Home » Știri » Unde și-au mutat oligarhii iahturile, după sancțiunile aplicate Rusiei. Locul exotic ales

Unde și-au mutat oligarhii iahturile, după sancțiunile aplicate Rusiei. Locul exotic ales

Voicu Costin / 19.03.2022, 13:25

Oligarhii ruși se simt în pericol, după ce SUA a anunțat că vor lua măsuri aspre împotriva oamenilor apropiați lui Vladimir Putin. Miliardarii ruși își duc iahturile de lux într-o zonă departe de Rusia și speră ca americanii să nu pună mâna pe ei și pe averile lor. Unde și-au dus bogații Rusiei iahturile de milioane de euro?

Oligarhii ruși, urmăriți de măsurile aspre

Statele Unite au anunţat că vor lua măsuri stricte pentru a confisca proprietăţile ruşilor sancţionaţi.

„Săptămâna viitoare, vom lansa un grup operativ transatlantic multilateral pentru a identifica, vâna şi îngheţa activele companiilor şi oligarhilor ruşi sancţionaţi – iahturile, conacele lor şi orice alte câştiguri nedorite pe care le putem găsi şi îngheţa potrivit legii”, a anunţat Casa Albă într-o postare pe Twitter.

Cel puțin cinci super-iahturi deținute de miliardari ruși erau ancorate miercuri în Maldive sau navigau spre această națiune insulară din Oceanul Indian, care nu are un tratat de extrădare cu Statele Unite.

Super-iahtul Clio, deținut de Oleg Deripaska, fondatorul gigantului de aluminiu Rusal, care a fost sancționat de Statele Unite încă din 2018, a ancorat miercuri în largul capitalei Male, potrivit bazei de date maritime MarineTraffic. SUA a început să îl caute pe oligarhul rus, mai ales după presupusa implicare a Rusiei în alegerile din SUA din 2016, pe care Moscova a dezminţit-o.

Cel puțin 5 iahturi de lux, surprinse în largul Oceanului Indian

Iahtul gigant Titan, deţinut de Alexander Abramov, co-fondator al companiei producătoare de oţel Evraz, a ancorat pe 28 februarie. Alte trei iahturi deţinute de miliardari ruşi au fost văzute, miercuri, în apele Insulelor Maldive, potrivit aplicației Marine Traffic.

Printre acestea se numără şi Nirvana, care are o lungime de 88 de metri şi este deţinută de cel mai bogat om al Rusiei, Vladimir Potanin. Un purtător de cuvânt al guvernului din Maldive a refuzat să ofere declaraţii despre această situație.

Oligarhul rus care a rămas fără avere

Autoritățile au sechestrat o parte din averea unui oligarh rus. Autorităţile italiene au sechestrat mega-iahtul oligarhului rus Andrei Melnicenko, potrivit unui comunicat al poliţiei financiare din  Italia. SY A valorează aproximativ 530 de milioane de euro şi se află în portul italian Trieste. Acesta este unul dintre cele mai mari iahturi din lume, conform producătorului său, Nobiskrug.

Melnicenko a fost sancţionat de Uniunea Europeană pe 9 martie, ca parte a măsurilor punitive extinse împotriva oligarhilor ruşi. Potrivit UE, el deţine principalul producător de îngrăşăminte EuroChem Group şi compania de cărbune SUEK.

În aceeași situație se află și miliardarul rus Alisher Usmanov. Autoritățile germane au confiscat super-iahtul de 600 de milioane de dolari care aparține rusului. Acesta se numără printre oligarhii sancționați de către Uniunea Europeană în urma invaziei ruse din Ucraina. Iahtul de 156 de metri al lui Usmanov poartă numele „Dilbar” și este evaluat la 600 de milioane de dolari.

Autoritățile franceze au confiscat, de asemenea, un iaht care aparține șefului Rosneft, Igor Sechin, în timp ce încerca să părăsească portul mediteranean La Ciotat. Iahtul „Amore Vero” de 88 de metri a ajuns în La Ciotat pe 3 ianuarie și urma să rămână acolo până pe 1 aprilie pentru reparații. Vameșii au remarcat că iahtul „ia măsuri pentru a pleca urgent, fără ca lucrările de reparație să fie încheiate”. Ofițerii de poliție francezi au decis să-l confiște, arată un comunicat al Ministerului de Finanțe francez.