Home » Tehnologie & Știinta » Diferența dintre roaming și internațional. Ce trebuie să știi despre vorbitul din și către alte țări

Diferența dintre roaming și internațional. Ce trebuie să știi despre vorbitul din și către alte țări

Voicu Costin / 14.04.2022, 10:07
Diferența dintre roaming și internațional. Ce trebuie să știi despre vorbitul din și către alte țări

Serviciul de roaming ne permite să folosim telefonul mobil atunci când călătorim în afara ţării, păstrând numărul de telefon alocat în reţeaua de care aparţinem, dar conectaţi la reţelele de telefonie mobilă din ţara în care ne aflăm. Dar, pentru a apela de pe telefonul fix sau mobil  numere din afara ţării avem la dispoziţie serviciul de apeluri internaţionale. Care este diferența dintre roaming și international?

Care este diferența dintre roaming și internațional?

Serviciul Roaming îți oferă posibilitatea de a comunica direct de pe mobilul tău și atunci când ești în afara granițelor României. Acest serviciu este disponibil în toate țările în care operatorul de telefonie mobilă are încheiate parteneriate de roaming.

Serviciul Apeluri Internaționale îți oferă posibilitatea de a apela, direct de pe mobil, de pe teritoriul României, orice număr, oriunde în lume. Nu trebuie decât să formezi, direct de pe numărul tău, astfel:

  • 00 + codul ţării apelate + numărul celui pe care vrei să îl apelezi.

Cum sunt taxate apelurile în roaming şi opţiuni pentru apeluri internaţionale

Atunci când folosesc telefonul în roaming, utilizatorii plătesc atât pentru apelurile efectuate, cât și pentru cele primite și pentru acces la internet sau transmiterea de SMS-uri, în timp ce primirea unui SMS este gratuită. Tarifele pot varia în funcție de țara în care aceștia călătoresc și rețeaua locală pe care o utilizează, dar și în funcție de destinația către care sună (local, către România sau către o altă țară) și sunt mai mari decât cele practicate la nivel național.

În plus, este bine ca utilizatorii să știe că apelurile pe care le efectuează din România către un număr de telefon al unei persoane care călătorește în afara țării și folosește serviciul de roaming, nu au costuri suplimentare, ci se taxează la fel ca atunci când persoana pe care o apelează s-ar afla pe teritoriul României.

În schimb, atunci când un utilizator din România efectuează un apel internațional în timp ce se află în România, tariful este de regulă mai mare decât cel pentru apelurile naționale și diferă în funcție de țara de destinație, tipul de rețea (fixă sau mobilă) sau chiar rețeaua de destinație.

Operatorii din România oferă planuri tarifare (abonamente sau extraopțiuni) ce includ un anumit număr de minute către destinații internaționale, caz în care utilizatorii nu vor avea costuri suplimentare dacă sună către numere din respectivele țări.

Totuși, utilizatorii trebuie să fie atenți dacă aceste minute internaționale gratuite pot fi folosite atât pentru apelarea unor rețele fixe, cât și mobile, precum și dacă ele includ apeluri către țările, respectiv rețelele de destinație dorite. În plus, utilizatorii pot consulta ofertele alternative disponibile pe piață, cum ar fi cartelele preplătite special destinate apelurilor internaționale.

Cum folosesc românii serviciile de roaming şi apeluri international

Potrivit datelor statistice furnizate de ANCOM cu privire la serviciile de roaming, utilizatorii serviciilor de telefonie mobilă au vorbit în prima jumătate a anului trecut 241 milioane de minute în roaming (din care 65 milioane au fost apeluri efectuate şi 176 milioane apeluri primite) şi au trimis 55 milioane de SMS-uri.

Durata medie a unui apel efectuat în roaming a fost de 1 minut şi 58 de secunde, în timp ce durata medie a unui apel primit a fost de 2 minute şi 57 de secunde. În ceea ce priveşte apelurile internaţionale, în primul semestru al anului 2014, utilizatorii serviciilor de telefonie mobilă au efectuat apeluri însumând 909 milioane de minute, cu o durată medie a unui apel de 5 minute şi 3 secunde şi au trimis aproximativ 39 milioane de SMS-uri către reţele international.

Utilizatorii serviciilor de telefonie fixă au efectuat apeluri către reţele din afara României ce au totalizat 156 milioane de minute, cu o medie de 6 minute per linie de acces şi o durată medie a apelului internaţional de 4 minute şi 33 de secunde.