Home » Utile » Ce se întâmplă de fapt dacă nu îți pui parolă sau amprentă la smartphone. Riscul este enorm

Ce se întâmplă de fapt dacă nu îți pui parolă sau amprentă la smartphone. Riscul este enorm

Alexandru Cazacu / 21.06.2021, 10:37
Ce se întâmplă de fapt dacă nu îți pui parolă sau amprentă la smartphone. Riscul este enorm

În ultimii ani, mulți dintre cei cărora li s-au furat telefoanele mobile nu au rămas doar fără dispozitiv, deoarece hoții le-au aflat și datele cardurilor bancare. Asta din cauză că de cele mai multe ori, posesorii de smartphone nu setează o parolă mai grea sau gesturi mai complexe pentru deblocarea telefonului. Ce se întâmplă dacă nu pui parola la telefon, poți afla în următoarele rânduri.

Ce se întâmplă de fapt dacă nu îți pui parolă sau amprentă la smartphone

Deși mulți sunt de părere că un cod PIN format din patru cifre este sigur, ei bine, mulți dintre cei care au un smartphone, folosesc un cod din patru cifre succesive ori încearcă să imite un model ”geometric” pe care să-l țină minte mai ușor. O altă greșeală foarte des întâlnită a utilizatorilor de astfel de dispozitive este faptul că folosesc pentru parole combinații de cifre care au legătură cu data nașterii, astfel unui hacker îi va fi foarte ușor să deblocheze telefonul. Ba chiar mai mult de atât, dârele care rămân pe displayul telefonului după ultima deblocare pot fi de ajutor celui care a furat telefonul.

În plus, de cele mai multe ori, hoții foarte rapizi îți pot pur și simplu smulge telefonul din mână chiar atunci când tu îl folosești, având grijă ca telefonul să rămână deblocat pentru o perioadă cât mai lungă pentru a maximiza pagubele cauzate utilizatorului. De exemplu, nu va avea nevoie de o parolă pentru a seta timpul de blocare a ecranului la 30 de minute sau nelimitat.

Cu toate acestea, dacă hoțul face parte dintr-un grup infracțional organizat, atunci acesta va avea acces și la alte metode mai sofisticate care exploatează vulnerabilități cunoscute ale platformei Android sau iOS, obținând în cele din urmă acces asupra telefonului.

Hoții de telefoane pot accesa conturile utilizatorilor de pe dispozitiv

Așadar, cel care ți-a furat telefonul, cu ajutorul unei aplicații de hacking, îți poate accesa atât contul de utilizator setat pe smartphone-ul tău, dar și conturile bancare, care vor fi golite foarte rapid. Deși unii hoți mai puțin experimentați se vor limita doar la plata unor produse folosind funcția contactless, alții te vor lăsa cu conturile goale.

În ultima perioadă, din ce în ce mai des întâlnit în Brazilia, acest tip de atac folosește metode care nu sunt pe deplin cunoscute de către autorități. Se pare că cei mai vizați sunt utilizatorii aplicației Waze care folosesc telefoane cu Android. Aparent, această aplicație pentru smartphone ar putea avea anumite vulnerabilități care oferă accesul hoților la datele bancare ale utilizatorilor, potrivit go4it.ro.

Ce se întâmplă dacă nu pui parola pe telefon
Ce se întâmplă dacă nu pui parola pe telefon

Metodă pentru sustragerea de fonduri din conturile victimelor

Ei bine, printre cele mai des întâlnite metode folosite de hoți pentru sustragerea de fonduri se numără și impersonarea victimelor, aceștia trimițând mesaje de pe conturile email deja existente pe telefoanele mobile.

Ba chiar mai mult de atât, în unele cazuri, băncile nu au returnat fondurile transferate în mod abuziv, pe motivul că tranzacțiile au parcurs toate etapele uzuale de verificare a identității. Mai exact, sistemele de securitate ale băncilor nu au dat greș, ci utilizatori dispozitivelor care nu au avut parole ori acestea au fost foarte ușor de aflat.