Home » Tehnologie & Știinta » Cine a inventat telefonul. Omul care a brevetat pentru prima dată în istorie un dispozitiv capabil să emită și să recepționeze cuvintele rostite

Cine a inventat telefonul. Omul care a brevetat pentru prima dată în istorie un dispozitiv capabil să emită și să recepționeze cuvintele rostite

Voicu Costin / 15.02.2022, 07:30

Telefonul mobil face parte din viața noastră zi de zi. Indiferent pentru ce îl folosim suntem mereu conectați la el și puțini dintre noi ar putea să trăiască fără el mai mult de câteva zile. La început, a existat telefonul cu fir. Când a fost inventat primul telefon și cine a fost responsabil pentru acest lucru?

Când și cum a fost folosit pentru prima dată telefonul

Alexander Graham Bell s-a născut pe 3 martie 1847 în Edinburgh, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei și a decedat pe 2 august 1922 în Beinn Bhreagh⁠(d), Nova Scoția, Canada. El a fost un om de știință, inventator și inginer american de origine scoțiană, care în anul 1876 a brevetat pentru prima dată în istorie, un dispozitiv capabil să emită și să recepționeze cuvintele rostite, telefonul. În transmițător, undele sonore loveau o diafragmă flexibilă de care era atașat un magnet permanent.

În anul 1873, Bell încearcă să perfecționeze „telegraful harmonic”. Aceste experimentări ale lui au folosit mai târziu la înregistrarea sonoră. Construiește „fonoautograful” care înregistrează tonul pe un cilindru înnegrit cu funingine.

Gardiner Greene Hubbard și Thomans Sanders, aflând de cercetările „telegrafului harmonic”, se oferă să finanțeze proiectul. Bell descoperă întâmplător transmiterea tonului, cu toate că nu reușește din nou să-l reproducă. La 14 februarie 1876 i se acordă patentul pentru descrierea fenomenului, cu solicitarea de a trimite un aparat care funcționează.

Omul care a inventat telefonul

Alexander Graham Bell a experimentat cu aparatul inventat de profesorul german Johann Philipp Reis. Reis a și denumit aparatul inventat „Telephon” și este inventatorul inițial al aparatului de telefon construit în Germania în octombrie 1861. Bell a depus pe data de 14 februarie 1876 cererea de patent în America. Însă aparatul lui nu funcționa, un fapt care a dus la mari controverse.

Acordarea falsă a patentului lui Graham Bell are loc cu câteva ore înaintea lui Elisha Gray. Gray a realizat perfecționarea aparatului construit de profesorul de fizică Reis și a prezentat, spre deosebire de Bell, un aparat în stare de funcționare.

A urmat un proces în instanță care i-a dat câștig de cauză lui Bell. Atuul lui a fost faptul că acesta avea deja un dispozitiv gata să fie testat şi dovezi că lucra la această invenţie de peste doi ani. Acesta a fost începutul unei serii lungi de litigii, care s-a întins pe durata a 18 ani. Bell a fost chemat de mai multe ori în instanţă, dar de fiecare data, sentinţa i-a fost favorabilă, astfel că a rămas în istorie ca fiind omul de știință care a inventat telefonul.

După această realizare (descoperire este un termen fals), Bell ajunge împreună cu Thomas Sanders și Gardiner G. Hubbard proprietarul „Bell Telephone Company”.

Primul telefon mobil

De la invenția lui Bell au trecut aproape 100 de ani până la apariția telefonului mobil. În anii 40, un inginer de la compania americană „Bell Laboratories” a prezentat un proiect de rețea de telefonie mobilă, iar în 1947 punea bazele telefoniei celulare.

Motorola inventează tehnologia care a stat la baza dezvoltării telefoanelor mobile. Industria telecomunicațiilor avea să depășească noi bariere cu ajutorul americanului, Martin Cooper. În 1973, el și echipa de la Motorola au realizat primul apel între două telefoane mobile prototip. Era vorba despre un prototip pentru modelul DynaTAC, care cântărea 1,1 kg și avea o lungime de 23 cm.

Considerat părintele telefoniei mobile, Cooper a lucrat la Motorola timp de 29 de ani. Până la lansarea primului model de telefon mobil au mai trecut zece ani. În 1983, va fi lansat primul telefon mobil comercial din lume. Era un Motorola DynaTAC 8000X, ce avea o baterie care oferea posibilitatea de a vorbi timp de 30 de minute. Reîncărcarea bateriei dura 10 ore. Prețul telefonului era colosal. Doritorii trebuiau să plătească în jur de 4 mii de dolari pe un astfel de telefon.

Cu timpul, a început dezvoltarea primelor telefoane mobile și au început să aibă dimensiuni din ce în ce mai mici, iar aria de acoperire să fie mai mare. Telefoanele mobile din zilele noastre folosesc tehnologie digitală, dar cele din anii 80 aveau o transmisie în sistem analog. Calitatea apelurile era foarte slabă, echivalent cu semnalul de o liniuță din zilele noastre.

Primul serviciu de telefonie din România

În România, primele apeluri cu un telefonu mobil s-au realizat în 1992, când a apărut Telefonica România. A fost primul furnizor de telefonie mobilă din România. În martie 1993 a apărut serviciul Telemobil. Acesta folosea rețea 1G, care acoperea doar Bucureștiul și o rază de până la 50 km în jurul lui.