Home » Tehnologie & Știinta » Misterioasele goluri întunecate ale Soarelui. Cum explică astronomii existența lor

Misterioasele goluri întunecate ale Soarelui. Cum explică astronomii existența lor

Cojocaru Cristian / 07.02.2022, 16:18
Misterioasele goluri întunecate ale Soarelui. Cum explică astronomii existența lor

O echipă de astrofizicieni de la Centrul Harvard-Smithsonian a propus o nouă explicație pentru misterioasele goluri întunecate ale Soarelui. Acum echipa de cercetători continuă să analizeze fenomenele naturale care au loc la nivelul stelei noastre. Află ce arată rezultatele ultimelor cercetări și ce a concluzionat echipa.

Ce reprezintă acele goluri întunecate ale Soarelui

Într-o lucrare publicată în Natural Astronomy, astronomii au venit cu o nouă explicație pentru misterioasele goluri întunecate, care se mișcă în jos, văzute în unele erupții solare. În ianuarie 1999, astrofizicienii au observat pentru prima dată o mișcare ciudată a materiei într-o erupție solară și de atunci au investigat până au găsit o explicație pentru acest fenomen solar.

Echipa de astrofizicieni condusă de Chengcai Shen de la Centrul Harvard-Smithsonian (CfA) propune o nouă explicație pentru fluxurile descendențe. Ele sunt cunoscute în prezent ca supra-arcade downstreams (SAD). Spre deosebire de erupțiile tipice care atrag energia de pe steaua noastră, această erupție solară a prezentat și un flux descendent de materie. Ca și cum materialul ar cădea înapoi pe Soare. Descriind ceea ce ei vedeau drept „goluri întunecate care se mișcă în jos”, astronomii s-au întrebat la ce anume privesc.

„Am vrut să știm cum sunt produse aceste structuri”, a spus într-o declarație autorul principal și astronomul CfA Chengcai Shen, care descrie structurile drept „trăsături întunecate asemănătoare unui deget”. Reconectarea magnetică are loc atunci când liniile câmpului magnetic se rup, eliberând radiații extrem de puternice și care se mișcă rapid, apoi se reconstruiesc. „

„Soarele are multe câmpuri magnetice îndreptate în direcții diferite. În cele din urmă, unele câmpuri magnetice converg într-o asemenea măsură încât se realiniază și eliberează multă energie”, explică coautorul studiului Kathy Reeves de la CfA.

Pentru aceste observații au luat în considerare ciclurile solare, care sunt perioadele în care se înregistrează o activitate mai mare sau mai mică în steaua noastră și petele sunt văzute sau nu. Una dintre cele mai tulburătoare necunoscute de când au fost descoperite este motivul pentru care, în ciuda faptului că ciclurile pot fi mai mult sau mai puțin intense, ele urmează întotdeauna un tipar care durează de obicei 22 de ani.

goluri întunecate soarelui
Soarele are multe campuri magnetice indreptate in directii diferite

Ciclurile solare afectează viața umană

Un ciclu solar este acea perioadă de timp în care aceste pete trec de la un minim la un maxim sau de la un maxim la un minim. Aceste cicluri sunt foarte importante datorită modului în care afectează viața umană de pe planetă, în principal tehnologia si sistemele de comunicatii. Ca o consecință a activității din stele, se produc și furtunile solare, care în unele cazuri parcurg milioane de kilometri în spațiu până ajung pe Pământ.

În ceea ce privește observațiile solare, oamenii de știință au sugerat că acele curente întunecate sunt un semn că aceste câmpuri magnetice perturbate „se întorc” la Soare după o erupție solară. Majoritatea curenților descendenți observați sunt prea lenți pentru a se potrivi cu modelul clasic de reconectare magnetică. Potrivit lui Reeves, curenții descendenți ar trebui să fie mult mai rapizi. Rezultă că SAD-ul menționat mai sus necesită o altă explicație. Așa că echipa a analizat imaginile cu curent descendent de la Solar Dynamics Observatory (SDO) al NASA.

Oamenii de știință de la laboratorul spațial fac fotografii ale Soarelui la fiecare 12 secunde în șapte lungimi de undă diferite. Acest lucru le permite să măsoare schimbările din atmosfera stelei noastre. Apoi, astronomii au efectuat simulări 3D ale erupțiilor solare și le-au comparat cu aceste observații. Rezultatele au arătat că majoritatea SAD-urilor nu sunt de fapt generate de reconectarea magnetică. Mai degrabă se formează într-un mediu turbulent și sunt rezultatul interacțiunii a două substanțe cu densități diferite.

Reeves comentează că oamenii de știință se uită în esență la ce se întâmplă atunci când apa și uleiul se amestecă. Cele două lichide cu densități diferite sunt instabile și ajung să se separe. Aceste goluri întunecate sunt de fapt zone în care nu există plasmă. Densitatea acolo este mult mai mică decât în ​​plasma din jur.

Cercetătorii vor continua să studieze aceste evenimente și alte fenomene solare folosind simulări 3D create din observații din lumea reală pentru a înțelege mai bine cum are loc reconectarea magnetică pe suprafața Soarelui. Înțelegerea erupțiilor solare și a erupțiilor de plasmă ne va permite să dezvoltăm instrumente mai precise pentru prezicerea vremii în spațiu și minimizarea efectelor acestuia.