Home » Tehnologie & Știinta » Este Metaversul lui Zuckerberg periculos? Avertismentul îngrijorător al specialiștilor

Este Metaversul lui Zuckerberg periculos? Avertismentul îngrijorător al specialiștilor

Manolică Anca / 12.11.2021, 10:07
Este Metaversul lui Zuckerberg periculos? Avertismentul îngrijorător al specialiștilor

Este Metaversul lui Zuckerberg periculos? Unii experți susțin că acesta ar putea face „realitatea să dispară”. Ce avertisment îngrijorător lansează numeroși specialiști în domeniu.

Ce spun oamenii de știință despe Metaversul lui Zuckerberg

Louis Rosenberg, pionierul IT care a lucrat la primul sistem de realitate augmentată pentru US Air Force, este foarte îngrijorat de această nouă tehnologie la „furnizorii de platforme” care vor avea infrastructura metaversului.

Metaverso este un mediu captivant de realitate virtuală în care oamenii pot interacționa cu utilizatorii și cu lumea artificială din jurul lor. Și nu puține sunt vocile care își exprimă îngrijorarea față de ideea care ne aduce puțin mai aproape de science fiction-ul pe care mulți dintre noi îl citim.

Metaversul are implicații uriașe: are avantaje fantastice și pericole cam terifiante. Datele pe care le vor genera vor fi vaste și extrem de valoroase. Și avem nevoie de un sistem foarte robust pentru a-l urmări, este de părere David Reid, profesor de inteligență artificială și calcul spațial la Universitatea Liverpool Hope, într-un comunicat de presă în urmă cu câteva zile .

Ar putea „altera simțul realității”

Rosenberg este de părere că integrarea realității virtuale și a realității augmentate și interacțiunea oamenilor în lumea digitală o mare parte din timp ar putea „altera simțul realității” și distorsiona „modul în care ne interpretăm experiențele în mod direct zilnic”.

„Mediul nostru va fi plin de oameni, locuri, obiecte și activități care nu există cu adevărat și care totuși ni se vor părea profund autentice”, spune omul de știință.

Metaversul lui Zuckerberg nu este văzut cu ochi buni de oamenii de știință
Metaversul lui Zuckerberg nu este văzut cu ochi buni de oamenii de știință

O altă figură importantă în acest domeniu, Frances Haugen, „gâtul adânc” al Facebook (care a scos la iveală, în septembrie 2021, zeci de mii de documente interne Facebook Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA și The Wall Street Journal), a avertizat, de asemenea, că „metaversul”, lumea realității virtuale aflată în centrul strategiei de creștere a gigantului social media, va crea dependență, va fura oamenilor mai multe informații personale și va oferi companiei un nou monopol pe internet.

„Facebook ar fi trebuit să-și piardă dreptul de a lua propriile decizii. O autoritate de reglementare ar trebui să fie acolo, oferind aprobare prealabilă pentru tot ceea ce fac. Valoarea prejudiciului pe care l-au făcut este incalculabilă”, este de părere Roger McNamee, unul dintre primii investitori din Facebook, care, mai apoi a devenit un critic dur la adresa companiei, potrivit muyinteresante.ro.

Vor fi mai periculoase rețelele sociale sau hărțuirea online?

Este posibil ca unele lucruri asociate cu metaversul să fie probabil mai atractive și mai practice decât altele. A juca jocuri video pare un salt rezonabil. Ideea de a putea socializa sau de a vă întâlni cu ceilalți și de a simți că sunteți cu adevărat acolo cu alții în persoană ar îmbunătăți, de asemenea, experiența de joc, mai ales ținând cont de momentele grele din pandemie prin care am trecut.

Ca o curiozitate, scriitorului de science fiction Neal Stephenson (autor, printre alte romane, al Cryptonomicón și Snow Crash) îi este atribuită crearea cuvântului „metavers” ca succesor al internetului .

Cum explică Facebook ce este metaversul lui Zuckerberg: „„Metaversul” este un set de spații virtuale în care poți să te joci, să lucrezi și să comunici cu alți oameni care nu se află în același spațiu fizic cu tine. Poți să ieși cu prietenii, să lucrezi, să te joci, poți învăța, cumpăra, creea și multe altele. Nu este vorba neapărat de a petrece mai mult timp online, ci de a face timpul petrecut online mai semnificativ.”