Home » Tehnologie & Știinta » Ce este parola statică la conturile bancare

Ce este parola statică la conturile bancare

Cojocaru Cristian / 27.08.2021, 11:03
Ce este parola statică la conturile bancare

Parola statică este cea mai populară metodă de autentificare. De asemenea, este cea mai vulnerabilă în prezent, punând în pericol banii pe care îi ai în cont.

Parola statică și îmbunătățirile aduse

De obicei, când un utilizator dorește să aibă acces la un sistem, el introduce numele de utilizator și parola statică. Autentificarea poate fi legată de ceva ce utilizatorul:

  • știe – parola statică;
  • are – token sau telefonul mobil;
  • este – face referire la datele biometrice precum amprentă sau scanarea irisului.

Autentificarea cu un singur factor are loc atunci când se ia în considerare doar unul dintre lucrurile menționate mai sus în timpul autentificării utilizatorului. Cea mai puternică autentificare le folosește pe toate și se numește autentificare cu trei factori. Cumpărăturile online trebuie să fie făcute în siguranță deplină, de aceea majoritatea instituțiilor bancare au introdus autentificare prin 3D Secure, în cazul tranzacțiilor online, prin cardurile de credit sau de debit.

Anterior, în ceea ce reprezenta primul pas de autentificare, ceea ce trebuia să faci era să introduci ultimele 6 cifre ale Codului Numeric Personal. Ulterior, s-a introdus posibilitatea utilizării unei parole statice, care poate fi utilizată de către tine. Astfel, în cazul unei tranzacții online, apare un ecran în care îți este cerut să stabilești o nouă parolă statică, iar aceasta va fi cunoscută doar de tine, folosind-o la toate tranzacțiile tale ulterioare. Pașii sunt simpli:

  • Introduci ultimele 6 cifre ale CNP-ului tău;
  • În câmpul “Noua parola statica”, introduci noua parolă din 6 cifre;
  • În câmpul “Reintroduceți”, introduci din nou parola pentru a o confirma;
  • Apeși butonul „CONFIRMĂ!”, acțiune care va confirma schimbarea parolei;
  • Primești prin SMS parola dinamică pe care o introduci în următoarea pagină securizată.

Astfel, când vei mai realiza tranzacții online, vei introduce atât parola statică stabilită de tine cât și parola dinamică primită prin SMS care mai este cunoscută și ca OTP. Protocolul 3D Secure trebuie să fie implementată și de către comerciantul la care este realizată tranzacția. Dacă acesta nu va avea un asfel de sistem implementat, atunci singura parolă care îți va fi cerută va fi doar cea dinamică, primită prin SMS.

parola statică
Cele doua logo-uri trebuie sa apara pe pagina de autentificare in momentul in care realizezi o tranzactie online

Sfaturi pentru a beneficia de siguranța metodelor de plată

Deși pare un sistem avansat de securitate, hackerii dezvoltă în permanență modalități de a accesa conturile bancare și de a trece cu brio peste fiecare dintre aceste etape, indiferent că vorbim despre saltin, brute force-attack, phishing, keylogging sau shoulder surfing. Astfel, în rpimul rând ai grijă că paginile de autentificare conțin logo-urile Verified by VISA sau MasterCard SecureCode, precum și logo-ul băncii tale. Aceste elemente îți garantează securitatea informațiilor de plată și reprezintă dovada că plata este autentificată de bancă, iar informațiile nu sunt dezvăluite terților.

Nu introduce parola OTP sau numărul cardului dacă elementele anterior menționate lipsesc. Totodată, verifică suma de plată și pozitionarea separatorului zecimal. Reține mai multe detalii ale comerciantului precum adresa de internet, numere de telefon sau persoane de contact. Este recomandat să cumperi de la comercianții cunoscuți care au o reputație solidă și să eviți cumpărăturile online acolo une logo-urile menționate anterior lipsesc.

Nu accesa email-urile care te direcționează către site-uri web care pot avea în adresă chiar denumirea băncii la care ai cont, indiferent de solicitarea cerută, cu atât mai mult introducerea unor parole sau a numărului de card ori data de expirare.