Home » Tehnologie & Știinta » Ce este „Super-Pământ”, planeta similară cu Terra. La ce concluzie uimitoare au ajuns oamenii de știință.

Ce este „Super-Pământ”, planeta similară cu Terra. La ce concluzie uimitoare au ajuns oamenii de știință.

Cojocaru Cristian / 04.11.2021, 10:08
Ce este „Super-Pământ”, planeta similară cu Terra. La ce concluzie uimitoare au ajuns oamenii de știință.

De-a lungul cercetărilor astronomii au găsit mai multe planete care ar avea același potențial ca și Pământ. Alfă ce este ”Super-Pământ”, planeta similară cu Terra.

Planeta similară cu Terra care ar putea oferi aceleași condiții de viață

În afara sistemului nostru solar, astronomii au reușit să identifice zeci de planete care ar putea fi locuite. Astfel, șansele de a descoperi viața extraterestră sunt tot mai mari. Totodată, aceste locuri ar putea reprezenta și primele locuri unde ar putea fi formate primele noastre colonii interstelare.

Chiar și cu atâtea opțiuni disponibile, nu știm care ar fi cea mai bună variantă. Am putea crede că în fruntea listei se află cele mai asemănătoare planete Pământului, având în vedere că există, apă, pământ, atmosderă și trilioane de forme de viață. Potrivit cercetătorilor, există planete mult mai mari și mai bune care se numesc Super-Pământuri.

Super-Pământurile pot fi unele dintre cele mai comune planete din galaxia noastră. Din 2009, Telescopul Spațial Kepler a descoperit aproximativ 4.000 de exoplanete. 30% dintre ele sunt super-pământuri. Și câteva procente dintre aceste super-pământuri orbitează în zona locuibilă a stelei gazdă.

Zona Goldilocks reprezintă suprafața planetei care are temperatura potrivită pentru apa lichidă. Această zonă nu este nici prea rece, nici prea caldă, astfel că există șansa ca unele dintre aceste super-Pământuri să aibă suprafețe stâncoase. Cele mai mari dintre ele ar putea conține în principal hidrogen și heliu, cum ar fi Jupiter și Saturn, unde viața este imposibilă.

Astronomii adună tot mai multe detalii pe măsură ce noi date ies la suprafață. Astfel, este posibil ca de-a lungul timpul să exploră, cum ar fi viața pe un super-Pământ stâncos și locuibil. Apa lichidă reprezintă doar începutul. Aceste planete ar fi de până la 10 ori mai masive în comparație cu Pământul.

planeta similară terra
Zeci de astfel de planete au fost descoperite de-a lungul timpului

Gravitația ar putea ridica o problemă majoră

Toată această masă suplimentară este ceea ce cercetătorii cred că ar putea face cu adevărat aceste super-Pământuri, casa perfectă. Se știe faptul că planetele mai masive au o atracție gravitațională mai puternică. Super-Earth Kepler 20b, de exemplu, are aproape dublul dimensiunii Pământului și este de 10 ori mai masiv. Făcându-și gravitația la suprafață de aproape 3 ori mai puternică. Această gravitație mai puternică înseamnă că planeta poate ține mai multe molecule de aer formând o atmosferă mai groasă.

Acest lucru nu face decât ca mediul să fie unul mai protector împotriva radiațiilor nocive din spațiu. De asemenea, înseamnă că munții și dealurile se vor eroda mai repede, lăsând o suprafață relativ mai plată în comparație cu Pământul. Oamenii de știință consideră că acest lucru ar putea genera mai multe insule pe planetă.

Aceste locuri ar putea reprezenta locul perfect pentru ca viața să se formeze și să evolueze. Biodiversitatea din oceanele Pământului este cea mai bogată în apele puțin adâncin din apropierea coastelor, astfel că o lume ”arhipelag” ar putea reprezenta un enorm avantaj pentru viață și dezvoltarea ei.

Marea problemă ar fi părăsirea acestui paradis tropical care ar fi foarte dificilă. Potrivit cercetătorilor, viteza de decolare de pe Kepler 20b este mai mult decât dublă în comparație cu cea a Pământului. Acest lucru înseamnă că orice rachetă ar avea nevoie de și mai mult combustibil pentru a putea fi lansată.

Spre exemplu, o misiune similară cu aselenizarea lui Apollo ar necesita de două ori mai mult combustibil, iar rachetele ar putea trasnporta doar o parte din sarcina utilă. Falcon Heavy de la SpaceX poate lansa 50.000 de kilograme de sarcină utilă pe orbita Pământului, iar în cazul unui super-Pământ precum Kepler 20b, ar putea lansa doar 40 de kilograme pe orbită. Părăsirea unui super-Pământ ar fi o provocare mult mai mare dar cu toate acestea, cine ar vrea să își ia la revedere de la un paradis.