Home » Tehnologie & Știinta » 23 specii de plante și animale care au dispărut. Ciocănitoarea cu cioc de fildeș, pe listă

23 specii de plante și animale care au dispărut. Ciocănitoarea cu cioc de fildeș, pe listă

Cojocaru Cristian / 27.01.2022, 16:42
23 specii de plante și animale care au dispărut. Ciocănitoarea cu cioc de fildeș, pe listă

U.S. Fish and Wildlife Service (USFWS) a eliminat 23 de specii din cele protejate prin Legea privind speciile pe cale de dispariție, deoarece nu au fost văzute în sălbăticie de zeci de ani, ceea ce înseamnă că sunt cel mai probabil dispărute. Speciile eliminate includ ciocănitoarea cu cioc de fildeș care a fost anterior cea mai mare ciocănitoare din America. Află ce alte specii de animale au dispărut de-a lungul anilor.

Nenumărate specii de păsări au dispărut

Ciocănitoarea cu cioc de fildeș, Campephilus principalis atingea o înălțime maximă de 51 de centimetri, precum și alte 10 păsări, opt specii de midii de apă dulce, două specii de pești de apă dulce, o specie de lilieci fructiferi și o specie de plante, conform unei declarații USFWS, se numără pe cea mai recentă listă.

Aceste specii au fost enumerate ca protejate în conformitate cu ESA din cel puțin 1993, mai multe fiind incluse în prima versiune a ESA în 1973. În conformitate cu ESA, speciile enumerate și habitatele lor sunt protejate și primesc finanțare pentru a le asigura supraviețuirea continuă. . Cu toate acestea, doar una dintre speciile eliminate a avut o observare confirmată în acest secol, iar 21 din cele 23 de specii nu au mai fost văzute din 1990, conform USFWS.

„Fiecare dintre aceste 23 de specii reprezintă o pierdere permanentă pentru moștenirea naturală a națiunii noastre și pentru biodiversitatea globală și este o reamintire că dispariția este o consecință a schimbărilor de mediu cauzate de om”, a declarat Bridget Fahey, biologul USFWS responsabil cu clasificarea pentru ESA, pentru The New York Times.

Cu toate acestea, unii experți cred că anumite specii, în special ciocănitoarea cu cioc de fildeș, ar fi putut fi eliminate prematur. Păsările sunt cele mai reprezentate printre speciile nou eliminate din listă, deoarece acestea au fost cel mai puternic afectate de pierderea habitatului, potrivit USFWS. Una dintre cele mai notabile este o pasăre mică, galbenă, numită veluca lui Bachman (Vermivora bachmanii). Specia a fost găsită anterior în Florida și Carolina de Sud și a migrat în Cuba iarna și nu a mai fost văzută în nicio țară din 1988.

De exemplu, Kauai nukupuu (Hemignathus hanapepe) din Hawaii nu a avut o observare confirmată din 1899 și poate fi identificat doar din picturi, potrivit USFWS. Cu toate acestea, Fitzpatrick nu este de acord că există suficiente dovezi pentru a renunța la o altă specie: ciocănitoarea cu cioc de fildeș.

„După părerea mea, rămân suficiente îndoieli cu privire la ciocănitoare, că listarea acesteia ca fiind dispărută acum este extrem de prematură”, a spus Fitzpatrick.

specii dispărut
Ultima dovada in imagini a existentei ciocanitorii cu cioc de fildes dateaza din 1944

Dispariția ciocănitorii cu cioc de fildeș a dat naștere unei controverse

USFWS enumeră ultima dată a unei observări confirmate de ciocănitoare cu cioc de fildeș în SUA ca 1944. Cu toate acestea, USFWS a trecut cu vederea numeroase observări neconfirmate, inclusiv în fotografii, precum și dovezi cum ar fi pene, pentru a sugera că aceste păsări au fost în viață cel puțin până la începutul secolului, a spus Fitzpatrick.

În 2005, Fitzpatrick a condus un studiu, publicat în revista Science, care a anunțat redescoperirea ciocănitoarei cu cioc de fildeș, după mai multe observări raportate și o analiză a videoclipurilor capturate în Arkansas.

Ciocănitoarea cu cioc de fildeș „a fost întotdeauna o specie foarte evazivă și, dacă există în prezent, numărul său este extrem de mic, limitat la locuri dificil de investigat și evaziv din punct de vedere comportamental. Dar această specie nu este deloc dispărută definitiv și, prin urmare, nu ar trebui să fie listată alături de toate celelalte specii care sunt cu adevărat dispărute”, a spus Fitzpatrick.

Unele dintre cele mai notabile specii de midii de apă dulce considerate acum dispărute sunt pigtoe plat (Pleurobema marshalli), găsit anterior în Mississippi, și coaja de ghindă din sud (Epioblasma othcaloogensis), găsită anterior în Alabama, Georgia și Tennessee. În decembrie, un studiu care folosește imagini prin satelit a arătat că o treime din râurile din SUA și-au schimbat culoarea semnificativ în ultimii 36 de ani, trecând de la albastru la galben și verde, ceea ce indică faptul că acea calitate a apei a scăzut