/sau concerte, școli populare de artă și meserii, indiferent dacă ele funcționează în spații închise sau deschise.

De asemenea, este solicitat certificatul verde și pentru acces la restaurante, cofetării, cafenele și unități de alimentație publică în care se consumă produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice. Activitatea restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor şi la terase este permisă până la 50% din capacitatea totală a spaţiului, în timp ce sălile de fitness, cinematografele sau locurile de joacă trebuie să funcționeze până la 30% din capacitate.

Ce activități sunt interzise

Magazinele, cât și toți agenții economici, cum ar fi restaurantele sau sălile de fitness, trebuie să își încheie programul la ora 21:00. Cluburile, barurile și discotecile sunt închise timp de 30 de zile.

De asemenea, sunt interzise evenimentele private precum nunțile, botezurile ori mesele festive, cât și spectacolele cu public, concertele și accesul spectatorilor la competiţiile sportive.

Se impune caratină de noapte pentru persoanele nevaccinate sau netrecute prin boală în intervalul orar 22:00 – 5:00. Între aceste ore, persoanele vor putea circula în baza unei declarații pe propria răspundere, prin care să-și justifice deplasarea. Restul persoanlor vor prezenta certificatul verde, fie pe hârtie, fie n format electronic.

Vezi AICI documentul complet cu hotărârea CNSU privind noile restricții care au intrat în vigoare, din 25 octombrie, în România.