Home » Tehnologie & Știinta » Locul de pe Pământ unde nu poate exista viață. Ce au descoperit cercetătorii

Locul de pe Pământ unde nu poate exista viață. Ce au descoperit cercetătorii

Violeta Badea / 16.03.2021, 10:58
Locul de pe Pământ unde nu poate exista viață. Ce au descoperit cercetătorii

Locul de pe Pământ unde nu poate exista viață. Ce au descoperit cercetătorii. Există o regiune  în care condițiile sunt atât de extreme încât nicio formă de viață nu poate să supraviețuiască. Da, ai auzit bine! Și ne referim la Pământ, nu la o altă planetă. În acest articol veți afla unde se află acest loc și ce au descoperit cercetătorii.

Locul de pe Pământ unde nu poate exista viață

Locul in care nu exista viata
Locul in care nu exista viata

O echipă de cercetători francezi au descoperit un loc în Etiopia unde nu există nicio vorbă de viață. Dallol este unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe Pământ și este numit de unii „locul morții” sau „poarta iadului”. Peisajul este misterios, ireal și asemănător unei alte planete. În această regiune predomină culoarea galbenă, izvoarele minerale și câmpiile de săruri minerale.

În Dallol nu există iarnă. Astfel, atmosfera este sufocantă și în luna noiembrie, temperaturile pe timpul zilei depășesc 45 de grade, iar unele bazine hiperacide și hipersaline au valori negative ale pH-ului. Cu toate că prezintă elementele chimice necesare vieții, mai exact apă și carbon, nici măcar microorganismele nu au putut supraviețui. Cu toții știm că diferite forme de viață de pe planeta noastră s-au adaptat pentru a rezista în condiții destul de dure, dar nu și în acest loc cumplit.

„După ce am analizat mult mai multe eșantioane decât în lucrările anterioare, cu controale adecvate pentru a nu le contamina și o metodologie bine calibrată, am verificat că nu există viață microbiană în aceste bazine sărate, fierbinți și hiperacide sau în bazinele adiacente bogate în magneziu lacuri de saramură”, a precizat Purificación López García, autor al studiului și biolog la Centrul Național Francez pentru Cercetări Științifice, citat de CNN.

Ce au descoperit cercetătorii

Oamenii de stiintă au descoperit un loc pe Pământ complet lipsit de viata
Oamenii de stiintă au descoperit un loc pe Pământ complet lipsit de viata

După multe analize, oamenii de știință au reușit să detecteze un mic indiciu de ADN de la organisme unicelulare numite archaea. Acestea rezistă în sare, în deșert și în canioanele saline din jurul așezării hidrotermale, iar lacurile galbene din Dallol au o cantitate foarte mare de magneziu.

Pe de altă parte, în iazurile mai puțin extreme, cercetătorii au descoperit o mare diversitate de microbi. Acest lucru arată că unele organisme reușesc să trăiască în apa sărată, cu un PH negativ sau în apă foarte caldă. Dar în cele trei împreună, pentru acest caz, nu există.

„În alte studii, în afară de posibila contaminare a probelor cu archaea din ținuturile adiacente, aceste particule minerale ar fi putut fi interpretate ca celule fosilizate, când în realitate se formează spontan în saramură, chiar dacă nu există viață”, a mărturisit López García.

Oamenii de știință au vrut să folosească aceste dovezi legate de existența unor forme de viață în condiții extreme pe Pământ ca o paralelă la șansele de a descoperi viață pe alte planete. Cu toții știm că aceste cercetări se fac de secole întregi, dar fără niciun rezultat concludent. Astfel, cercetătorii au explicat că, în acest caz, simpla prezență a apei și a altor elemente necesare vieții, nu îsunt necesare pentru a exista viață.

“Studiul nostru arată că există zone pe Pământ, precum bazinele Dallol, care sunt sterile, deși conțin apă”, a mai spus Lopez.