Home » Tehnologie & Știinta » 5 locuri de evitat pentru folosirea reţelelor de Wi-Fi. Poți deveni ușor ținta hackerilor

5 locuri de evitat pentru folosirea reţelelor de Wi-Fi. Poți deveni ușor ținta hackerilor

Voicu Costin / 04.05.2022, 14:23
5 locuri de evitat pentru folosirea reţelelor de Wi-Fi. Poți deveni ușor ținta hackerilor

Specialiştii în securitate cibernetică susţin că informaţiile personale de pe telefon, laptop sau tablet, sunt mult mai expuse riscului de a fi compromise sau furate pe durata vacanţei de vară, când turiştii caută să se conecteze la diferite rețele wireless de internet pentru a economisi din datele lor mobile, sau pentru simplu fapt că au nevoie de o viteză mai mare la internet. Care sunt locurile de evitat pentru folosirea reţelelor de Wi-Fi?

Locuri de evitat conexiunea la Wi-Fi

Când vine vorba de vacanțele în străinătate, ne dorim ca facturile la telefonie mobilă să nu fie prea mari, astfel, că atunci când avem ocazia, încercăm să căutăm o rețea wireless la care să ne conectăm. O dată pentru că viteza la internet pe care o avem de la datele mobile este prea mică, sau din cauza costurilor prea mari a traficului de date în roaming.

Conectarea la o reţea de internet controlată de un hacker, pentru navigarea pe reţelele sociale sau verificarea conturilor de email, poate duce la pierderea parolelor sau a datelor de pe dispozitive.

Iată o listă cu locurile în care să evitaţi folosirea reţelelor de Wi-Fi

  1. Deşi aeroporturile au proceduri stricte în materie de securitate, există loc pentru îmbunătăţiri ale securităţii informatice, mai ales în cazul reţelelor de internet. Numeroase experimente sociale făcute de experţi în securitate IT, demonstrează că pasagerii s-ar conecta la orice reţea care oferă oamenilor internet gratuit. Și mai mult decât atât, ar accepta integral termenii şi condiţiile solicitate de furnizorul serviciului, fără ca măcar să le citească.

Cei mai mulţi cad în capcană reţelelor denumite „Free Airport Wi-Fi” sau similar şi conectează dispozitivele electronice la reţele nesecurizate. Odată conectate, atacatorii pot colecta cu uşurinţă toate parolele și datele voastre personale în doar câteva secunde.

2. În cazul hotelurilor, puteți solicită personalului, datele de conectare la rețeaua WI-Fi a acestuia.  Frecvent, la hotelurile care oferă internet gratuit, turiştii omit să mai ceară detalii legate de serviciile de internet şi caută reţele pe cont propriu, direct de pe telefon, în speranţa că nu sunt parolate.

3. Dacă folosiţi transportul public (autobuz sau tren), tentaţia de a vă conecta la Wi-Fi în gară sau staţia de autobus, vă poate expune la riscului furtului de date. Zilnic, astfel de locuri sunt tranzitate de mii de omaneni, un loc numai bun pentru hackeri să poată să pună mâna pe datele voastre personale, cele mai valoroase.

4. Cafenelele reprezintă pentru mulţi turişti, locul ideal unde să verifice soldul de la bancă, mai ales că aplicațiile de tip Home Bank sunt cele mai utilizate sau chiar alte site-uri unde se află și datele voastre personale. Cum multe localuri permit acces gratuit la internet, utilizatorii sunt obişnuiţi să le acceseze. Atacatorii pot crea reţele clonă şi intercepta traficul clienţilor cafenelei și furtul acestora.

5. În baruri, restaurante sau alte locuri cu reţele nesecurizate, evitaţi să folosiţi servicii bancare online sau să faceţi cumpărături online cât timp sunteţi conectaţi la o reţea publică de Wi-Fi. Dacă este absolut necesar să vă conectaţi, recomandarea este să folosiţi o soluţie de plăţi online adaptată.

De asemenea, verificaţi dacă link-ul paginii pe care o accesaţi începe cu https: // şi, în plus, dacă apare desenul unui lacăt în câmpul unde tastaţi link-ul, ceea ce indică accesul securizat. Pentru terminalele mobile, este recomandată instalarea unei soluţii de tip VPN ce are ca scop criptarea traficului şi face dificilă interceptarea acestuia de către atacatori.