Home » Știri » Știri sociale » Tradiții, obiceiuri și superstiții de Moșii de vară 2021. Ce e bine și ce e interzis să faci în această zi

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Moșii de vară 2021. Ce e bine și ce e interzis să faci în această zi

Manolică Anca / 19.06.2021, 08:48
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Moșii de vară 2021. Ce e bine și ce e interzis să faci în această zi

Sâmbătă, 19 iunie 2021, creștinii ortodocși sărbătoresc Moșii de vară. Este o sărbătoare dedicată pomenirii morților, și pică, în fiecare an, înainte de de Duminica Rusaliilor. Care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri de Moșii de vară 2021.

Moșii de vară 2021

Creștinii ortodocși sărbătoresc Moșii de vară 2021 sâmbătă, 19 iunie, înainte de Duminica Rusaliilor. Cu acest prilej, bisericile oficiază Sfinte Liturghii, urmate de slujbe de pomenire a celor care au trecut în neființă. Două dintre sâmbetele din calendarul ortodox sunt special dedicate pomenirii generale a morților.

Este vorba despre sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne și sâmbăta dinainte Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt sau Sâmbata Rusaliilor. Se spune că începând cu Joia Mare din Săptămâna Patimilor și până la Rusalii, porțile cerului sunt deschise.

În aceste 50 de zile, sufletele morților călătoresc libere prin locurile în care s-au născut, au crescut, dar și unde au murit. După cele 50 de zile, sufletele lor se întorc în lumea de dincolo, iar pentru a fi împăcate, rudele și familiile trebuie să dea de pomană și să respecte tradiția moșilor de vară. Se crede morții așteaptă să primească ofrande și nu se vor întoarce în pace dacă rudele nu respectă acest obicei.

Ce trebuie să dai de pomană de Moșii de vară 2021

Așadar, pe 19 iunie, credincioșii trebuie să dea de pomană pentru sufletele celor morți. Pachetele se împart de Moșii de vară 2021 ar trebui să conțină sarmale, plăcinte, colivă, colaci, fructe, dar și lumânări aprinse, la care se adaugă ceva de băut, de regulă vin.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Moșii de vară 2021
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Moșii de vară 2021

Pe vremuri, gospodinele dădeau de pomană în vase de lut speciale, folosite numai la această sărbătoare, numite și moșoaice. Iar regula este ca în pachetul dat de pomană să se toate cele necesare pentru servirea produselor culinare. Astfel, nu trebuie să lipsească un castron, o farfurie, o cană sau un pahar și un tacâm.

Ce e bine și ce e interzis să faci în această zi

Pe lângă pomană și ritualurile de la biserică din dimineața de Sâmbătă Morților, credincioșii mai păstrează și o serie de tradiții și obiceiuri:

  • Curățenia la morminte și împodobirea lor cu flori de tei și frunze de nuc este unul dintre obiceiuri.
  • De asemenea, se aprind lumânări la locurile de veci, în timp ce în unele zone ale țării se întind mese la intrarea în cimitir.
  • Se spune că cei care sărbătoresc Moșii de vară vor fi sănătoși tot anul. Pentru a fi feriți de cele rele, gospodinele dau de pomană mâncare proaspătă, dar și ceapă verde și usturoi, asta pentru ca grădina lor să fie roditoare.
  • O altă tradiție spune că nu este bine să mergi seară înainte la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri, pentru că se spune că pe acolo trec duhurile rele.
  • Dacă se scoate apă din fântână pe 19 iunie, este bine să lase un ban lângă ea pentru sufletul celor morți.
  • Se spune că dacă plouă în ziua Moșilor de vară, recolta din acel an va fi bogată.
  • Se spune că nu este bine să dormi afară și nici în altă casă, alta decât a ta.
  • Femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă pentru că în felul aceasta colacii nu vor ajunge la cei pomeniți.
  • Se mai crede că teiul sfințit de Moșii de vară poate vindeca problemele de auz.