Home » Tehnologie & Știinta » Tainele nebănuite ale nucleului interior al Pământului, dezvăluite de oamenii de știință. Ce detalii incredibile s-au aflat

Tainele nebănuite ale nucleului interior al Pământului, dezvăluite de oamenii de știință. Ce detalii incredibile s-au aflat

Cojocaru Cristian / 11.02.2022, 10:04
Tainele nebănuite ale nucleului interior al Pământului, dezvăluite de oamenii de știință. Ce detalii incredibile s-au aflat

Miezul Pământului, cea mai adâncă parte a planetei noastre este caracterizat de presiune și temperatură extrem de ridicate. Este compus dintr-un miez exterior lichid și un miez interior solid. Acum cercetătorii au dezvăluit noi taine ale nucleului interior al Pământului, venind cu noi informații despre acesta.

Detalii nebănuite ale nucleului interior al Pământului scoase la suprafață

Miezul interior se formează și crește datorită solidificării fierului lichid la limita miezului interior. Miezul interior este mai puțin dens decât fierul pur și se crede că unele elemente ușoare sunt prezente în miezul interior.

O echipă comună de cercetare condusă de prof. HE Yu de la Institutul de Geochimie al Academiei Chineze de Științe (IGCAS) a descoperit că miezul interior al Pământului nu este un solid normal, ci este format dintr-o compoziție solidă de fier și asemănătoare unui lichid, precum și elemente ușoare, care este cunoscută și ca stare superionică.

Aceste elemente asemănătoare lichidelor sunt foarte difuze în compozițiile de fier în condițiile miezului interior. Acest studiu a fost publicat în revista Nature în data de 9 februarie 2022. O stare superionică, care este o stare intermediară între solid și lichid, există pe scară largă în interiorul planetelor.

Folosind simulări computaționale de înaltă presiune și temperatură înaltă bazate pe teoria mecanicii cuantice, cercetătorii de la IGCAS și Centrul pentru Cercetare Avansată în Știință și Tehnologie de Înaltă Presiune (HPSTAR) au descoperit că unele aliaje fier-hidrogen, fier-carbon și fier-oxigen s-au transformat. într-o stare superionică în condiții de bază interioară.

nucleului interior pământului
Geologii considera ca intelegerea interiorului Pamantului este prea simplista, avand in vedere complexitatea aceastuia

Aliajele de fier difuzează ca un lichid

În aliajele de fier superionice, elementele ușoare devin dezordonate și difuzează ca un lichid în rețea, în timp ce atomii de fier rămân ordonați și vibrează în jurul rețelei lor retice, formând cadrul solid de fier. Coeficienții de difuzie ai carbonului, hidrogenului și oxigenului în aliajele de fier superionice sunt aceiași cu cei din fierul lichid.

„Este destul de anormal. Solidificarea fierului la limita nucleului interior nu modifică mobilitatea acestor elemente uşoare, iar convecţia elementelor uşoare este continuă în nucleul interior”, a spus prof. HE Yu, primul şi autorul corespondent al studiului.

Un mister de lungă durată despre miezul interior este că este destul de moale, cu viteză destul de mică a undei de forfecare. Cercetătorii au calculat vitezele seismice în aceste aliaje de fier superionice și au descoperit o scădere semnificativă a vitezei undei de forfecare. Rezultatele găsite de către cercetători arată o similitudine cu observațiile seismologilor. Așadar, potrivit acestora, elementele lichide sunt cele care determină interiorul Pământului să se înmoaie.

„Rezultatele noastre se potrivesc bine cu observațiile seismologice. Elementele asemănătoare lichidelor sunt cele care fac miezul interior să se înmoaie”, a spus co-primul autor SUN Shichuan de la IGCAS.

Elementele de lumină foarte difuzive pot afecta vitezele seismice, oferind indicii critice pentru ca și alte mistere din interiorul Pământului să fie deslușite. Structura anizotropă, atenuările undelor seismice și modificările structurale ale miezului interior în ultimele decenii pot fi raționalizate în modelul superionic, luând în considerare distribuția și convecția acestor elemente asemănătoare lichidului în miezul interior.