Home » Tehnologie & Știinta » Steagul Uniunii Europene. De ce are 12 stele și ce semnificație specială are acest număr

Steagul Uniunii Europene. De ce are 12 stele și ce semnificație specială are acest număr

Violeta Badea / 20.03.2021, 10:45
Steagul Uniunii Europene. De ce are 12 stele și ce semnificație specială are acest număr

Steagul Uniunii Europene. De ce are 12 stele și ce semnificație specială are acest număr. Te-ai gândit vreodată de ce steagul Uniunii Europene are 12 stele? Ei bine, cei mai mulți oameni răspund greșit la această întrebare. În acest articol vei afla ce simbolizează de fapt.

Steagul Uniunii Europene. De ce are 12 stele

De ce steagul UE are 12 stele
De ce steagul UE are 12 stele

Povestea drapelului Uniunii Europene începe în anul 1950. La acea vreme, liderii politici căutau un simbol al continentului european ca un întreg.  A cui a fost ideea celor 12 stele? Ei bine, co-autorii steagului european sunt Arsène Heitz, redactor tehnic și jurnalistul belgian Paul Levy, care făceau parte din staful Consiliului Europei. Aceștia sunt cei care s-au gândit ca drapelul european să fie reprezentat de un cerc cu stele pe un fundal de un albastru azur, la fel ca bolta cerească.

Însă, cel mai greu a fost să se decidă câte stele să conțină cercul. Inițial au fost alese 15, dar Germania nu a fost de acord sub nicio formă pentru că unul dintre membrii Consiliului Europei era Regiunea Saarland, pe care Germania şi Franţa şi-o disputau, iar o stea proprie ar fi implicat suveranitatea acestei regiuni.

Astfel, reprezentanții au ajuns la un acord pentru cifra 14, dar au intervenit francezii de această dată. Numărul acesta ar fi reprezentat integrarea Saarlandului în Germania. Numărul 13 a fost respins pe motiv că aduce ghinion și așa s-a ajuns la cifra 12.

Ce semnificație specială are acest număr

Ce semnificatie au cele 12 stele
Ce semnificatie au cele 12 stele

Multă lume crede că fiecare stea reprezintă o țară, dar acest lucru este fals. În realitate, această cifră este un „simbol al perfecțiunii, al plenitudinii, este numărul semnelor zodiacale, numărul apostolilor, numărul fiilor lui Iacob, numărul orelor zilei și al lunilor anului….este perfecțiunea”, spunea jurnalistul Paul Levy.

Această idee este întărită și de faptul că Uniunea Europeană este alcătuită din 27 de state, astfel numărul stelelor de pe steag nu are nicio legătură cu numărul țărilor membre. Astfel, acest steag vrea să scoată în evidență unitatea popoarelor europene.

Doisprezece este numărul care s-a potrivit cel mai bine, deoarece este considerat un număr ideal. Există 12 zei egipteni, 12 zeități olimpice care au format Panteonul grecesc din secolul al V-lea î.Hr., 12 ture în cursele de caruri ale Greciei antice, 12 munci a lui Hercule în mitologia greacă, 12 tabele care alcătuiesc prima codificare a dreptului roman, 12 cavaleri ai mesei rotunde a regelui Arthur în tradiția celtică și 12 porți ale Paradisului în Scandinavia. Și nu în ultimul rând, ar reprezenta cele 12 stele poziționate deasupra capului Sfintei Fecioare Maria, din Revelația Sfântului Ioan, capitolul 12.

Așadar, emblema cu 12 stele a fost aprobată pe data de 25 octombrie 1955 de Adunarea Parlamentară, iar pe data de 9 decembrie 1955, Comitetul de Miniștri al organizației a adoptat steagul cu stele, lansat oficial pe data de 13 decembrie a aceluiași an, la Paris.

În anul 1983, Parlamentul European a adoptat la rândul său steagul conceput de Consiliul Europei și a recomandat ca acesta să devină emblema Comunității Europene. Consiliul European și-a dat acceptul în luna iunie 1985. Instituțiile Uniunii Europene au început să folosească steagul în anul 1986.

Din anul 2009, clădirile oficiale din statele membre nu mai sunt obligate să folosească însemneleUniunii Europene. Reprezentanții au luat această decizie, deoarece au considerat că impunerea lor ar duce prea mult spre ideea unui stat federal.