Home » Tehnologie & Știinta » Cum arată creatura cu cele mai multe picioare. Are peste 1000. FOTO

Cum arată creatura cu cele mai multe picioare. Are peste 1000. FOTO

Cojocaru Cristian / 20.12.2021, 10:32

O nouă specie de milipede a reușit să doboare un record din punct de vedere al numărului de picioare. Creatura cu cele mai multe picioare din lume trăiește în adâncurile Pământului. Această specie de miriapod a primit denumirea după fiica lui Zeus, Persefona. Află ce au mai descoperit cercetătorii despre această vietate.

Cercetătorii au descoperi creatura cu cele mai multe picioare din lume

Vietatea a reușit să doboare recordul de cele mai mult de picioare decât orice altă creatură de pe planetă. Aceasta numărul 1.300 de picioare și trăiește sub suprafața Pământului. Aceste creaturi mai sunt cunoscute sub numele de milipede deși, etomologul Universității Virginia Tech, Paul Marek a afirmat că acest cuvânt a fost dintotdeauna utilizat greșit deoarece, toate celelalte milipede cunoscute au mai puține picioare decât sugerează numele lor.

Anterior, deținătorul recordului era o specie numită Illacme plenipes, un locuitor al solului adânc cunoscut că are până la 750 de picioare. Noua specie, Eumilipes persephone, numită după Persefone, fiica lui Zeus care a fost răpită de Hades, este cel mai lung animal cunoscut de pe planetă. Un exemplar pe care Marek l-a analizat are 1.306 de picioare, ceea ce doboară recordul actual.

Noul deținător al recordului mondial este o creatură palidă, fără ochi, cu un corp lung, asemănător unui fir, care este de aproape 100 de ori mai lung decât este lat. Capul său în formă de con are antene enorme pentru a naviga într-o lume întunecată și un gură care este adaptată pentru a se hrăni cu ciuperci. Picioarele sunt greu de numărat, deoarece animalul tinde să se rotească ca un mic arc de ceas, a spus Marek.

Numărul de picioare oferă date și despre vârsta acestor creaturi. Milipedele cresc constant, astfel că acestea adaugă segmente ale corpului, numite inele, de-a lungul vieții. Entomologii pot număra aceste segmente ca inelele copacilor pentru a stabili vârstele relative între indivizii aceleiași specii.

creatura multe picioare
Animalul dispune de o gura perfect adaptata pentru a se putea hrani cu ciuperci

Lungimea acestor vietăți dezvăluie vârsta lor

În total, Marek a analizat patru exemplare, doi masculi și două femele, toate având lungimi diferite și, prin urmare, vârste diferite. Cel mai scurt din grup avea 198 de inele și 778 de picioare. Cel mai lung avea 330 de inele și 1.306 picioare. Având în vedere cât de des adaugă segmente corporale, acest lucru sugerează că Eumilipes persephone trăiește în mod obișnuit între 5 și 10 ani, în comparație cu durata de viață de 2 ani tipică altor miriapozi.

Creaturile au fost observate pentru prima dată într-o regiune din Australia de Vest cunoscută sub numele de Goldfields, care este o legătură pentru extracția mineralelor. Companiile care prospectează nichel și cobalt au făcut găuri adânci și înguste, între 20 și 100 metri, a spus Marek. Dacă minerii nu găsesc niciunul dintre aceste metale, găurile sunt acoperite și abandonate.

Cu ceva timp în urmă, entomologii din Australia de Vest au venit cu ideea de a eșantiona aceste foraje, deoarece acestea oferă ocazia perfectă de a cerceta ecosistemele subterane. Noua descoperire arată că mai sunt foarte multe lucruri de aflat despre mediul încojurător. Deși speciile care trăiesc atât de adânc sub picioarele noastre pot părea îndepărtate de viața de la suprafață, aceste ecosisteme joacă un rol ecologic important care este legat de viața de suprafață, a spus Marek.

Acestea ajută la reciclarea nutrienților pe care se bazează viața la suprafață. Cu toate acestea, știm încă atât de puține despre lumea de sub picioarele noastre. „Există mult mai multă biodiversitate acolo”, a spus Marek, „doar că nu avem încă imaginea completă”.