Home » Tehnologie & Știinta » De ce este importantă tăcerea pentru creier. Studiul surprinzător al specialiștilor

De ce este importantă tăcerea pentru creier. Studiul surprinzător al specialiștilor

Voicu Costin / 31.03.2022, 10:17
De ce este importantă tăcerea pentru creier. Studiul surprinzător al specialiștilor

Pe măsură ce lumea din jur este tot mai gălăgioasă și mai aglomerată, s-ar putea să-ți dorești să găsești locuri liniștite, unde tăcerea este elementul principal de care ai nevoie. Liniștea are asupra creierului un efect contrar celui cauzat de zgomot. De aceea, foarte mulți oameni aleg la sfârșit de săptămână să plece din locurile aglomerate, în locuri mai liniștite, departe de haos și zgomot infernal. De ce este importantă tăcerea pentru creier?

Tăcerea ar putea regenera celulele nervoase

Un studiu efectuat în 2013 și ale cărui rezultate au fost publicate în jurnalul științific Brain, Structure and Function arată ce se întâmplă cu creierul nostru, în momentul în care stăm în tăcere. Cercetătorii au descoperit că șoarecii experimentali, parte din acest proiect, au fost expuși la două ore de liniște pe zi și au început să dezvolte noi celule în regiunea hipocampului.

Aceasta este zona creierului asociată cu memoria, emoțiile și procesele de învățare. Nu s-a descoperit dacă dezvoltarea noilor celule ar fi legată direct de beneficii concrete pentru sănătate. Oamenii de știință au concluzionat că aceste noi celule ar începe ulterior să funcționeze ca neuroni. Cu alte cuvinte, tăcerea poate să ajute la dezvoltarea creierului.

Creierul procesează și când este liniște

Atunci când ne bucurăm de un moment  de liniște, iar creierul „se odihnește” aparent, acesta de fapt, internalizează și evaluează informațiile recepționate. În studiul „Frontiers în Human Neuroscience”, publicat în 2013, este menționat faptul că în momentele de tăcere, creierul își organizează conștient spațiul de lucru.

Atunci când nu suntem distrași de zgomote sau de sarcini cu obiective fixe, creierul are timpul său pentru a procesa lucrurile. Dezvoltarea unor noi celule în creier nu înseamnă neapărat beneficii pentru sănătate. Dar, cercetătorul Imke Kirste spune că aceste celule par a deveni neuroni perfect funcționali.

„Am văzut că liniștea ajută la generarea de noi celule care se transformă în neuroni care se integrează în sistem”.

Tăcerea ne ferește de stres

Zgomotul excesiv acționează în detrimentul organismului cauzând niveluri ridicate ale hormonilor de stres. Undele sonore ajung la creier sub formă de semnale electrice, prin ureche. Corpul reacționează la ele chiar și în timpul somnului. Așadar, dacă trăiești într-un mediu foarte zgomotos, te confrunți cu o expunere cronică la stres.

Efectele dăunătoare ale zgomotului pot fi inversate?

Există și o veste bună! Creierul își poate recupera resursele cognitive, care din păcate sunt finite. Însă este important să acționăm la timp. Dacă suntem conștienți că trăim într-un mediu zgomotos, care nu ne permite să petrecem zilnic timp în liniște, putem să programăm noi înșine acest interval.

O soluție foarte relaxantă ar fi terapiile spa, în timpul cărora nimeni nu vorbește, iar creierul are timp să se odihnească și să recupereze ceea ce a pierdut prin zgomot. Și o plimbare într-un loc liniștit, departe de zgomot și mai izolat vă poate ajuta foarte mult.

Alte cercetări privind liniștea asupra creierului

Alte cercetări au descoperit că și în timpul procesului de autoreflectie creierul „se odihnește”. În 2013 în revista Frontiers în Human Neuroscience (Frontiere în neuroștiintele umane), Joseph Moran a scris despre această abilitate a creierului. Când creierul se odihnește este capabil să integreze informațiile interne și cele externe într-un „instrument conștient de lucru”, susține Moran.

Un studiu publicat în revista Heart relatează că două minute de liniște pot fi chiar mai relaxante decât ascultarea de muzică de relaxare. Aceste rezultate au fost descoperite asupra observării schimbării tensiunii arteriale și a circulației sângelui în creier. În vreme ce zgomotul cauzează stres și tensiune, liniștea duce la eliberarea corpului și creierului de tensiune.