Home » Tehnologie & Știinta » Ce s-ar întâmpla cu omenirea, dacă Pământul se oprește din rotație. Schimbări dramatice

Ce s-ar întâmpla cu omenirea, dacă Pământul se oprește din rotație. Schimbări dramatice

Balan Daniel / 26.01.2022, 09:05
Ce s-ar întâmpla cu omenirea, dacă Pământul se oprește din rotație. Schimbări dramatice

Știm că rotația Pământului încetinește treptat. Dar ce s-ar întâmpla dacă Dumnezeu, diavolul sau extratereștrii ar opri brusc și complet rotația planetei noastre pe axa sa, dacă Pământul s-ar opri din rotație? Din fericire, datorită îmbunătățirii cunoștințelor despre planeta noastră, geografii ne pot oferi acum răspunsuri. Află din rândurile de mai jos.

Ce s-ar întâmpla cu omenirea, dacă Pământul s-ar opri din rotație

Bineînțeles, dacă Pământul s-ar opri brusc din rotație, cea mai mare parte a planetei noastre ar deveni rapid foarte neospitalieră. Vestea bună este că noi nu am cădea. Cu apa împinsă la poli, am putea merge pe uscat în jurul întregului ecuator, dar ar fi un loc foarte neprimitor, după cum explică Dr. Karl Kruszelnicki, potrivit abc.net.au.

Jumătate din planetă s-ar confrunta aproape în permanență cu căldura Soarelui, în timp ce jumătate s-ar confrunta cu frigul din spațiu. Viața ar putea continua într-o zonă crepusculară îngustă, între jumătatea caldă și cea rece. Dar această zonă crepusculară s-ar deplasa încet în jurul planetei în decursul unui an, pe măsură ce Pământul și-ar face orbita anuală în jurul Soarelui.

Oceanele ar migra de la ecuator spre poli

Dacă Pământul ar înceta să se mai rotească pe axa sa, treptat, oceanele ar migra de la ecuator spre poli. La început, doar mici regiuni de terasă fermă din jurul ecuatorului ar ieși din apele care se retrag. În cele din urmă, ar exista un mega-continent uriaș înfășurat continuu în jurul Pământului la ecuator. Am putea călători în jurul Pământului pe ecuator și am putea rămâne în întregime pe pământ uscat – ignorând frigul înghețat din partea de noapte și căldura toridă din partea de zi.

Ce s-ar întâmpla cu omenirea, dacă Pământul s-ar opri din rotație
Ce s-ar întâmpla cu omenirea, dacă Pământul s-ar opri din rotație

Apa care părăsește regiunile ecuatoriale ar trebui să ajungă undeva, iar acel „undeva” ar fi polii. Ar exista două oceane polare complet deconectate de fiecare parte a mega-continentului ecuatorial.

În nord, Canada ar fi în întregime sub apă. Și, urmând aproximativ linia graniței dintre SUA și Canada de astăzi, toată Groenlanda, precum și câmpiile nordice ale Siberiei, Asiei și Europei ar fi sub apă. Dar Spania ar rămâne în mare parte deasupra apei.

Noul ocean sudic ar fi mai jos

De cealaltă parte a ecuatorului, noul ocean sudic ar începe aproximativ pe o linie care trece prin Canberra de astăzi. Africa ar fi legată de Madagascar, în timp ce Australia ar fi legată de Noua Guinee și Indonezia.

Se pare că bazinul subacvatic din jurul Polului Sud este mult mai mare decât cel din jurul Polului Nord. Așadar, noul ocean sudic ar fi mai jos. Pentru că este un „bol” mai mare, cu o capacitate mai mare, nivelul mării ar fi cu aproximativ 1,4 kilometri mai jos decât cel al noului ocean nordic.

Acum, nu doar rotația Pământului ne-a dat umflătura de apă de opt kilometri înălțime de astăzi la ecuator. Celălalt factor este gravitația. Polii sunt cu aproximativ 10 kilometri mai aproape de centrul Pământului decât ecuatorul, astfel încât gravitația este puțin mai puternică la poli. Acesta ar fi un alt factor care atrage apa departe de ecuator.

Pământul nostru care se rotește încetinește de fapt. Cu miliarde de ani în urmă, Pământul care se rotea mai repede avea o umflătură mai mare în jurul ecuatorului, iar în viitor, peste miliarde de ani, Pământul încetinit va avea o umflătură mai mică și va fi mai aproape de o sferă.