Home » Știri » Un nou semn de circulație în București. Șoferii riscă o amendă uriașă dacă nu respectă acest marcaj

Un nou semn de circulație în București. Șoferii riscă o amendă uriașă dacă nu respectă acest marcaj

Alexandru Cazacu / 11.08.2021, 09:43
Un nou semn de circulație în București. Șoferii riscă o amendă uriașă dacă nu respectă acest marcaj

Un nou tip de marcaj rutier îi va obliga pe conducătorii auto din București să oprească cu trei metri înainte de semafor. În următoarele luni, noile marcaje ar urma să fie întâlnite pe majoritatea bulevardelor mari. Află în continuare care este noul semn de circulație din Capitală și ce amendă riscă șoferii care nu respectă acest marcaj.

Un nou semn de circulație în Capitală

După cum spuneam, șoferii vor vedea în Capitală un nou semn de circulație. Mai exact, este vorba despre un marcaj rutier numit în străinătate ”Bike Box”, care a fost aprobat deja de Comisia Tehnică. După cum indică și denumirea noului semn, acesta va fi un spațiu destinat priorității la semafor a bicicliștilor. Așadar, aceștia vor sta la stop înaintea mașinilor.

Noul marcaj rutier va fi desenat pe asfalt și are o formă dreptunghiulară cu o bicicletă inscripționată în interior. Ei bine, șoferii care încalcă noua regulă, riscă să fie sancționați cu amenzi destul de mari. Proiectul ar trebui să în următoarele luni, după ce se organizează licitația pentru firmele care vor aplica noul marcaj.

Bicicliștii vor avea prioritate la semafor

Așadar, cei care circulă cu bicicleta vor avea prioritate la semafor în fața mașinilor, în intersecțiile în care virajul la stânga este permis. În ultima vreme, numărul accidentelor a crescut în Capitală, așadar, noile semne vin în sprijinul bicicliștilor.

Mai exact, noul marcaj rutier le oferă bicicliștilor dreptul să treacă printre mașini și să se oprească în spațiile destinate lor, chiar în fruntea coloanei. Așadar, aceștia vor pleca primii de la semafor în timp ce șoferii din spatele lor vor fi nevoiți să îi aștepte să se deplaseze.

Prin noile marcaje rutiere, practic, linia de ”STOP” de la semafor va fi mutată puțin mai în spate. Ei bine, după cum am menționat și mai sus, conducătorii auto care nu vor respecta noile reglementări vor fi sancționați cu amenzi usturătoare.

Un nou marcaj rutier în Capitală
Un nou marcaj rutier va apărea în Capitală

Sancțiuni mari pentru șoferii care nu respectă noul marcaj rutier

Conform Codului Rutier, șoferii care nu respectă marcajul de ”STOP” la culoarea roșie a semaforului, sunt sancționați cu o amendă de 725 de lei și suspendarea permisului pentru 30 de zile.

Inițiatorul acestui proiect este consilierul general Nicorel Nicorescu, care susține că această măsură este luată deoarece bicicliștii circulă mai mult pe trotuare, din cauză că nu sunt destule piste sau le e frică să circule cu bicicleta printre mașini.

Cu toate acestea, potrivit Codului Rutier, ciclismul trebuie să se desfășoare pe carosabil. Ba chiar mai mult de atât, cei care merg pe șosea nu stau la semafor. Atât cei care folosesc trotinetele, cât și bicicliștii, susțin că plecarea de la semafor poate fi periculoasă deoarece pot fi loviți de mașinile care pleacă cu viteză de la semafor. De asemenea, aceștia se plâng că sunt nevoiți să înghită și fumul de la autovehicule.

”Cu siguranță va fi claxonat din spate de șoferi. E o întârziere de câteva secunde. Dar abordarea de a prioritiza autovehiculele nu are cum să fie o soluție pentru orașele mari”, spune președintele Federației Bicicliștilor din România, Radu Mititean, potrivit stirileprotv.ro.