Home » Tehnologie & Știinta » Călătoria în timp este posibilă? Ce arată teoria lui Einstein și ce spun oamenii de știință

Călătoria în timp este posibilă? Ce arată teoria lui Einstein și ce spun oamenii de știință

Alexandru Cazacu / 26.01.2022, 13:55
Călătoria în timp este posibilă? Ce arată teoria lui Einstein și ce spun oamenii de știință

Cel mai probabil, mulți dintre noi ne-am întrebat măcar o dată cum ar fi dacă am putea călători în timp. Cu siguranță, fiecare om care ar vrea să schimbe unele lucruri din trecut sau să arunce o privire la vremurile care vor veni. Cu toate acestea, călătoria în timp este posibilă? Haideți să vedem ce arată teoria lui Albert Einstein și ce spun cercetătorii din acest punct de vedere.

Este sau nu posibilă călătoria în timp? Ce arată teoria lui Einstein

Celebrul fizician, Albert Einstein avea o teorie conform căreia, nimic nu poate să depășească viteza luminii. În urmă cu mai mulți ani, oamenii de știință chinezi susțineau că pot demonstra că această teorie este adevărată și că oamenii nu vor putea călători niciodată în timp. Așadar, să călătorești în timp ține doar de domeniul fantasticului.

Fotonul este particula supusă teoriei lui Einstein, iar cercetătorii chinezi, în frunte cu Du Shengwang, au demonstrat că un singur foton (cuanta de lumină, cum îi spun oamenii de știință) este suspus „legii universului”. Așadar, echipa de cercetători de la Universitatea din Hong Kong a demonstrat că nimic nu poate călători mai repede decât viteza luminii, prin urmare călătoria în timp nu este posibilă.

“Albert Einstein a susținut că viteza luminii este cea care face legea în Univers. Mai exact, nimic nu se poate deplasa mai repede decât lumina (…). Studiul profesorului Du demonstrează că un singur foton, particula elementara responsabila pentru toate fenomenele electromagnetice, respecta legile Universului”, a declarat unul dintre cercetători, potrivit stirileprotv.ro.

Ce spun oamenii de știință despre călătoria în timp

Conform sursei citate, călătoria în timp a devenit subiect de discuție în urmă cu aproximativ două decenii, când oamenii de știință au descoperit superlumina, adică propagarea într-un anumit mediu a unor pulsuri optice. Ulterior, studiile au scos la iveală faptul că superlumina este un efect vizual, însă cercetătorii au crezut că ar putea fi posibil ca un singur foton să depășească viteza luminii.

Așadar, fiind convins că teoria lui Albert Einstein era corectă, șeful echipei de cercetători chinezi, profesorul Shengwang, a hotărât să măsoare viteza unui singur foton, fapt care nu se mai întâmplase până la acea vreme.

Este posibilă călătoria în timp? Ce spun oamenii de știință
Este posibilă călătoria în timp? Ce spun oamenii de știință

Cum s-a desfășurat experimentul

Ei bine, după cum susținea un reprezentat al Universității din Hong Kong, studiul condus de Du Shengwang a demonstrat că un singur foton nu poate să călătorească mai repede decât viteza luminii.

„Echipa de cercetători a generat o pereche de fotoni, apoi a trecut unul dintre ei printr-un grup de atomi de rubidinum răciți cu ajutorul laserelor, rezultând astfel un efect de transparență indusă electromagnetic. Astfel au reușit să observe pentru prima oară precursorul optic al fotonului.

Cercetătorii au descoperit că cea mai rapidă parte a fotonului, unda precursoare, se deplasează întotdeauna cu viteza luminii în vid. Chiar dacă aceasta ar fi fost mai rapidă de atât, principala parte a fotonului tot nu ar fi putut depăși precursorul”, se arăta în comunicatul de presă al Universității.

În concluzie, chiar dacă unii mai visători vor fi dezamăgiți de acest lucru, călătoria în timp nu este posibilă.