Home » Știri » Taxa radio-TV: Președintele va organiza o dezbatere

Taxa radio-TV: Președintele va organiza o dezbatere

Octavian Palade / 02.11.2016, 14:12
Taxa radio-TV: Președintele va organiza o dezbatere

Taxa radio-TV suscită în continuare îngrijorare printre oficiali, după ce a fost votată eliminarea acesteia.

O dezbatere privind taxa radio-TV va fi organizată de președintele Klaus Iohannis, care a declarat miercuri că a primit foarte multe cereri, din partea unor entităţi europene precum EBU, precum şi de la asociaţii de jurnalişti, de a nu promulga legea prin care s-ar elimina această taxă, relatează news.ro.

„Legea este în analiză şi aici cred că trebuie să discutăm un pic mai nuanţat. În principiu, e bine să se renunţe la unele taxe, este un lucru pe care şi eu l-am spus, că avem pur şi simplu prea multe taxe. Dar de aici până la o procedură de ultraurgenţă care nu permite nicio discuţie publică, nicio evaluare serioasă, este cale lungă”, a declarat peședintele Iohannis.

Șeful statului a ținut să menționeze că despre majoritatea taxelor care ar fi eliminate prin această lege se poate discuta şi pot fi căutate soluţii pentru a se renunţa la ele, însă o problemă mai mare ar fi în ceea ce priveşte taxa radio-tv.

„Am primit în ultimele zile foarte multe solicitări de la entităţi europene, de la EBU, de la sindicate din media, de la asociaţii profesionale care toţi îmi cer să nu promulg această lege fiindcă televiziunea şi radioul public nu e bine să funcţioneze pe bani de la buget, fiindcă ajung prea uşor să fie dirijate politic”, a dat lămuriri președintele.

Totodată, Klaus Iohannis a anunţat că, până la expirarea termenului în care trebuie să promulge sau să respingă legea, dorește să organizeze o dezbatere publică cu oameni din domeniu, jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile, pentru a decide calea de urmat.

„Să discutăm împreună, să vedem: e mai bine să păstrăm taxa, vorbesc de radio-tv, sau este mai bine să renunţăm la ea. După părerea mea, aici s-a greşit cel mai mult, fiindcă această discuţie trebuie purtată odată şi odată, dar ea trebuie purtată în societate, trebuie purtată pe o perioadă suficient de lungă ca să se lămurească toate aspectele şi să venim cu soluţii reale”, a mai spus șeful statului.

Klaus Iohannis a discutat luni, la Palatul Cotroceni, cu preşedinţii SRR şi SRTV, Irina Radu şi, respectiv, Ovidiu Miculescu, întâlnirea vizând legea adoptată recent de Parlament, care elimină taxa radio-tv.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 25 octombrie, în unanimitate, în calitate de for decizional, proiectul de lege al PSD privind eliminarea unor taxe nefiscale, printre care şi taxa radio-TV.