Home » Tehnologie & Știinta » Ce au în comun corbii cu oamenii. Misterul inteligenței lor, deslușit de oamenii de știință

Ce au în comun corbii cu oamenii. Misterul inteligenței lor, deslușit de oamenii de știință

Voicu Costin / 22.04.2022, 14:59
Ce au în comun corbii cu oamenii. Misterul inteligenței lor, deslușit de oamenii de știință

Corbul comun, de asemenea cunoscut sub numele de Corbul nordic, este o pasăre de talie mare, în întregime neagră. Se întâlnește în toată lumea și este cea mai întâlnită dintre toate ciorile. Corbul comun a coexistat cu oamenii de sute de ani. Unele fapte remarcabile de rezolvare a problemelor au fost observate la unele specii care să conducă la convingerea că este extrem de inteligent. Ce au în comun corbii cu oamenii?

Inteligența corbilor studiată de oamenii de știință

Ca și oamenii, corbii au interneuroni, celulele nervoase care joacă un rol fundamental în capacitatea de a prezice și de a decide. Ingeniozitatea lor remarcabilă se datorează abundenței în creier a unui grup de celule numite „interneuroni”, care joacă un rol cheie în procesarea informațiilor.

Omul de știință Felix Ströckens de la Universitatea Ruhr din Bochum, Germania, a făcut un studiu în care a examinat diferite tipuri de păsări care ar putea avea lucruri în comun cu oamenii, din punct de vedere neuronal. El a studiat creierele de: struți, cocoși domestici, porumbei domestici și trei specii aparținând familiei corbului, cioara neagră, cioara cu glugă și corbul comun.

Astfel, el a observat că interneuronii, celulele nervoase mici esențiale pentru funcțiile cognitive abundă în familia corbilor. Ele sunt celulele care procesează informațiile primite de la neuronii senzoriali și apoi trimit o serie de inputuri către neuronii motori. Interneuronii joacă un rol deosebit de important în capacitatea de a lua decizii.

„Mai multe studii, în trecut, arătaseră că unele comportamente considerate inteligente sunt legate de diferite grupuri de interneuroni din creierul animalelor”, precizează Felix Ströckens.

Făcând diferite cercetări pe creierul animalelor, ei au observat că numărul anumitor celule care determină inteligența lor, diferă. Oamenii de știință au ajuns la concluziile: corvidele au, în medie, 290 de milioane, față de 124 de milioane ale struților și doar 40 de milioane la porumbei și găini. Oamenii au undeva la 1,3 miliarde.

Diferența observată între corvide și struți este deosebit de notabilă, deoarece trebuie luat în considerare că struțul are un creier de două ori mai mare în dimensiune, decât cel al unui corb.

Oamenii de știință încă își explică cum corbii au evoluat atât de mult și au o cantitate atât de mare de interneuroni. Ei mai au de urmărit și alți factori: rețeaua de conexiuni dintre celulele nervoase și arhitectura creierului corbilor.

În continuare, diferite cercetări vor fi efectuate pentru a găsi diferite explicații privind creierul dezvoltat al acestor păsări, afirmă Ströckens. Pe lângă corbi, o serie mai mare de tipuri de păsări vor fi  analizate prin testarea setului de caracteristici neuronale și relațiile acestora cu abilitățile cognitive.

Corbul, pasărea neagră

Corbul comun, de asemenea cunoscut sub numele de Corbul nordic, este o pasăre de talie mare, în întregime neagră. Se întâlnește în toată lumea și este cea mai întâlnită dintre toate ciorile. Există cel puțin opt subspecii ale corbului. Este una dintre cele mai mari două ciori, alături de Corbul Thick-Billed.

La maturitate corbul comun are între 56 și 69 cm în lungime, și o greutate de până la 1,63 kg. Corbul comun de obicei trăiește aproximativ de la 10 la 15 ani în sălbăticie, cu toate că unele exemplare au fost înregistrate cu durata de viață de până la 40 de ani.

Corbul comun a coexistat cu oamenii de sute de ani, iar în unele zone au fost atât de numeroși încât s-a considerat un organism dăunător. O parte din succesul său a fost datorită dietei de omnivore. Corbii sunt extrem de versatili și oportuniști în găsirea surselor de hrană, mâncând insecte, cereale, fructe, animale mici și mâncare putredă sau de la gunoi.

Unele fapte remarcabile de rezolvare a problemelor au fost observate la unele specii care să conducă la convingerea că este extrem de inteligent. De-a lungul secolelor, a fost un animal din mitologia folclorică, din artă, literatură, fiind venerat ca o figură spirituală sau zeu.