Home » Știri » Știri sociale » Totul despre bancnota de 20 de lei: când apare, ce cuprinde și ce personalitate feminină se va regăsi pe ea

Totul despre bancnota de 20 de lei: când apare, ce cuprinde și ce personalitate feminină se va regăsi pe ea

Manolică Anca / 25.11.2021, 15:03
Totul despre bancnota de 20 de lei: când apare, ce cuprinde și ce personalitate feminină se va regăsi pe ea

Banca Naţională a României a anunțat că va pune în circulaţie, de la 1 decembrie 2021, bancnota cu valoarea nominală de 20 lei, după o întârziere de mai bine de un an. Va fi prima bancnotă cu putere circulatorie pe care va fi prezentă o personalitate feminină. Află despre cine este vorba.

Banconta de 20 de lei va fi pusă în circulaţie de la 1 decembrie 2021

Începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Naţională a României va pune în circulaţie bancnota cu valoarea nominală de 20 lei. Aceasta urmează a fi prezentată publicului într-o conferință de presă susținută de Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, care va avea loc vineri, 26 noiembrie 2021, ora 12.00.

Bancnota de 20 de lei va fi lansată după o întârziere de mai bine de un an. Banca Națională anunţase încă din 2019 că prima bancnotă care va avea imprimată o personalitate feminină urma să fie lansată în 2020, însă nu au existat prea multe detalii despre cum va arăta.

Ce personalitate feminină se va regăsi pe bancnota de 20 de lei

Bancnota de 20 de lei va fi prima cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu (vezi povestea ei AICI). Aceasta a fost aleasă pentru a consolida egalitatea de gen şi a rolului major al personalităţilor feminine în istoria şi societate țării noastre.

„Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească”, transmite BNR.

Punerea în circulaţie a bancnotei se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Timiș, Constanţa, Dolj și Iaşi ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului.

Bancnota de 20 de lei
Bancnota de 20 de lei

Ce se va regăsi pe această bancnotă

Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm şi culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei sunt următoarele elemente grafice reprezentative:

  • portretul Ecaterinei Teodoroiu și anii între care a trăit (1894-1917)
  • un element floral reprezentând un buchet de brânduşe (Crocus flavus)
  • în plan secund, în zona centrală se regăsește o insignă a Asociaţiei Cercetaşii României
  • valoarea nominală, în cifre şi litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECI”
  • semnăturile guvernatorului şi casierului central
  • stema României
  • denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI”
  • o stilizare a însemnului de armă al infanteriei
  • un medalion cu sigla BNR
  • în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere “DOUĂZECI LEI”, data punerii în circulaţie „1 decembrie 2021” și valoarea nominală în cifre „20”.

Pe reversul bancnotei compoziţia grafică cuprinde:

  • o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei
  • o imagine a Mausoleului de la Mărăşeşti și în spatele monumentului o floare de crin
  • valoarea nominală, în cifre şi litere
  • denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI”
  • sigla BNR poziţionată în dreapta sus şi stânga jos într-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR”
  • seria şi numărul tipărite cu cerneală neagră şi caractere de aceeaşi înălţime în partea stângă pe verticală şi cu cerneală roşie şi caractere de înălţime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.

Pentru protejarea împotriva falsificării, bancnota mai include și o serie de elemente de siguranţă: unele destinate publicului, altele care pot fi detectate cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar.