Home » Tehnologie & Știinta » Interiorul Pământului se răcește mai repede decât am crezut. Cum ne influențează asta. Specialiștii au explicat procesul

Interiorul Pământului se răcește mai repede decât am crezut. Cum ne influențează asta. Specialiștii au explicat procesul

Cojocaru Cristian / 17.01.2022, 15:19
Interiorul Pământului se răcește mai repede decât am crezut. Cum ne influențează asta. Specialiștii au explicat procesul

În urmă cu 4,5 miliarde de ani, Planeta Albastră lua naștere. Treptat, interiorul acesteia a început să se răcească, iar acum oamenii de știință explică ce înseamnă acest lucru și cum ne poate afecta. Află motivul din cauza căruia interiorul Pământului se răcește tot mai tare și mai rapid decât ne-am fi așteptat.

Interiorul Pământului se răcește

În timp ce temperaturile de la suprafață și din atmosferă fluctuează de-a lungul eonilor și da, acele temperaturi externe se încălzesc în prezent, interiorul topit, inima planetei noastre s-a răcit în tot acest timp. Dinamul rotativ și convectiv din adâncul Pământului este cel care generează vastul său câmp magnetic, o structură invizibilă despre care oamenii de știință cred că protejează lumea noastră și permite vieții să prospere.

În plus, convecția mantalei, activitatea tectonică și vulcanismul ajută la susținerea vieții prin stabilizarea temperaturilor globale și a ciclului carbonului. Deoarece interiorul Pământului încă se răcește și va continua să se răcească, aceasta înseamnă că în cele din urmă interiorul se va solidifica, iar activitatea geologică va înceta, transformând posibil Pământul într-o rocă asemănătoare cu Marte sau Mercur.

Noi cercetări au arătat că acest lucru se poate întâmpla mai devreme decât se credea anterior. Cheia ar putea fi un mineral la granița dintre miezul exterior de fier-nichel al Pământului și mantaua inferioară a fluidului topit de deasupra acestuia. Acest mineral de limită se numește bridgmanit și cât de repede conduce căldura va influența cât de repede căldura se infiltrează prin miez și în manta.

Determinarea acestei rate nu este la fel de simplă ca testarea conductivității bridgmanitului în condiții atmosferice ambiante. Conductivitatea termică poate varia în funcție de presiune și temperatură, care sunt foarte diferite în interiorul planetei noastre.

interiorul pământului răcește
Racirea interiorului Pamantului ar implica nenumarate consecinte

Studiile care au fost efectuate în acest sens

Pentru a depăși această dificultate, o echipă de oameni de știință condusă de savantul planetar Motohiko Murakami de la ETH Zurich din Elveția a iradiat un singur cristal de bridgmanit cu lasere pulsate, crescându-i simultan temperatura la 2.440 Kelvin și presiunea la 80 gigapascali, aproape de ceea ce știm că este. condițiile din mantaua inferioară, până la 2.630 Kelvin și 127 gigapascali de presiune.

„Acest sistem de măsurare ne permite să arătăm că admitanța termică a bridgmanitului este de aproximativ 1,5 ori mai mare decât se presupunea”, a spus Murakami.

La rândul său, acest lucru înseamnă că fluxul de căldură de la miez către manta este mai mare decât am crezut și, prin urmare, că viteza cu care interiorul Pământului se răcește este mai rapid decât am crezut. Și procesul ar putea fi accelerat. Când se răcește, bridgmanitul se transformă într-un alt mineral numit post-perovskit, care este un conductor termic și mai mare și, prin urmare, ar crește rata de pierdere a căldurii din miez în manta.

„Rezultatele noastre ne-ar putea oferi o nouă perspectivă asupra evoluției dinamicii Pământului. Ele sugerează că Pământul, ca și celelalte planete stâncoase Mercur și Marte, se răcește și devine inactiv mult mai repede decât se aștepta”, a spus Murakami.

Cât de mult mai rapid, nu se știe. Răcirea unei planete întregi nu este ceva ce înțelegem prea bine. Marte se răcește puțin mai repede, deoarece este semnificativ mai mic decât Pământul, dar există și alți factori care pot juca un rol în cât de rapid se răcește interiorul planetar. De exemplu, dezintegrarea elementelor radioactive poate genera căldură, suficientă pentru a susține activitatea vulcanică. Astfel de elemente sunt una dintre sursele majore de căldură din mantaua Pământului, dar contribuția lor nu este bine înțeleasă.

„Încă nu știm suficient despre acest tip de evenimente pentru a stabili momentul lor”, a spus Murakami.

Cu toate acestea, probabil că nu va fi un proces rapid la scara umană, dar în orice caz, va scădea. De fapt, este posibil ca Pământul să devină de nelocuit prin alte mecanisme cu mult înainte de atunci. Așa că s-ar putea să avem puțin timp să lucrăm mai mult la problemă pentru a o rezolva. Cercetările echipei au fost publicate în Earth and Planetary Science Letters.