Home » Tehnologie & Știinta » Manuscrisul rar lui Einstein. Motivul care îl face special. Ce s-a găsit de fapt în notițele savantului

Manuscrisul rar lui Einstein. Motivul care îl face special. Ce s-a găsit de fapt în notițele savantului

Cojocaru Cristian / 23.11.2021, 12:51
Manuscrisul rar lui Einstein. Motivul care îl face special. Ce s-a găsit de fapt în notițele savantului

Manuscrisul rar al lui Einstein are 54 de pagini și reprezintă prima încercare a savantului de a explica misterul cosmic cu ajutorul relativității generale. Află ce conține acesta și ce s-a regăsit în acesta.

Manuscrisul rar al lui Einstein a fost scos la licitație

Un manuscris rar care conține 54 de pagini și care a fost scri în colaborare cu Albert Einstein și prietenul său, inginerul Michele Besso, a fost scos la licitație în Paris în data de 23 noiembrie 2021. Acest manuscris conține bazele celebrei teorii a relativității generale a lui Einstein. Potrivit Christie’s, care găzduiește licitația, se așteaptă ca acest document să ajungă la o valoare cuprinsă între 2,4 milioane și 3,5 milioane de dolari. Astfel, va deveni cel mai scump document al lui Einstein care a fost vândut vreodată.

”Acesta este fără îndoială cel mai valoros manuscris Einstein care a venit vreodată la licitație”, au adăugat reprezentanții casei de licitații într-un comunicat.

Acest document este special, în mare parte datorită subiectului său. Manuscrisul a fost redactat între iunie 1913 și începutul anului 1914 și reprezintă încercarea lui Einstein și a lui Besso de a explica un mister cosmic, în special ideea potrivită căreia calea orbitală a planetei Mercur este la o distanță diferită față de ceea ce au prezit legile mișcării ale lui Isaac Newton. Aceste idei și ecuații au devenit în cele din urmă fundamentul teoriei relativității a lui Einstein.

Potrivit Christie’s, 26 de pagini din manuscris sunt scrise de mâna lui Einstein, în timp ce 24 sunt scrise în Besso, iar trei pagini sunt scrise împreună de cei doi. Notele marginale frecvente arată că fiecare om de știință comentează asupra lucrării celuilalt și, într-un caz notabil, Einstein comentând asupra propriei sale lucrări. Conform Christie’s, Einstein a scris entuziasmat „stimmt!” ceea ce în germană înseamnă  „Funcționează!”, în marginile uneia dintre paginile sale descriind rotația relativă a sferelor.

manuscrisul einstein
Se asteapta ca manuscrisul sa fie cea mai valoroasa scriere a lui Einstein

Manuscrisul este unul extrem de rar

În cele din urmă, perechea nu a reușit să explice discrepanța din orbita lui Mercur în acest manuscris însă cu toate acestea, ecuațiile pe care le-au dezvoltat au condus direct la ecuațiile relativității generale ale lui Einstein, care sunt încă folosite pentru a descrie relațiile dintre obiectele din spațiu până astăzi.

Manuscrisul este, de asemenea, excepțional pentru raritatea sa, a spus Christie’s. Potrivit casei de licitații, Einstein a păstrat rar ciorne ale propriilor sale scrieri și corespondențe. Besso, pe de altă parte, și-a păstrat o mare parte din munca sa cu Einstein pentru posteritate. Datorită lui Besso, acest manuscris este unul dintre cele două versiuni supraviețuitoare care arată fundamentele relativității generale, au spus reprezentanții Christie’s.

Scrierile lui Einstein se vând frecvent la licitație pentru sume de milioane de dolari. În mai 2021, o scrisoare a lui Einstein către un fizician rival, care conținea celebra lui ecuație E=mc2, a fost vândută la licitație pentru 1,2 milioane de dolari. În 2017, două note scurte pe care Einstein le-a scris unui valet la un hotel din Tokyo, inclusiv una care descrie ”formula” lui pentru fericire s-au vândut pentru 1,5 milioane de dolari, potrivit Live Science.